Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

H Google αποκαλύπτει επίσημα ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πωληθεί σε κρατικούς φορείς στην Ελλάδα.


 «Βόμβα» Google: Κρατικοί φορείς στην Ελλάδα έχουν λογισμικό παρακολούθησης Predator

τη σκιά της καταιγίδας δημοσιευμάτων για την κατρακύλα της Ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας έρχεται ακόμη μια αποκάλυψη για την οποία θα πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης με ανάρτησή του στο Twitter, η Google αποκαλύπτει επίσημα ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πωληθεί σε κρατικούς φορείς στην Ελλάδα.

Προσθέτει, ακόμη, ότι αυτό έχει πωληθεί όχι μόνο ως λογισμικό επιμόλυνσης για iPhone, αλλά έχει εφαρμογή σε στο σύστημα Android.

Το συνημμένο κείμενο της Google:

Ο Θανάσης Κουκάκης είναι ο δημοσιογράφος που έχει πέσει τουλάχιστον δύο φορές θύμα παρακολούθησης και μάλιστα η μία από αυτές ήταν από την ίδια την ΕΥΠ. Η υπόθεση έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις και έχει ξεκινήσει έρευνα από τη Δικαιοσύνη.


Η κυβέρνηση, πάντως, έχει υποστηρίξει ότι δεν διαθέτει το σύστημα Predator και τώρα καλείται να δώσει νέες εξηγήσεις.


Το λογισμικό Pegasus αναπτύχθηκε από μια μικρή και σχεδόν άγνωστη εταιρεία start up της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία ονομάζεται Cytrox. Το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό «μολύνει» το κινητό του στόχου και όποιος το ελέγχει μπορεί να έχει πρόσβαση στα μηνύματα της συσκευής, αλλά και να ακούει τις συνομιλίες του χρήστη. Ήδη εδώ και καιρό η εταιρεία έχει κυβερνητικούς πελάτες σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

https://kosmodromio.gr/2022/05/20/bomba-google-kratikoi-foreis-sthn-ellada/


https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/344714_bomba-google-kratikoi-foreis-stin-ellada-ehoyn-logismiko-parakoloythisis


https://www.ieidiseis.gr/ellada/146677/vomva-google-kratikes-ypiresies-stin-ellada-agorasan-to-logismiko-parakoloythisis-predator