Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Αμερικανικά κατασκοπευτικά κοντά στα ρωσικά σύνορα – Το οργισμένο μήνυμα του Πούτιν

 
Ρωσία και ΗΠΑ δεν περνούν και τις καλύτερες μέρες στις, πάντα, τεταμένες σχέσεις τους. Το ΝΑΤΟ έχει πλησιάσει «επικίνδυνα» τα ρωσικά σύνορα με αεροσκάφη να προσπαθούν να παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της Ρωσίας καθημερινά.
Τελευταίο κρούσμα ένα αμερικανικό αεροσκάφος, τύπου drone RQ-4B-40 Global Hawk, απογειώθηκε από αεροπορική βάση της Ιταλίας και πέταξε κοντά στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας, προτού κατευθυνθεί προς τις ρωσικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Τέτοιου είδους πτήσεις εντάσσονται σε μία σειρά κινήσεων του αμερικανικού στρατού, κατά τη διάρκεια των τελευταίων λίγων μηνών. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν σημαντικά αυξήσει τις αναγνωριστικές δραστηριότητες, κατά μήκος των ρωσικών συνόρων στη Μαύρη και Βαλτική Θάλασσα, όπως επίσης και σε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία.
Παρά τις πολλαπλές εκκλήσεις της Ρωσίας, το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σταματήσει τις επιχειρήσεις αναγνώρισης κοντά στην επικράτεια της χώρας.
Το κατασκοπευτικό «θηρίο» των ΗΠΑ στις επιταγές του ΝΑΤΟ
Το αεροσκάφος Global Hawk αποτελεί ένα μοντέρνο σύστημα εναέριας αναγνώρισης, μεγάλης αντοχής, που έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω τεχνολογικής απομακρυσμένης πιλοτικής κίνησης.Το αεροσκάφος έχει σχεδιαστεί για να παρέχει συνεχόμενες, ημερήσιες και νυχτερινές, εικόνες υψηλής ανάλυσης μεγάλων γεωγραφικών περιοχών, με μια σειρά από ενσωματωμένους αισθητήρες και κάμερες.
RQ-4 Global Hawk
Εκτός από τις ικανότητες λήψης πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR), το Global Hawk μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρωπιστική βοήθεια και επιχειρήσεις αντιμετώπισης καταστροφών. Μία από τις πιο αξιοσημείωτες αποστολές του ήταν η υποστήριξη της ανθρωπιστικής βοήθειας και των προσπαθειών για την αντιμετώπιση καταστροφών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Tomodachi μετά τον σεισμό του 2011 και το τσουνάμι.
Ο οργισμένος Πούτιν
Μιλώντας σε μια εκδήλωση με θέμα την άμυνα πριν από λίγες μέρες, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο ξεπερασμένος τρόπος σκέψης του «αναλφάβητου», πλέον, ΝΑΤΟ δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως «καλό εργαλείο για την λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων» στον σημερινό κόσμο.
«Έχουμε φτάσει στο σημείο, που πρέπει να εξετάσουμε το γεγονός ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ανάπτυξη της στρατιωτικής του υποδομής κοντά στα σύνορά μας είναι μία από τις πιθανές απειλές για την ασφάλεια της χώρας μας» τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος. Και συνέχισε στο ίδιο ύφος, «όπως γνωρίζουμε, η Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει πια, ούτε και το στρατιωτικό μπλοκ του Συμφώνου της Βαρσοβίας, το οποίο δημιουργήθηκε [από την ΕΣΣΔ και τους συμμάχους της στην Ανατολική Ευρώπη] ως απάντηση στη δημιουργία του ΝΑΤΟ. Όμως, το ΝΑΤΟ όχι μόνο συνεχίζει να υπάρχει, αλλά συνεχίζει να αναπτύσσεται, η Ρωσία δεν θα μένει πλέον άπραγη».