Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Ας ξεχάσουν οι UCKάδες τους μεγαλεπήβολους στόχους..οι Spetsnaz βρίσκονται ήδη στην Σερβία

Ρώσοι καταδρομείς  στο βελιγράδι
Ρωσία και Σερβία θα πραγματοποιήσουν την πρώτη στα χρονικά κοινή στρατιωτική άσκηση,
 η οποία έχει σαφώς και πολιτική διάσταση, για να ακολουθήσει δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωσή της η έναρξη πολυεθνικής άσκησης με τη συμμετοχή αμερικανών πεζοναυτών.
Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο «Μπατάινιτσα» του Βελιγραδίου προσγειώθηκαν την Πέμπτη έξι μεταγωγικά ρωσικά αεροπλάνα τύπου Iljusin-76,
που μετέφεραν μονάδα Ρώσων καταδρομέων-αλεξιπτωτιστών και στρατιωτικό υλικό.
Η μονάδα αυτή θα λάβει μέρος στην κοινή άσκηση ρώσων και σέρβων καταδρομέων, με την ονομασία «Srem 2014» και με αποστολή, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, «την εξάσκηση για την καταστροφή βάσεων τρομοκρατών και την απελευθέρωση ομήρων».
Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει πραγματοποιηθεί κοινή στρατιωτική άσκηση μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας.
Η άσκηση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον Νοέμβριο του 2013. Ο στρατηγός ε.α. Στέβαν Μίρκοβιτς, που διετέλεσε αρχηγός ΓΕΣ της Γιουγκοσλαβίας την περίοδο 1987-89, σε δήλωσή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Free Europe εκτιμά ότι η πραγματοποίηση της άσκησης αυτής έχει ευρύτερη διάσταση.

«Για την ώρα, εδώ πνέει ανατολικός άνεμος και η πολιτική μας ηγεσία έχει στρέψει τη φτερωτή του ανεμόμυλου -που είναι η Σερβία- προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα, στρατιωτικά, είμαστε λίγο περισσότερο στραμμένοι προς τη Ρωσία απ' ότι στο παρελθόν» επισημαίνει ο στρατηγός του Τίτο.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Λιούμποβτραγκ Στογιαντίνοβιτς, μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, αποδίδει και πολιτική διάσταση στην κοινή στρατιωτική άσκηση Σερβίας - Ρωσίας.

«Η Μόσχα θέλει να στείλει το μήνυμα ότι έχει τη δυνατότητα να είναι παρούσα, όπου εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον της. Ότι έχει φίλους, με τους οποίους μπορεί να οργανώσει στρατιωτικές ασκήσεις και οι ασκήσεις αυτές, όπως και κάθε στρατιωτική επίδειξη, αποτελούν και επίδειξη ισχύος»
εκτιμά ο Στογιαντίνοβιτς.

Η στρατιωτική άσκηση «Srem 2014» θα πραγματοποιηθεί στη βόρεια Σερβία, στη Βοϊβοντίνα και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Δύο ημέρες αργότερα στη νότια Σερβία, στην κοιλάδα του Πρέσεβο, θα ξεκινήσει μία άλλη πολυεθνική στρατιωτική άσκηση, με τη συμμετοχή αμερικανών πεζοναυτών.

Η άσκηση αυτή φέρει την ονομασία «Platinum Wolf 2015» και εκτός από Αμερικανούς και Σέρβους θα λάβουν μέρος και καταδρομείς από τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, την Κροατία και τη Ρουμανία.

Στόχος της άσκησης αυτής είναι η προετοιμασία και ο συντονισμός δράσης για την αντιμετώπιση καταστάσεων σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές. Ανάλογη άσκηση είχε πραγματοποιηθεί και πριν από περίπου έξι μήνες στην ίδια περιοχή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι για την άσκηση αυτή υπήρξε αναλυτική ενημέρωση από το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας, ενώ για την ρωσο-σερβική στρατιωτική άσκηση μέχρι την Πέμπτη δεν είχε υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση και η πραγματοποίησή της έγινε γνωστή από ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές.