Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Εμπλοκή Ρωσίας-Τουρκίας: Η Άγκυρα θέλει Χαλέπι & Καμισλί- Ρωσικά ελικόπτερα μπλοκάρουν την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης!


Η Ρωσία μπλοκάρει την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Συρία καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως η Άγκυρα 
θέλει να καταλάβει και το Χαλέπι φτάνοντας μέχρι Qamishli.

Εδώ και αρκετή ώρα έξι ρωσικά ελικόπτερα Mi-8 και Ka-52 πετούν στον άξονα του Azaz και στα περίχωρα της πόλης Αφρίν στο ΒΑ Χαλέπι στη γραμμή επαφής μεταξύ των τουρκικών/τουρκόφιλων δυνάμεων με κουρδικές/συριακές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, ρωσικά μαχητικά και ελικόπτερα μεταστάθμευσαν στο αεροδρόμιο του al-Qamishli στην βορειοανατολική Συρία στα σύνορα με Τουρκία και περιπολούν στην Hasaka λίγα χλμ μακριά από το Καμισλί.

Σύγκρουση Ρωσίας-Τουρκίας για το Χαλέπι;

Ρωσικές στρατιωτικές πηγές υποστηρίζουν πως η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να κρύβει εκπλήξεις. Συγκεκριμένα αναφέρουν πως οι Τούρκοι μπορεί να κινηθούν προς το Χαλέπι.

«Ένας δημοσιογράφος της συριακής αντιπολίτευσης είπε, σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε από πηγές από το AKP (κόμμα του Ερντογάν), ότι ο τουρκικός στρατός σχεδιάζει να πάρει τον έλεγχο του Χαλεπίου στο δεύτερο στάδιο μετά τη «δημιουργία ζώνης ασφαλείας» ανέφεραν συγκεκριμένα οι πληροφορίες αυτές.


Και η πηγή αυτή επιβεβαιώνει πάντως πως το τουρκικό σχέδιο έχει διάφορες Φάσεις και είναι πολύ ευρύτερο απ’ ότι υποστηρίζει ο Ερντογάν.

Οι πληροφορίες αυτές προέκυψαν όταν τουρκικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν πως ένας από τους στόχους είναι η κατάληψη του του Τελ Ριφαάτ γεγονός που θα άνοιγε την “πόρτα” στον έλεγχο του Χαλεπίου από την Άγκυρα.

Πρόβλημα φαίνεται πως έχουν και οι Ιρανοί καθώς τυχόν κατάληψη του Τελ Ριφάατ θα δημιουργήσει πρόβλημα στις σιιτικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Πάντως, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ.Λαβρόφ, 48 ώρες πριν είχε ανάψει πράσινο φως στην τουρκική επιχείρηση στην Συρία. Προφανώς κάτι προέκυψε και πρέπει να επιλυθεί..

“Δεν είναι ο στόχος το Χαλέπι αλλά….”

Ο Τούρκος ειδικός σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας του Πανεπιστημίου Bahçeşehir, Abdullah Ağar, σχολίασε σχετικά με την νέα τουρκική επιχείρηση στην Συρία.

“Αυτή η επιχείρηση έχει πολλούς στόχους. Αλλά νομίζω ότι ίσως ο πιο σημαντικός στόχος του είναι να σπάσει το αδιέξοδο που υπάρχει στη Συρία. Μην αναγκάζετε χώρες που έχουν υιοθετήσει το αδιέξοδο ως λύση να τραφούν από αυτό το αδιέξοδο.


Ποιος είναι ο κύριος τομέας που πρέπει να επιλυθεί σχετικά με το μεταναστευτικό; Το Χάλεπι. Υπάρχουν περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Σύροι στην Τουρκία. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο από αυτούς προέρχονταν από το Χαλέπι. Ποιος ελέγχει το Χαλέπι;

Βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Κούρδων YPG/PKK. Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος και των σιιτικών πολιτοφυλακών από το Ιράν. Φυσικά, η περιοχή της επιχείρησης δεν είναι αυτή τη στιγμή το Χαλέπι, αλλά αυτή η επιχείρηση, η βούληση και η αποφασιστικότητα που θα προκύψει με αυτήν την επιχείρηση θα αναγκάσει τις δομές που τροφοδοτούνται από το αδιέξοδο αυτό να επιδιώξουν μια λύση. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Από την άλλη, οι περιοχές εποικισμού που θα προβάλει ο Ερντογάν στη Συρία θα βοηθήσουν 1 εκατομμύριο ανθρώπους να επιστρέψουν στην χώρα τους. Αυτό ανησυχεί πολύ τόσο την πλευρά YPG/PKK, την πλευρά του καθεστώτος και την πλευρά του DAESH, και, με έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο, την ιρακινή πλευρά.
“Η επιχείρηση πανικόβαλε τις ΗΠΑ”

Είναι απολύτως κατανοητό σε αυτό το επίπεδο. Χρειαζόμαστε μια προοπτική. Θέλουμε να δούμε ποια θα είναι τα αντανακλαστικά των ΗΠΑ σε μια επιχείρηση στην Συρία κατά του PKK.

Έχουμε μεγάλο πρόβλημα εμπιστοσύνης με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Προέρχεται από την υποστήριξη που έχουν δώσει στο YPG/PKK σε μια τρομοκρατική οργάνωση. Νομίζω ότι πρέπει να εντοπίσουμε το πρόβλημα και να αναζητήσουμε τη λύση.


Μια αληθινή συμμαχία είναι μια έντιμη συμμαχία. Εξάλειψη της κρίσης εμπιστοσύνης.

Δεδομένου ότι η αντίδραση που έπρεπε να είχε προβληθεί σχετικά με το PKK δεν προβλήθηκε όταν έπρεπε με τον πιο έντονο τρόπο, οδηγηθήκαμε στις επιχειρήσεις εδώ.

Σήμερα, η γεωπολιτική αξία της Τουρκίας έχει γίνει εμφανής, έχει αναπτυχθεί μια πρωτοβουλία σχετικά με την ένταξη δύο χωρών όπως η Σουηδία και η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, και από την άλλη είναι σαφές ότι τυχόν απώλεια της Τουρκίας θα κοστίσει στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ.
“Τι θα συμβεί αν μας χάσουν;”

Πώς θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες; Τι σημαίνει να δώσεις άδεια για να πραγματοποιηθεί μια επιχείρηση; Έχω δίκιο, υπάρχει μια υπαρξιακή απειλή για την ενιαία Τουρκία. Ναι, υπάρχει κίνδυνος; Είναι πολύ ισχυροί, έχουν τις κυρώσεις αλλά η πραγματική σωστή πρόταση είναι τι θα τους συμβεί αν μας χάσουν; Από την άλλη, τι σημαίνει να υποστηρίζεις τρομοκρατική οργάνωση;

Το θέμα δεν είναι απλώς μια επιχείρηση που θα διεξαχθεί στη βόρεια Συρία, υπάρχει ένα τεστ εμπιστοσύνης εδώ. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ ή όχι; Μας χρησιμοποιούν με το όνομα της συμμαχίας ή όχι; Υπάρχει μια βασική αναζήτηση για αυτό. Πρέπει να λύσουμε το εννοιολογικό πρόβλημα, διαφορετικά εμφανίζεται παντού.


Είναι προφανές τι κάνει η Σουηδία, αλλά εδώ η Σουηδία είναι ένα “βαγόνι”. Η Φινλανδία είναι ένα “βαγόνι”, το πρόβλημά μας είναι με την “ατμομηχανή”. Αν καταφέρουμε να φτάσουμε εκεί που πάει η “ατμομηχανή”, και τη βάλουμε στο σωστή θέση με κάποιο τρόπο, τα “βαγόνια” θα έρθουν στο σωστό μέρος από πίσω.
“Που θα χτυπήσει ο τουρκικός Στρατός” – Και Καμισλί στην ατζέντα!

Φαίνεται ότι κλείνει ένα χάσμα μεταξύ της Ασπίδας του Ευφράτη και της Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης. Τα σημάδια το δείχνουν αυτό. Αλλά τελικά, υπάρχει κάτι που ονομάζεται στρατηγική εξαπάτηση στην πράξη. Στρατιώτης, κράτος μπορεί να δείξει δεξιά και να χτυπήσει αριστερά σε αυτό το σημείο. Αλλά με τη σημερινή του εμφάνιση, το Manbij, το Ayn al-Arab και το Ayn Isa είναι ξεκάθαροι στόχοι.

Από την άλλη πλευρά, το Tel Rıfat εμφανίζεται ως ανεξάρτητη περιοχή.

Αλλά σε αυτή την εξίσωση, τα μέρη όπως Hamude, Derbesiye, Kamışlı, Mikdadiye, Maliki είναι ασήμαντα; Αυτή είναι η πιο σημαντική περιοχή. Όταν το πετύχουμε αυτό, όλη η κόλαση θα χαλάσει. Νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό” κατέληξε ο ίδιος.
Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας