Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Ο νόμος του ισχυρού επικρατούσε και επικρατεί πάντα, βρείτε τα!


ΗΠΑ και ΕΕ απαντούν στην Τουρκία «με το γάντι»

 Η κλιμάκωση των τουρκικών απειλών έναντι της Ελλάδας έφθασαν με σχετική καθυστέρηση και στο Στέτι Ντηπάρτμεντ.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας σήμερα το απόγευμα στην ΕΡΤ προέτρεψε τους συμμάχους των ΗΠΑ «να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να υποδαυλίσει περαιτέρω τις εντάσεις».

Με άλλα λόγια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε το γνωστό ρόλο του Πόντιου Πιλάτου στο φόντο των εντεινόμενων ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης αποφεύγοντας να πάρει σαφή θέση έναντι της Άγκυρας αρκέστηκε να προσθέσει πως «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται».

Και πρόσθεσε:

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών».


Νωρίτερα σε παρόμοιες συστάσεις είχε προβεί και ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, που κληθείς να σχολιάσει από δημοσιογράφους τις προκλητικές απειλές της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας δήλωσε:


«Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών-μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ υπήρξε και είναι ξεκάθαρη στο ότι αναμένουμε από την Τουρκία να συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, από ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, όχι το αντίθετο».


Ο Πίτερ Στάνο κάλεσε ακόμη την Τουρκία «να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους», προσθέτοντας:


«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».


#Στέιτ Ντιπάρτμεντ#ΕΕ

https://kosmodromio.gr/2022/06/10/hpa-kai-ee-apantoun-sthn-tourkia-me-to/