Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Σε κρίση και πανικό η παγκόσμια κοινότητα απο τις κυρώσεις, ''πυροβόλησαν τα πόδια τους''


Λάθος υπολογισμός κυρώσεων: πώς η Δύση ήθελε να τιμωρήσει τη Ρωσία, αλλά «έπνιξε» ολόκληρο τον κόσμο

Την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε μια συνέντευξη στην οποία εξήγησε λεπτομερώς και όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα τη φύση της τρέχουσας κρίσης.

© Βίντεο: SEC "Zvezda" © Φωτογραφία: Zamir Usmanov, Global Look Press

Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας επισιτιστικής κρίσης. Οι τιμές των ενεργειακών πόρων ανεβαίνουν και μετά όλα τα άλλα - η βενζίνη, τα τρόφιμα γίνονται πιο ακριβά. Μην νομίζετε ότι συνέβη ξαφνικά - εξηγεί ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Την περασμένη εβδομάδα έδωσε μια μεγάλη συνέντευξη. Η άνοδος των τιμών ξεκίνησε πολύ πριν από τα γεγονότα στην Ουκρανία - πριν από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στη συνέχεια, οι αρχές των ΗΠΑ, προσπαθώντας να επηρεάσουν την κατάσταση, σύμφωνα με τον πρόεδρο, πήραν τη λάθος απόφαση - άρχισαν να τυπώνουν δολάρια και να τα ρίχνουν στην οικονομία. Ήταν ένα λάθος, οι συνέπειες του οποίου γίνονται πλέον αισθητές σε όλους.


«Η προσφορά χρήματος στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 5,9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη δουλειά του τυπογραφείου. Η συνολική προσφορά χρήματος αυξήθηκε κατά 38,6%. Νόμιζαν ότι το δολάριο είναι το παγκόσμιο νόμισμα, ότι θα διασκορπιστεί ανεπαίσθητα σε όλη την οικονομία. Αποδείχθηκε ότι αυτό δεν ισχύει», είπε ο Πούτιν.


Ο Πρόεδρος ρωτήθηκε και για την παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Ο Πούτιν τόνισε ότι ο λόγος για αυτό ήταν η κοντόφθαλμη πολιτική των ευρωπαϊκών αρχών. Υπερεκτίμησαν τις δυνατότητες εναλλακτικής, της λεγόμενης πράσινης ενέργειας, που οδήγησε σε αύξηση των τιμών των υδρογονανθράκων.


«Αυτή είναι μια προοπτική, αλλά σήμερα δεν είναι στον κατάλληλο όγκο. Υποβαθμίστε τη σημασία των παραδοσιακών μορφών ενέργειας. Σε τι οδήγησε αυτό - οι τράπεζες σταμάτησαν να δανείζουν, όλα αυτά οδήγησαν σε υποεπενδύσεις και ως αποτέλεσμα - σε αύξηση των τιμών», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους.


Η απόρριψη μακροπρόθεσμων συμβάσεων με τη Μόσχα και η φρενίτιδα των κυρώσεων της Δύσης επιδείνωσαν την ήδη δύσκολη κατάσταση στις αγορές καυσίμων και τροφίμων, πρόσθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Και οι προσπάθειες να αποδοθούν όλα αυτά τα προβλήματα σε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση είναι απολύτως αβάσιμες.


«Βλέπουμε προσπάθειες μετατόπισης της ευθύνης για ό,τι συμβαίνει στην παγκόσμια αγορά τροφίμων, δημιουργώντας προβλήματα στη Ρωσία. Θέλω να πω ότι είναι μια προσπάθεια, όπως λέει και ο λαός μας, από άρρωστο κεφάλι σε υγιές», υπενθύμισε ο Πρόεδρος.


Και τώρα η Δύση προσπαθεί επίσης να κατηγορήσει τη Μόσχα ότι φέρεται να εμπόδισε την απόσυρση 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που είχαν μπλοκαριστεί στα ουκρανικά λιμάνια και ως εκ τούτου να προκαλέσει επισιτιστική κρίση. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε μπλόφα τέτοιες δηλώσεις.


«Δεν ναρκοθετήσαμε τις προσεγγίσεις στο λιμάνι. Αυτή η Ουκρανία εξόρυξε. Έχω ήδη πει πολλές φορές σε όλους τους συναδέλφους μας: αφήστε τους να καθαρίσουν νάρκες και παρακαλώ αφήστε τα φορτωμένα με σιτηρά πλοία να φύγουν από τα λιμάνια. Εγγυόμαστε την ειρηνική διέλευσή τους χωρίς κανένα πρόβλημα. Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό, δεν θα εκμεταλλευτούμε την κατάσταση αποναρκοθέτησης για να εξαπολύσουμε επιθέσεις από τη θάλασσα. Υπάρχει μια άλλη πιθανότητα: τα λιμάνια της Αζοφικής Θάλασσας - Μπερντιάνσκ, Μαριούπολη - είναι υπό τον έλεγχό μας, είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη εξαγωγή, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών σιτηρών μέσω αυτών των λιμανιών», υποσχέθηκε ο Πούτιν.


Ο αρχηγός του κράτους σημείωσε ότι είναι δυνατή η εξαγωγή σιτηρών δια ξηράς μέσω Ρουμανίας και Πολωνίας, εάν υπάρχει επιθυμία. Και το πιο απλό - μέσω της Λευκορωσίας. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί ουσιαστικά. Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Αυτό οφείλεται στο εμπάργκο στα λιπάσματα μας.


«Σε τελική ανάλυση, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί επέβαλαν κυρώσεις στα λιπάσματα μας. Στη συνέχεια, συνειδητοποιώντας τι συνέβαινε, οι Αμερικανοί άρουν τις κυρώσεις. Οι Ευρωπαίοι όχι. Σε επαφές μαζί μου λένε: «Ναι, ναι, πρέπει να σκεφτείς, πρέπει να κάνεις κάτι». Σήμερα, η κατάσταση έχει μόνο επιδεινωθεί. Αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές λιπασμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι οι προοπτικές για τη συγκομιδή θα είναι πολύ πιο μέτριες, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές θα ανέβουν μόνο - αυτό είναι όλο. Αυτή είναι μια απολύτως κοντόφθαλμη, λανθασμένη, θα έλεγα, απλώς ανόητη πολιτική που οδηγεί σε αδιέξοδο», είπε ο Ρώσος ηγέτης.


Οι νέες κυρώσεις που εγκρίθηκαν αυτή την εβδομάδα προφανώς δεν θα βελτιώσουν την κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές. Σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της ΕΕ άρχισαν να ενοχλούνται. Μια συναίνεση για το έκτο, άμοιρο πακέτο αντιρωσικών κυρώσεων στην Ευρώπη δεν μπορούσε να επιτευχθεί για περισσότερο από ένα μήνα. Μάλωσαν για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ως αποτέλεσμα, στις 31 Μαΐου, εμφανίστηκε ένα μήνυμα ότι οι χώρες της ΕΕ κατάφεραν επιτέλους να συμφωνήσουν.