Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Η απροκάλυπτη συμπεριφορά του προϊδεάζει το μέλλον των Βαλκανίων. Live κόντρα με απρόβλεπτες συνέπειες

Σερβία-Βελιγράδι: Οι απρέπειες του Αλβανού πρωθυπουργού
Αν και χαρακτηρίστηκε ως «η έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις Σερβίας – Αλβανίας», η επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Σερβία, δεν ακολούθησε καν το πρωτόκολλο ευγενείας, που τηρείται σε ανάλογες περιπτώσεις, αλλά εξελίχθηκε σε ανοικτή σύγκρουση μεταξύ της σερβικής και της αλβανικής πλευράς σχετικά με το ζήτημα του Κοσόβου.
«Έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις όσον αφορά το Κόσοβο, αλλά η πραγματικότητα είναι μια και δεν αλλάζει.
Το ανεξάρτητο Κόσοβο είναι μια πραγματικότητα στην Ευρώπη που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και πρέπει να γίνει σεβαστή», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, μετά την συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάντερ Βούκιτς, στο Βελιγράδι.
Εμφανώς θυμωμένος, ο Βούκιτς απάντησε πως δεν περίμενε μια τέτοια, νέα, αλβανική προβοκάτσια. «Το Κόσοβο είναι Σερβία και οφείλω να τονίσω πως κανείς δεν μπορεί να εξευτελίζει την Σερβία», δήλωσε ο Βούκιτς. Ο Αλβανός όμως δεν δίστασε να απαντήσει: «Με συγχωρείται αλλά το Κόσοβο είναι μια πραγματικότητα που πολλοί έχουν αναγνωρίσει. Όσο λοιπόν συντομότερα το αποδεχτείτε, τόσο πιο γρήγορα οι σχέσεις μας θα προχωρήσουν μπροστά».
Ο Ράμα είναι ο πρώτος Αλβανός ηγέτης, μετά τον κομουνιστή δικτάτορα Εμβέρ Χότζα, που επισκέπτεται το Βελιγράδι. Η επίσκεψη είχε αναβληθεί λόγω της έντασης που επικράτησε μετά την αλβανική προβοκάτσια κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα των εθνικών ομάδων των δύο χωρών, στο Βελιγράδι, όταν η σημαία-χάρτης της «μεγάλης Αλβανίας» προσγειώθηκε, κυριολεκτικά, στο γήπεδο.
Η ένταση στα Βαλκάνια, πάντως, αυξάνει, μέρα με τη μέρα με την Σερβία και την Αλβανία να αποτελούν εν δυνάμει αντιπάλους. Οι Αλβανοί άλλωστε αποφάσισαν να συνεχίζουν να παίζουν το επικίνδυνο παιχνίδι της προβοκάτσιας, προσδοκώντας κάτι ίσως έχοντας και την τουρκική υποστήριξη, αν και η Τουρκία φλερτάρει έντονα και με τη Σερβία, για άλλους όμως λόγους.