Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Ιρανός διπλωμάτης: «Η κατάσχεση του ιρανικού τάνκερ από την Ελλάδα αμαύρωσε τον πολιτισμό της»


 «Ο κόσμος βλέπει την Ελλάδα ως μια χώρα εξαρτημένη από τις ΗΠΑ»

Ιρανός πρώην διπλωμάτης τόνισε ότι το Ιράν κατάσχεσε τα δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο, για να ανακτήσει τα περιουσιακά του στοιχεία που «έκλεψε η Ελλάδα κατόπιν απαίτησης των ΗΠΑ», αλλά «η Αθήνα κατηγορεί το Ιράν για πειρατεία αντί να πει ένα mea culpa».

Ο πρώην πρεσβευτής του Ιράν στο Αζερμπαϊτζάν, Μοχσέν Πακαέιν δήλωσε στο πρακτορείο IRNA ότι «η Ελλάδα ήταν μια αξιόπιστη, ανεξάρτητη χώρα στην Ευρώπη, αλλά το πρόσφατο μέτρο κλοπής ιρανικού πετρελαίου με εντολή των ΗΠΑ έπληξε το κύρος της».


Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ελληνικές αρχές ότι κατέσχεσαν ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο (ρωσικό υπό ιρανική σημαία) τον περασμένο μήνα στην Κάρυστο και κατέσχεσαν το φορτίο πετρελαίου του για να επιβάλουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν. Ως αντίποινα, το Ιράν συνέλαβε δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο την περασμένη εβδομάδα.


Ο Πακαέιν εξέφρασε τη λύπη του που «μια χώρα με ιστορικό πολιτισμού όπως αυτό της Ελλάδας χρειάστηκε να διαπράξει πειρατεία λόγω της οικονομικής της εξάρτησης» και που ο κόσμος «τη βλέπει σήμερα ως μια χώρα εξαρτημένη από τις ΗΠΑ».


Ο πρώην διπλωμάτης επέκρινε ακόμα την Ελλάδα ότι δεν κατάφερε να διαχειριστεί το θέμα με σύνεση, λέγοντας ότι «αυτό έχει καταστρέψει τη φήμη της Αθήνας και έχει αμαυρώσει τον πολιτισμό της».


«Οι εχθροί της Ισλαμικής Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Σιωνιστικού καθεστώτος, παρακολουθούν την πρόοδο του Ιράν με απογοήτευση», σημείωσε ακόμα, προσθέτοντας ότι «προσπαθούν, ως απάντηση, να υποτιμήσουν τα επιτεύγματα του Ιράν και να μεγαλοποιήσουν τα προβλήματά του σε έναν ψυχολογικό πόλεμο για να αποθαρρύνουν τον ιρανικό λαό».

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/iranos-diplomatis-i-katasxesi-tou-iranikou-tanker-apo-tin-ellada-amayrose-ton-politismo-tis/