Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

6.000 για Ελλάδα και 6.000 ευρώ για Ιταλία, άραγε πόσοι Έλληνες έχουν στην άκρη ανα κεφαλή 12.000 ευρώ; H Εuropol περιορίζει τους μετανάστες στην Ελλάδα

 
Με 6.000 € περνούσαν μετανάστες στην Ιταλία
Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα με αρχηγούς έναν Ιταλό και έναν Σύρο, που φυγάδευαν λαθραίους από την Ελλάδα
Διεθνές κύκλωμα που μετέφερε μετανάστες από την Ελλάδα προς την Ιταλία εξάρθρωσαν οι ιταλικές Αρχές σε συνεργασία με τις ελληνικές, με την αρωγή της Εuropol. Συμμετείχε και η Ιταλική Διεύθυνση κατά της Μαφίας. To κύκλωμα είχε δύο πυρήνες, ο ένας ήταν στην Ιταλία με Iταλό αρχηγό και ο δεύτερος στην Ελλάδα, με επικεφαλής έναν Σύρο. 
Οι έρευνες διήρκεσαν περισσότερο από έναν χρόνο και οι Αρχές ανακάλυψαν ότι το κύκλωμα μετέφερε παράνομα τους μετανάστες από τη χώρα μας στη χερσόνησο του Σαλέντο, στη νότια Ιταλία. Εκτιμάται ότι τους τελευταίους μήνες μεταφέρθηκαν εκατοντάδες άτομα. Ζητούσαν από τον καθένα τουλάχιστον 6.000 ευρώ.
Τα μέλη του κυκλώματος παρακολουθούνταν πολύ καιρό, όπως και οι τηλεφωνικές συνομιλίες τους, ενώ υπάρχουν και βιντεοσκοπήσεις που δείχνουν τη δράση τους. Οι Ιταλοί έδωσαν στη δημοσιότητα σχετικά βίντεο με τους διακινητές και τη δράση τους. Στην Ιταλία έχουν συλληφθεί εφτά άτομα ως τώρα.
Συνολικά έχουν εκδοθεί 13 εντάλματα σύλληψης, επτά στην Ιταλία και έξι στην Ελλάδα.
Ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται για να εξακριβωθεί αν υπάρχουν κι άλλοι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα.
Οι ιταλικές Αρχές θεωρούν ότι το κύκλωμα συγκροτείται από 29 άτομα. Ανάμεσά τους είναι και δύο χειριστές σκαφών που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Οι Ιταλοί έβρισκαν τα σκάφη, τα μετέφεραν στην Ελλάδα και ο πυρήνας που ήταν στην Ελλάδα μετέφερε τους μετανάστες αφού έκανε πρώτα την είσπραξη. Αρχικά τους πήγαιναν στην Κέρκυρα, όπου έμεναν για λίγο και έπειτα επιβιβάζονταν σε πιο γρήγορα σκάφη και μεταφέρονταν στο Λέτσε. Η Αστυνομία Οικονομικού Εγκλήματος της Ιταλίας συνεργάστηκε με τις Λιμενικές Αρχές της Κέρκυρας και με τα αεροπορικά και ναυτικά οχήματα του τμήματος αεροναυτικών επιχειρήσεων του Μπάρι αλλά και με τα αεροσκάφη της Frontex. 
Οι εν λόγω αφίξεις των μεταναστών στο Λέτσε ονομάζονταν «αποβιβάσεις-φαντάσματα». Οι εισαγγελείς της πόλης Λέτσε με ασταμάτητη έρευνα βρήκαν άκρη και πλέον αποδίδουν ευθύνες.