Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Είδαν το τυρί αλλα όχι την φάκα! Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες εγκυμονούν κινδύνους


 Νέα μαύρη πρωτιά: Οι Έλληνες χρήστες του ίντερνετ δεύτεροι στη λίστα των διαδικτυακών απειλών

Στο 44% ανήλθε το ποσοστό των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου που βρέθηκε αντιμέτωπος με κάποια μορφή διαδικτυακής απειλής κατά την περίοδο Ιανουάριος – Μάρτιος 2022.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία του Kaspersky Security Network (KSN) με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στη 2η θέση παγκοσμίως, όσον αφορά στους κινδύνους που συνδέονται με το σερφάρισμα στο διαδίκτυο, μόλις μία θέση πίσω από την Ουκρανία.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση της η Kaspersky, κάθε φορά που οι χρήστες συνδέονται στο διαδίκτυο, είναι πιθανό να εκθέτουν τις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στον υπολογιστή τους σε ιούς και άλλα κακόβουλα προγράμματα.


Αυτά μπορούν να διεισδύσουν στον υπολογιστή ενώ ο χρήστης κατεβάζει δωρεάν λογισμικό ή περιηγείται σε ιστότοπους που έχουν παραβιαστεί από εγκληματίες ή ορισμένα network worms.


Τα τελευταία μπορούν να διεισδύσουν στον υπολογιστή μόλις αυτός συνδεθεί στο διαδίκτυο, ακόμη και προτού ο χρήστης ανοίξει μια ιστοσελίδα ή κατεβάσει ένα αρχείο.


Αυτού του είδους οι κακόβουλες επιθέσεις, οι οποίες συμβαίνουν μέσω προγραμμάτων περιήγησης, ονομάζονται διαδικτυακές απειλές.


Με τον τρόπο αυτό, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για να διεισδύσουν σε συστήματα.


Μία από τις πιο συνηθισμένες εξ αυτών είναι η εκμετάλλευση ευπαθειών σε προγράμματα περιήγησης και τα plugin τους (drive-by download).


Η «μόλυνση» σε αυτήν τη μορφή επίθεσης λαμβάνει χώρα κατά την επίσκεψη σε «μολυσμένο» ιστότοπο, χωρίς καμία παρέμβαση από τον χρήστη και εν αγνοία του.

Μεταξύ αυτών, το fileless κακόβουλο λογισμικό είναι το πιο επικίνδυνο: ο κακόβουλος κώδικάς του χρησιμοποιεί συνδρομές μητρώου ή WMI για επιμονή, χωρίς να αφήνει κανένα αντικείμενο για στατική ανάλυση στον δίσκο.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

https://www.tribune.gr/technology/news/article/812349/nea-mayri-protia-oi-ellines-christes-toy-internet-deyteroi-sti-lista-ton-diadiktyakon-apeilon.html