Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Θερμό επεισόδιο στις Φέρρες Έβρου: Ένας Έλληνας και δύο Τούρκοι νεκροί.

Εικοσιέξι ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το τελευταίο επιβεβαιωμένο θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (και λέμε «επιβεβαιωμένο» γιατί δεν θεωρούμε ότι έχουν διαλευκανθεί οι συνθήκες πτώσης του ελικοπτέρου ΠΝ 21 και του θανάτου των τριών μελών του πληρώματός του) το οποίο κατέληξε στο θάνατο ενός Έλληνα στρατιώτη και τουλάχιστον 2 Τούρκων εκ των οποίων ο ένας υπολοχαγός.

Tο defencenet.gr προχώρησε σε μια ολοκληρωμένη έρευνα στα αρχεία του ΕΣ προκειμένου να αναδειχθεί όλη η ιστορική αλήθεια και να αποδοθεί τιμή στον Έλληνα στρατιώτη που έχασε τη ζώη του από τουρκικά πυρά εν καιρώ ειρήνης.
Το παγερό εκείνο πρωινό της 19ης Δεκεμβρίου 1986 ο στρατιώτης ΠΖ Ζήσης Καταγώγος βρήκε τραγικό θάνατο στον Έβρο κτυπημένος άνανδρα από τα πυρά των Τούρκων στρατιωτών.
Πρόκειται για ένα αιματηρό επεισόδιο που λίγοι γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι σήμερα θυμούνται. Το επεισόδιο αυτό που ξεκίνησε με τον θάνατο του Ζήση Καραγώγου γρήγορα εξελίχθηκε σε μάχη η οποία διήρκησε σχεδόν μέχρι το απόγευμα(!) και λίγο έλειψε στο να οδηγήσει τις δύο χώρες σε ένα νέο πόλεμο.
Ο 19 χρονος Ζ Καραγώγος είχε τοποθετηθεί αρχικά στο 535 Τάγμα Προκαλύψεως με έδρα το Πέπλο Φερών και γρήγορα ανέλαβε υπηρεσία σκοπού σε ένα απο τα φυλάκια προκαλύψεως του τάγματος που τότε υπαγόταν στην 12η Μεραρχία Αλεξανδρούπολης σήμερα 31η Μ/Κ Ταξιαρχία.
Τούρκος στρατιώτης ο οποίος είχε σκοπιά σε απέναντι φυλάκιο ζήτησε τσιγάρο από τον Καραγώγο.
Μόλις ο Καραγώγος φτάνει κοντά στον Τούρκο στρατιώτη δύο τουλάχιστον ριπές από την τουρκική πλευρά τον κτυπούν κατάστηθα και ο Έλληνας στρατιώτης πέφτει νεκρός εντός ελληνικού εδάφους.
Η ώρα είναι 11:30 το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου του 1986.
Ο άλλος Έλληνας σκοπός ο οποίος είχε και αυτός υπηρεσία σε διπλανή σκοπιά ακούγοντας τους πυροβολισμούς τρέχει για να δει τι συμβαίνει. Σε λίγο διαπιστώνει ότι ο συνάδελφός του κείτεται νεκρός παρατηρώντας ταυτόχρονα μια ομάδα Τούρκων στρατιωτών –πιθανότατα η ίδια που είχε σκοτώσει τον Καταγώγο- να προσπαθεί να σύρει τη σορό του Έλληνα στρατιώτη προς την τουρκική πλευρά.
Στο θέαμα αυτό ο άλλος σκοπός ανοίγει πυρ εναντίον της τουρκικής περιπόλου με αποτέλεσμα αυτή να υποχωρήσει ανταλλάσσοντας όμως πυρά με τον Έλληνα στρατιώτη, ο οποίος για; κάποιο διάστημα μαχόταν εντελώς μόνος του εναντίον τουλάχιστον 5 Τούρκων.
Ο δόκιμος Έλληνας Αξιωματικός υπεύθυνος του κεντρικού φυλακίου ακούει τους πυροβολισμούς και αμέσως συντάσσει τμήμα 20 στρατιωτών οι οποίοι σπεύδουν στην περιοχή.
Στο σημείο αυτό καταλυτικό ρόλο παίζει ο αγροφύλακας ο οποίος βρισκόταν κοντά στην περιοχή όπου αφού πρώτα ειδοποιεί τον δόκιμο για τα τεκταινόμενα οδηγεί την ομάδα στο σημείο της μάχης.
Ξεκινά νέα μάχη αυτή τη φορά με μεγαλύτερες δυνάμεις τόσο από πλευράς Ελλήνων όσο και Τούρκων οι οποίοι ενισχύουν και αυτοί τις δυνάμεις τους, με τον αγροφύλακα να λαμβάνει μέρος και αυτός.
Σύντομα οι Τούρκοι μετρούν δύο νεκρούς από τα πυρά των Ελλήνων στρατιωτών (ένας υπολοχαγός και ένας στρατιώτης) - άλλες πηγές μιλούν για 8 νεκρούς Τούρκους- αλλά δεν κατορθώνουν να κλέψουν τη σορό του Καράγώγου, ώστε να τη σύρουν προς το μέρος τους για να επικαλεστούν αργότερα ότι αυτός ευθύνεται που μπήκε σε τουρκικό έδαφος.
Νέες ενισχύσεις από του Τούρκους με λόχο δύναμης 70 ανδρών και βαρέα όπλα και νέα προσπάθεια με δύναμη 30 ανδρών. Πρόκειται για κανονική μάχη. Σύμφωνα με κάποιες πληρορφορίες η διοίκηση του 535 τάγματος ζητά ενισχύσεις και τις πρώτες απογευματινές ώρες ουλαμός πέντε αρμάτων μάχης M 48 A5 της 3ης Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως φορτώνεται με πυρομαχικά κατευθυνόμενος προς την περιοχή της συνεχών μαχών.
Δε χρειάζεται όμως αν επέμβει. Κάπου εκεί οι ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (Κάρολος Παπούλιας τότε ο Έλληνας ΥΠΕΞ) συμφωνούν για την κατάπαυση του πυρός.
Τη μνήμη του στρατιώτη Ζήση Καραγώγου, τίμησαν το περασμένο Σάββατο το πρωί η 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, φίλοι και συγγενείς του. Παράλληλα, έγινε μετονομασία του παρατηρητηρίου Τσιρώζη σε Καραγώγου ως τιμή για τον στρατιώτη που θυσιάστηκε για την Πατρίδα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr