Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2019

Ο Ερντογάν θέτει θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο - Μιλά για νησιά και βραχονησίδες χωρίς ελληνική κυριαρχία

 
 
Την χάραξη γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο επιδιώκει ξανά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε λόγο για αμφισβητούμενα νησιά στο Αιγαιο.

  Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε ομιλία του την Κυριακή στα ναυπηγεία του Γκολτσούκ, για την τελετή αποκάλυψης του πρώτου υποβρυχίου Piri Reis (πανομοιότυπα με τα ελληνικά γερμανικού σχεδιασμού τύπου 214) δήλωσε μεταξύ άλλων: Η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Τουρκίας σε όλες τις θάλασσες, αλλά η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στον EastMed μέσω πρωτοβουλιών όπως η Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και την τδβκ (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος)».

Θέμα γκρίζων ζωνών θέτει ο Ερντογάν -Φωτογραφία: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE
Και συνέχισε: «Όσοι εποφθαλμιούν τα δικαιώματα της Τουρκίας με τα σχέδια που ετοιμάζουν πάνω σε νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο, στα οποία δεν έχουν κυριαρχία, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν βρουν το δρόμο ανοιχτό. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα κατά της χώρας μας με χάρτες που φτιάχνουν στα τραπέζια. Αν παραιτηθούμε από τη διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει με την ΤΔΒΚ και τη Λιβύη, αφήστε τις οικονομικές δραστηριότητες, δεν θα μας αφήσουν ούτε ακτή, ούτε και παραλία να ρίξουμε παραγάδι».
Θέμα γκρίζων ζωνών θέτει ο Ερντογάν -Φωτογραφία: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE
«Οι απέναντί μας δεν νοιάζονται ούτε συνειδητοποιούν τί εστί δικαίωμα, δίκαιο, δικαιοσύνη και ηθική. Η Τουρκία δεν πρόκειται επ’ ουδενί να κάνει πίσω από τη συμφωνία με τη Λιβύη, όπως δεν έκανε πίσω ούτε στη Συρία. Γνωρίζουμε καλά το λόγο της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης», κατέληξε ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος παράλληλα, είπε πως η αύξηση στη στρατιωτική βοήθεια στην «αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ» κυβέρνηση της Λιβύης, θα πραγματοποιηθεί αν αυτό χρειαστεί και θα αξιολογήσει τις επιλογές που έχει σε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό επίπεδο.

Ερντογάν: Δεν θα κάνει πίσω η Τουρκία στη συμφωνία με Λιβύη

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία «αποκλείεται» να οπισθοχωρήσει από τις δύο συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Λιβύη. Οι δηλώσεις Ερντογάν έρχονται μετά τις απειλές του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ ότι θα χτυπήσει δυνάμεις της Τουρκίας που θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στη χώρα.

Δείτε το βίντεο από το TRT

Ακάρ: Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ-Σάρατζ στην Λιβύη

Η Τουρκία θα υποστηρίξει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, μέχρι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια να εδραιωθούν στην χώρα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μετά την υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, τον προηγούμενο μήνα.
Ο Ερντογάν στο ναυπηγείο-Φωτογραφία: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE
Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ-Σάρατζ στην Λιβύη, η οποία και είναι πολιτικά και στρατιωτικά διαιρεμένη από το 2011. Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, αν η κυβέρνηση Σάρατζ προχωρήσει στην διατύπωση ενός τέτοιου αιτήματος.