Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019

Τουρκικό σκάφος παρενοχλεί ελληνικό ψαράδικο κοντά στα Ίμια (vid.)

 
Παρενόχληση από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής καταγγέλλει ένας Έλληνας ψαράς νοτιοανατολικά της Καλολίμνου, κοντά στα Ίμια.
 Ο ψαράς που κατήγγειλε το περιστατικό στο λιμεναρχείο Καλύμνου εξηγεί ότι οι Τούρκοι τον παρενόχλησαν τρεις φορές μέσα σε πέντε ώρες, ζητώντας του να απομακρυνθεί από την περιοχή. Ο ίδιος μάλιστα έχει καταγράψει το συμβάν σε βίντεο το οποίο παρουσιάζει το Open.
Στο βίντεο φαίνεται η στιγμή που το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έχει πλησιάσει το ελληνικό ψαράδικο και το παρενοχλεί για να απομακρυνθεί από την περιοχή. O Έλληνας καπετάνιος όμως δεν πτοείται και απαντάει ψύχραιμα στις κλήσεις των Τούρκων λιμενικών. «Μια ώρα αλεπάρουμε, μια ώρα αλεπάρουμε παραγάδια και φεύγουμε!», τους φώναξε.
 
Το αλιευτικό πλέει παράλληλα με το τουρκικό περιπολικό και οι Έλληνες ψαράδες καταγράφουν καρέ καρέ τις κινήσεις του με τα κινητά τους. Οι παρενοχλήσεις από το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής γίνονται περίπου ένα μίλι δυτικά των Ιμίων και πολύ κοντά στην Καλόλιμνο. Τρεις φορές σε διάστημα έξι ωρών τουρκικό σκάφος παρενόχλησε χθες το πρωί ελληνικό ψαράδικο όπως καταγγέλλει στο Open o ψαράς.
«5 το πρωί και 10.30 ξαναήρθε και 11.30 ήρθε και πάλι. Εμείς δεν φοβόμαστε, εμείς φοβόμαστε μη φέρουμε κανένα επεισόδιο», λέει ο Έλληνας ψαράς. «Άμα δεν πάμε και φέτος εμείς με το καΐκι που δουλεύουμε μέσα εκεί πέρα πάνω σιγά σιγά θα πάνε κοντά στην Καλόλιμνο και δεν θα μας αφήσουν, ούτε στο νησί μας δεν θα μας αφήσουν».
  1. Σημειώνεται πως αυτή τη περίοδο κάθε χρόνο στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή είναι σε εξέλιξη η επονομαζόμενη «ναυμαχία» ή «μάχη της τσιπούρας», με τα στελέχη της τουρκικής ακτοφυλακής να βρίσκονται στο σημείο προκειμένου να προστατεύουν τους Τούρκους ψαράδες, ενώ δεν έχουν λείψει και τα επεισόδια μεταξύ Τούρκων λιμενικών και Ελλήνων ψαράδων στην περιοχή των Ιμίων.
 
ΠΗΓΗ: NEWPOST
https://www.defence-point.gr/news/toyrkiko-skafos-parenochlei-elliniko-psaradiko-konta-sta-imia-vid