Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Αναστασιάδης: Η προσφυγή στη Χάγη στόχο έχει την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας

 
Η προσφυγή στη Χάγη στόχο έχει την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
  Κληθείς από δημοσιογράφους να αναφέρει, κατά την άφιξή του στο 7o Ενεργειακό Συμπόσιο – Θέμα: “Κύπρος: Τα επόμενα βήματα στη σκακιέρα της ενέργειας”, σε τι προσβλέπει η πρόθεση της Κύπρου να προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης για τη διαφορά της με την Τουρκία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε:


“Στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε έννομο ή κάθε νόμιμο όπλο, κάθε διεθνές φόρουμ, κάθε διεθνή οργανισμό προκειμένου να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης αυτό το στόχο έχει».



Σημείωσε ότι βεβαίως, «υπάρχουν και ενδεχόμενα να προκύψουν δυσκολίες», σημειώνει το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Το Sputnik, εξάλλου, αναφέρει ότι ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι «η Λευκωσία προσπάθησε να στείλει σημείωμα προθέσεων στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, αλλά δεν έγινε ‘δεκτό’. Για αυτό απευθύνθηκε αλλού, όπως σημειώνεται.
 
Η Τουρκία και η Κύπρος βρίσκονται σε διαμάχη σχετικά με τις παράκτιες περιοχές στις οποίες η Λευκωσία έχει δώσει άδειες σε διεθνείς εταιρείες να ερευνήσουν για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η Τουρκία, η οποία δεν έχει διπλωματικούς δεσμούς με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία- γράφει το Sputnik-  λέει ότι «η Λευκωσία δεν έχει δικαίωμα να χορηγήσει άδειες γιατί ορισμένες περιοχές προσκρούονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και έχει στείλει τα δικά της σκάφη διερεύνησης.