Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Ο Ερντογάν στοχοποίησε Ρόδο και Κω – «Η Ελλάδα θα το μετανιώσει»Νέες απειλές κατά της Ελλάδας από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στη Σμύρνη κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης EFES 2022. Ο Ερντογάν απαίτησε από την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά στο Αιγαίο και σημείωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.


«Με την ευκαιρία αυτή για άλλη μια φορά καλώ την Ελλάδα να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, να λειτουργεί σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Δεν κάνω πλάκα, μιλάω σοβαρά. Αυτός ο λαός είναι αποφασιστικός, κι όταν αυτός ο λαός πει κάτι, ακολουθεί αυτά που λέει», δήλωσε ο Ερντογάν.


Όπως είπε, στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τις έρευνες και τις γεωτρήσεις μας για τους υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με τις εφαρμογές του ΟΗΕ και τo διεθνές εθιμικό δίκαιο. «Στις ζώνες δικαιοδοσίας μας δεν θα επιτρέψουμε και δεν επιτρέψαμε να γίνει οποιοδήποτε σχέδιο ή ενέργειες», υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι από την ίδρυση της βασίζεται στις πλάτες άλλων χωρών και εμπλέκεται στους υπολογισμούς άλλων χωρών.


Και πρόσθεσε ότι «οι προσπάθειες να εντάξουν τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ και τρίτες χώρες και να εμπλέξουν κι αυτές, δεν σημαίνει τίποτα από μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος. Φαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης κάνει τουριστική απόβαση στα νησιά. Δεν μπορεί να φτάσει κάπου».

«Καλούμε την Ελλάδα να συμμαζέψει τα μυαλά της, να μείνει μακριά από τα όνειρα, τις δηλώσεις και τις ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα που θα μετανιώσει όπως συνέβη πριν από έναν αιώνα. Συνέλθετε! Η Τουρκία δε θα απεμπολήσει τα δικαιώματα της στο Αιγαίο. Όπως δεν θα σταματήσει, όταν χρειαστεί να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που της δίνει το διεθνές δίκαιο στο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών», υπογράμμισε.O Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παρόλο που είναι μέλος της Ε.Ε. αγνοεί τις αξίες της, το διεθνές δίκαιο και συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, της Ρόδου της Κω.


«Τις προκλήσεις της Ελλάδας τις αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία. Όμως βλέπουμε πως αυτή η ψυχραιμία μας παρεξηγήθηκε από την άλλη πλευρά. Η Τουρκία δεν καταπατά το δικαίωμα και το δίκαιο κανενός. Άλλα δεν επιτρέπει να της καταπατήσουν και τα δικαιώματα της», κατέληξε.