Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Διαμαρτυρίες στο Μαυροβούνιο για το νόμο περί θρησκειών

 
Σε πολλές πόλεις του Μαυροβουνίου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις για την ψήφιση του αμφιλεγόμενου νόμου περί ελευθερίας της θρησκείας,
για τον οποίο οι επικριτές θεωρούν ότι στρέφεται κατά της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των περιουσιακών της στοιχείων στη χώρα.
Οι πιστοί της Μητρόπολης Μαυροβουνίου- Ακτής, σε αρκετές πόλεις έκλεισαν δρόμους και διαμαρτύρονταν μπροστά από τους ναούς, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια τους για το νόμο που ψήφισε το κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο «in4s.net» χιλιάδες πολιτών βγήκαν στους δρόμους να υποστηρίξουν  τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, αφού θεωρούν ότι στόχος του νόμου περί της ελευθερίας των θρησκειών είναι η σερβική Εκκλησία και η αποκοπή της από το Μαυροβούνιο.
 
Η «vijesti.me» αναφέρει ότι έγιναν συγκρούσεις των πιστών με την αστυνομία ,  μπροστά από το ναό της Αναστάσεως στην Ποντγκόριτσα, όπου τραυματίστηκε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μαυροβουνίου.
Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του νόμου και υπέρ των ναών της σερβικής Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο.
 
Η Μητρόπολη του Μαυροβουνίου επικεφαλής της οποίας είναι ο Αμφιλόχιος, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν υποστηρίζει τη βία των διαδηλωτών εναντίον της  αστυνομίας, ούτε τη χρήση βίας από τους ένοπλους αστυνομικούς προς τους διαδηλωτές.
Η Μητρόπολη αναφέρει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για τις διαδηλώσεις των πιστών και τα επεισόδια.


--