Προσωρινή διαταγή αναστολής της έκδοσης του Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού και ως «Mr Bitcoin», στη Γαλλία κι έπειτα στις ΗΠΑ, εξέδωσε χθες το ΣτΕ.
Πλήγμα στις σχέσεις Αθήνας - Μόσχας «βλέπουν» Ρώσοι νομικοί. Ο Δημήτρης Καλτσώνης, αναπληρωτής καθηγητής Θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σχολίασε στο Sputnik.
Την απόφαση έκδοσης του Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού και ως «Mr Bitcoin», στη Γαλλία έλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Τσιάρας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, ο Ρώσος θα εκδοθεί στη Γαλλία και στη συνέχεια θα επιβιβαστεί σε πτήση για τις ΗΠΑ, όπως υποστήριξε ο συνήγορος υπεράσπισης, Τιμοφέι Μουσάτοφ. Σε απόφαση «θανατική ποινή» αναφέρεται η συνήγορος υπεράσπισής του, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας. Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να εξετάσουν τα νέα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί για την υπόθεση του Αλεξάντερ Βίνικ, ενώ, όσον αφορά την ετυμηγορία της ελληνικής δικαιοσύνης, ο Ρώσος υπουργός έκανε λόγο για μία «ύπουλη απόφαση».
«Από τη στιγμή που η Γαλλία - απ’ ό,τι έχω ακούσει - ήδη αρνείται το αίτημα έκδοσης, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ο Βίνικ θα πρέπει να πάει στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο κατηγορηματικά δεν αποδεχόμαστε».
Την ίδια στιγμή, Ρώσοι νομικοί κάνουν λόγο για παραβίαση του διεθνούς δημοσίου δικαίου, ενώ υπογραμμίζουν ότι η απόφαση που υπέγραψε ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, θα φέρει επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.
Βήμα απομάκρυνσης στις σχέσεις Ελλάδος - Ρωσίας
Στο ίδιο κλίμα και ο Δημήτρης Καλτσώνης, αναπληρωτής καθηγητής Θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος, μιλώντας στο Sputnik, είπε χαρακτηριστικά: «Μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι και αυτή η υπόθεση θα παίξει τον ρόλο της, συνδυαστικά με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Συνιστά, ίσως, ένα ακόμη βήμα απομάκρυνσης στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδος - Ρωσίας. Τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και η προηγούμενη, αλλά και γενικότερα οι ελληνικές κυβερνήσεις κρατούν μια στάση και, πολλές φορές, υιοθετούν αντι-ρωσικές αιχμές».
© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Και εξήγησε: «Στην Αθήνα, στις 2 Ιανουαρίου, θα υπογραφεί η Διακρατική Συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό East Med, συμφωνία που φέρει μία έμμεση, για να μην πω άμεση, αντι-ρωσική αιχμή, καθώς αποτελεί στόχο των ΗΠΑ να απεξαρτηθεί η δυτική Ευρώπη από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτή την υπόθεση, με την προσδοκία ότι αυτό θα την διαφυλάξει από την τουρκική επιθετικότητα. Είναι μία κίνηση, που δεν μπορεί παρά να απομακρύνει τη χώρα μας από τη Ρωσία.
Επίσης, το γεγονός ότι η Ελλάδα συμμετέχει όχι μόνο στο ΝΑΤΟ, αλλά και στον άξονα της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, μαζί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, είναι ένας σοβαρός παράγοντας απομάκρυνσης της Ελλάδας από τη Ρωσία. Από την άλλη, αυτό δεν διασφαλίζει ούτε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, με βάση το διεθνές δίκαιο, ούτε βέβαια την ειρήνη στην περιοχή».
Ο κύριος Καλτσώνης τόνισε ότι «οι ελληνικές κυβερνήσεις κινούνται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θα έπρεπε». Ενώ, τέλος, όπως είπε, «θα έπρεπε να αναζητήσουν μία ισότιμη αναβαθμισμένη σχέση με τη Ρωσία, πράγμα που θα μπορούσε να συμβάλλει αποφασιστικά στη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή, αλλά και στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, τα οποία συνεχώς αμφισβητούνται από το καθεστώς Ερντογάν».