Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Πληγωμένοι οι Ακρίτες μας, αυτούς του φύλακες των συνόρων, η πολιτεία πρέπει να τους στηρίζει με κάθε μέσο

Μήπως η Αθήνα εθίστηκε τελικά από τις συνεχείς παραβιάσεις από αέρος και θαλάσσης;
Με αφορμή μιας ακόμη απόδειξης της τουρκικής προκλητικότητας που έχει στόχο την διεκδίκηση του Αιγαίου πέραν του 25ου Μεσημβρινού, στα ελληνικά χωρικά ύδατα της Θράκης την 31η Οκτωβρίου, με τον εμβολισμό ελληνικού αλιευτικού σκάφους από τουρκική ακταιωρό στην οριογραμμή Ελλάδας –Τουρκίας, έξω από τις εκβολές του ποταμού Έβρου, ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, συγκάλεσε σύσκεψη φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στη σύσκεψη το παρών έδωσαν ο υφυπουργός παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, εκπρόσωπος του Υφυπουργού εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλου, εκπρόσωπος του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ Μαρίνου Ουζουνίδη, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, ο πρόεδρος του ΟΛΑ, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου καθώς και ο Δημήτρης Σαρίκας, πρόεδρος των παράκτιων αλιέων.
Σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη, οι κάτοικοι της ακριτικής Θράκης, ξέρουν καλύτερα από τον καθέναν πως η αρμονική και ειρηνική συνύπαρξη δημιουργεί την ευημερία όλων, όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί με υποτέλεια και συμβιβασμό όπως τόνισε χαρακτηριστικά, που οδηγούν σε προσβολή της εθνικής κυριαρχίας χωρίς την απειλή της ζωής και των περιουσιών.
Αναφερόμενος στο γεγονός του εμβολισμού, όπως είπε χαρακτηριστικά, δημιουργούνται σε όλους εύλογα ερωτήματα, όπως το:
– γιατί η τουρκική ακταιωρός δεν παρέμεινε στο σημείο εμπλοκής έως ότου καταφθάσει το ελληνικό σκάφος του λιμενικού σώματος;
– εάν πράγματι το αλιευτικό εισήλθε σε θαλάσσια τουρκικά ύδατα, γιατί η γειτονική χώρα δεν εξέφρασε κάποιο παράπονο για το γεγονός;
– γιατί δεν δόθηκαν επ’ ακριβώς τα στίγματα των εμπλεκόμενων σκαφών;
– μήπως η δήλωση περί παραβίασης του τουρκικού θαλάσσιου χώρου «κουκούλωσε» το όλο συμβάν; – μπορούμε να σκεφτούμε περί «κουκουλώματος» όταν δεκάδες περιστατικά καταγράφονται διαχρονικά εις βάρος των αλιευτικών μας που ήταν στον θαλάσσιο χώρο μας, με αποτέλεσμα οι αλιείς μας να δουλεύουν υπό απειλή και οι 200 ασχολούμενες οικογένειες να καταλήξουν στις 30 όλες κ όλες σήμερα;
– τα καταγεγραμμένα επεισόδια και οι παραβιάσεις τόσο στον θαλάσσιο όσο και στον εναέριο χώρο, αποτελούν καθημερινό γεγονός.
– μήπως η Αθήνα εθίστηκε τελικά από τις συνεχείς παραβιάσεις από αέρος και θαλάσσης;
Στο πλαίσιο αυτό όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος της Αλεξ/πολης, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να διευκρινιστεί πλήρως και επίσημα το στίγμα της εμπλοκής και η Αθήνα να προστατεύσει τους Έλληνες αλιείς.
Όπως τόνισε ο κ. Λαμπάκης, ο δήμος της Αλεξ/πολης, είναι στο πλευρό των αλιέων, ενώ πρότεινε να επισκεφτούν από κοινού τους αλιείς της Αίνου, δίνοντας έμφαση παράλληλα στο γεγονός πως τόσο η πολιτεία όσο και η ευρωπαϊκή ένωση, πρέπει να σκύψουν επιτέλους πάνω από το ζήτημα.
Ο Υφυπουργός παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος από την πλευρά του, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του για τις καθημερινές παραβιάσεις των γειτόνων, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης της ακριτικής αυτής περιοχής, έχουν την μεγαλύτερη ανησυχία, πολύ δε περισσότερο, όταν αυτού του είδους οι παραβιάσεις, αγγίζουν πέραν των χωρικών υδάτων και προσωπικές περιουσίες.
Έτσι η τοπική κοινωνία, πρέπει και οφείλει να προβληματίζεται, ν αντιδρά και να προσπαθεί να αφυπνίσει συνειδήσεις.
Σύμφωνο βρήκε η στάση τόσο του υπουργού όσο και του δημάρχου τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, ο οποίος συμπληρώνοντας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη των αλιέων να υπάρξει ένα αντίστοιχο σκάφος με αυτό της τουρκικής ακταιωρού και στο θρακικό πέλαγος, το οποίο θα εποπτεύει και θα περιπολεί την περιοχή.
Αξίζει ν” αναφερθεί πως μετά το 1ο τραγικό, τότε, περιστατικό το 1978, από τότε μέχρι και το 1999, υπήρχε στο θρακικό πέλαγος σκάφος του πολεμικού ναυτικού, έκτοτε η αρμοδιότητα αυτή, πέρασε στο Λιμενικό σώμα.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΟΛΑ Σταύρος Σταυράκογλου, έθεσε και την παράμετρο του οικονομικού οφέλους στην περιοχή μέσα από τον κλάδο της αλιείας, ο οποίος έχει καρακωθεί.
Ο πρόεδρος των παράκτιων αλιέων Δημήτρης Σαρίκας, από την πλευρά του, όπου το αλιευτικό που εμβόλισε η τούρκικη ακταιωρός ανήκει στην οικογένειά του, ευχαρίστησε τους φορείς της ΤΑ για το άμεσο και έντονο ενδιαφέρον τους, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του αναφορικά με την αντιμετώπιση που έτυχε το γεγονός από το αρμόδιο υπουργείο, ναυτιλίας και αιγαίου.
Όπως υποστήριξε ο κ. Σαρίκας, αναμένει από τον υπουργό Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, να έρθει άμεσα σε επαφή μαζί του, ώστε να δει κατάματα την πραγματικότητα, είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον έμφαση δόθηκε και από τον ίδιο στο πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η αλιεία στην περιοχή.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Σαρίκας: «από μόνοι μας και με αντιδράσεις από την απέναντι πλευρά, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω.
Με τις αντιδράσεις όμως των Ελλήνων, φοβάμαι πως θα τα παρατήσουμε.»
Επιπλέον έμφαση δόθηκε από τον κ. Σαρίκα, στο γεγονός της καλής σχέσης των αλιέων μεταξύ των 2 χωρών, τονίζοντας όμως τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αντιμετώπιση των τούρκικων ακταιωρών, με σκοπό τη δημιουργία θερμού επεισοδίου.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρίκα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα έχει στα χέρια του και επίσημα από το υπουργείο και το κέντρο παρακολούθησης, όλη τη δραστηριότητα στου σκάφους του την εν λόγω ημέρα της 31ης Οκτώβρη.

***
Σημείωση Ε.Θ.
Κατ” αρχάς θεωρούμε πως είναι επαινετική η πρωτοβουλία του Δημάρχου Αλεξ/πολης κ. Ευάγγελου Λαμπάκη που συγκάλεσε στην παραπάνω σύσκεψη τους τοπικούς φορείς.
Εύλογα είναι και τα ερωτήματα που έθεσε όπως το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προέβη σε καμμία επίσημη καταγγελία – αναφορά στο γεγονός με το αλιευτικό “Τρία αδέλφια”.
Τονίζουμε πως οι Έλληνες με τους τούς Τούρκους δεν έχουν μεταξύ τους κανένα πρόβλημα στις σχέσεις τους.
Τα προβλήματα προέρχονται από το Τουρκικό κράτος που επιδιώκει την αναβίωση της πάλαι ποτέ κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.