Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Αντίδραση στην δωρεά Φρεγατών σε Τουρκία, οδηγούν σε αποσταθεροποίηση την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε κινητοποίηση η Ομογένεια των ΗΠΑ, για ανατροπή της απόφασης του Λευκού Οίκου που παραχωρεί δύο υπερσύγχρονα πολεμικά σκάφη κατευθυνόμενων βλημάτων.Την κινητοποίηση της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει η απόφαση του Λευκού Οίκου να παραχωρήσει δύο φρεγάτες κατευθυνομένων βλημάτων κλάσης OLIVER HAZARD PERRY στην Τουρκία μέσω του νόμου H.R. 6649
 –περί παραχώρησης πολεμικών σκαφών σε τρίτες χώρες- που κατατέθηκε προς έγκριση στην βουλή των Αντιπροσώπων στις 11 Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για τις φρεγάτες USS HALYBURTON (FFG–40) και USS THACH (FFG–43) οι οποίες παραχωρούνται δωρεάν στο τουρκικό Ναυτικό. Όπως αναφέρει το ελληνοαμερικανικό συμβούλιο ηγεσίας HALC (Hellenic American Leadership Council) ο σχετικός νόμος έχει μπει ήδη στο πρόγραμμα εργασιών της βουλής των αντιπροσώπων και υπάρχει κίνδυνος να ψηφιστεί ακόμη και σήμερα.
Όπως σημειώνει η HALC η κίνηση αυτή του Λευκού Οίκου καταδεικνύει την ευνοϊκή μεταχείριση που απολαμβάνει η Τουρκία στον τομέα των αμυντικών συμφωνιών παρά το γεγονός της επιθετικότητας που παρουσιάζει η χώρα αυτή απέναντι στην Κύπρο αλλά και το Ισραήλ όπως επίσης και με τις εδαφικές διαφορές που εγείρει συνεχώς απέναντι στην Ελλάδα.
Εάν ο νόμος αυτός εφαρμοστεί η Τουρκία θα προσθέσει δύο ακόμη φρεγάτες κατευθυνομένων βλημάτων στον πολεμικό της στόλο. Η HALC ζητά μέχρι η Τουρκία να δεσμευθεί απέναντι σε μια πολιτική ειρήνης απέχοντας παράλληλα από προκλητικές ενέργειες οι οποίες οδηγούν σε αποσταθεροποίηση την Ανατολική Μεσόγειο, η Ουάσιγκτον να αναθερώσει την πολιτική της αυτή σταματώντας να παρέχει ευνοϊκή μεταχείριση στην Άγκυρα .
Η HALC και απευθυνόμενη σε όλους τους ελληνοαμερικανούς κάνει έκκληση έτσι ώστε αυτοί να έρθουν σε επαφή με τους τοπικούς τους βουλευτές και να τους ζητήσουν να μην περάσει ο νόμος H.R. 6649 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Αναμφισβήτητα η εμμονή των ΗΠΑ να παρέχουν στην Τουρκία δωρεάν πολεμικό υλικό σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα γονατισμένη από την οικονομική κρίση δεν έχει την δυνατότητα να απαντήσει στο εξοπλιστικό επίπεδο ουσιαστικά θέτει την περιοχή εκτός «ισορροπίας» με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Να υπογραμμίσουμε πως η παραχώρηση αυτών των σκαφών στο τουρκικό Ναυτικό γίνεται σε μια σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο όπου το πρόβλημα της ελληνικής ΑΟΖ και της χάραξής της βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή εξαιτίας των τουρκικών επιδιώξεων και επιθετικότητας. .
Να σημειωθεί πως εάν ο νόμος H.R. 6649 τελικά περάσει η Τουρκία θα διαθέτει πλέον 10 φρεγάτες κλάσης OLIVER HAZARD PERRY όπου σε αυτές εάν προστεθούν και άλλες 8 MEKO 200TN, 1 Knox, 1+1 MILGEM δίνουν ένα συνολικό αριθμό φρεγατών στο τουρκικό Ναυτικό 22 κύριων σκαφών επιφανείας (φρεγατών) χωρίς σε αυτό να υπολογίζονται και 6 κορβέτες D’ Estienne D’ Orves οι οποίες φέρουν βλήματα Exocet.
Σε αυτή την τουρκική υπεροπλία το ΠΝ μόλις και μετά βίας «απαντά» με 12 περίπου κύριες μονάδες επιφάνειας, δηλαδή μια σχέση εις βάρος της Ελλάδας 1:2.
elthraki.gr