Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Μilliyet: Η Ελλάδα 51η πολιτεία των ΗΠΑ – Sabah: Η Ελλάδα προσπαθεί προβοκάτσια

 
Η συνάντηση Μητσοτάκη–Μπάιντεν, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία κατακεραύνωσαν την παρουσία του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έριξαν όλη την προσοχή τους στο αίτημα της Ελλάδας να προμηθευτεί F-35, αλλά και στο ότι ο πρωθυπουργός έθεσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ το ζήτημα της τουρκικής θεωρίας για τη «Γαλάζια πατρίδα».


Η τουρκική εφημερίδα Μilliyet ωστόσο χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως την 51η πολιτεία των ΗΠΑ ενώ η εφημερίδα Sabah υποστηρίζει πως η Ελλάδα πάλι προσπαθεί να δημιουργήσει προβοκάτσια.


Στη συνάντηση Μπάιντεν – Mητσοτάκη έδειξαν τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας και έβαλαν στον στόχο την Τουρκία, γράφουν με μεγάλα γράμματα οι παραδοσιακές τουρκικές εφημερίδες.


Με ιδιαίτερα καυστικά σχόλια γράφουν επίσης ότι η Ελλάδα εξέφρασε την επιθυμία της να προμηθευτεί F-35.


Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν στόχευσε την Τουρκία.


Έδειξε τον χάρτη της Γαλάζιας πατρίδας τονίζει η εφημερίδα.


Την ίδια ώρα επί αμερικανικού εδάφους θα κριθεί το μεγάλο παζάρι που ξεκίνησε ο Ταγίπ Ερντογάν με τη Δύση, όταν έριξε στο τραπέζι την απειλή τουρκικού βέτο στη δρομολογημένη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες λειτουργούν ως ξενώνες τρομοκρατών.


Το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνάντηση που θα έχει σήμερα Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, ενώ αύριο Πέμπτη ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο και τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Αντερσον.


Ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμάκωσε την πίεση προς τις δύο χώρες το βράδυ της Δευτέρας, όταν τις κάλεσε «να μην μπουν στον κόπο» να στείλουν αντιπροσωπείες στην Αγκυρα προς αναζήτηση κοινού τόπου.


Αν και η άποψη των περισσότερων αναλυτών είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα εμποδίσει, τελικά, τη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η σκληρή γραμμή που ακολουθεί φαίνεται ότι μπορεί να αποφέρει κάποιους καρπούς.


Άλλωστε η τακτική του Τούρκου προέδρου είναι πια γνωστή και όπως έχει αποδειχθεί έχει πάντα τον τρόπο να κερδίζει από τους εκβιασμούς.

https://www.tribune.gr/politics/news/article/816182/milliyet-i-ellada-51i-politeia-ton-ipa-sabah-i-ellada-prospathei-provokatsia.html