Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Σε Λήμνο και Αστυπάλαια ο ρωσικός Στόλος - Αναβλήθηκε η άσκηση - Έρχονται 11 πλοία ακόμα.

    Η Ρωσία παίζει τον πιο κρίσιμο ρόλο στην συριακή σύγκρουση. Από τον βορρά μέχρι το νότο έχουν αναπτυχθεί στο Αιγαίο ρωσικά πολεμικά, αλλά όλα είναι του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας: Στο βόρειο Αιγαίο βρίσκεται στο αγκυροβόλιο νοτιοανατολικά της Λήμνου το αποβατικό Nikolaï Filtchenkov (Νο 152) με 300 πεζοναύτες και 30 ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, ενώ στο νότο στο ρωσικό αγκυροβόλιο βόρεια της Αστυπάλαιας βρίσκονται το καταδρομικό Mοskva, το αντιτορπιλικό Smetliviy και τον τάνκερ Ivan Bubnov.
Tα επίσης αποβατικά AZOV και το δεύτερο το Novocherkassk κλάσης Ropucha-I (όπως και το FILCHENKOV) αναμενεται να εισέλθουν στο Αιγαίο παραμονή της Πρωτοχρονιάς,.

Τα δύο πρώτα έχουν δώσει είσοδο στον Βόσπορο στις 26 και έξοδο από τα Στενά στο Αιγαίο στις 27 και το Novocherkassk, έδωσε είσοδο στις 30 και έξοδο στις 31/01, αλλά αυτές οι ημερομηνίες είναι σχετικές. Οι Ρώσοι συνηθέστατα εισέχονται με την δεύτερη ή τρίτη ενημέρωση στα Στενά.
Αντίθετα, μακριά από το Αιγαίο βρίσκονται οι δύο Μοίρες των ρωσικών Στόλων του Βορρά και της Βαλτικής που κατευθύνονται στην Α.Μεσόγειο, οπότε, όπως είχε η σημερινή άσκηση που είχε προαναγγείλει το RIA Novosti στο Αιγαίο δεν θα διεξαχθεί τώρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ματαιώθηκε οριστικά.
Όπως σημειώναμε σε σχετικό ρεπορτάζ στις 25/12 τα ρωσικά σκάφη ακόμα δεν είχαν περάσει το Γιβραλτάρ και μόνο αν τις επόμενες ώρες συνέβαινε αυτό θα μπορούσαν να βρίσκονται στις 28/12 στο Αιγαίο μαζί με τα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Η ταχύτητά τους είναι πολύ χαμηλή και φαίνεται ότι θέλουν να συντονίσουν την κίνησή τους με τις εξελίξεις στην Συρία.
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την αποστολή των γερμανικών Patriot PAC-3 στην Τουρκία στις 8 Ιανουαρίου και αν υπολογίσουμε ένα διάστημα μερικών ημερών που πρέπει να αναπτυχθούν και να τεθούν σε λειτουργία, οτιδήποτε συμβεί θα έχει κάνει με το διάστημα μετά τις 15 Ιανουαρίου.
Στο μεταξύ η ρωσική διπλωματία έστειλε μια πρόσκληση στον επικεφαλής του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης Μοάζ ελ-Χάτιμπ για να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με στόχο μια διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία, δήλωσε σήμερα προς το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία πολλαπλασιάζει τις τελευταίες ημέρες τις επαφές σχετικά με το συριακό ζήτημα, διευκρίνισε πως η συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα ή και έξω από τη Ρωσία, για παράδειγμα στη Γενεύη ή στο Κάιρο.
"Η πρόσκληση διαβιβάσθηκε, ο Μοάζ ελ-Χάτιμπ την έχει", δήλωσε ο Μπογκντάνοφ.
Χθες Πέμπτη συριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον σύρο υφυπουργό Εξωτερικών Φαϊζάλ Μοκντάντ είχε συνομιλίες στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Ρωσία παίζει τον πιο κρίσιμο ρόλο στην συριακή σύγκρουση και είναι βέβαιο ότι η όποια λύση θα πρέπει να έχει την έγκρισή της.
Βέβαια να πούμε ότι το Ιράν, είναι ο αστάθμητος παράγων και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα το τι θα πράξει, ακόμα και αν η Ρωσία συναινέσει σε λύση με συγκεκριμένα ανταλλάγματα...
Ο διεθνής απεσταλμένος για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι αναμένεται αύριο Σάββατο στη Μόσχα. "Θα ακούσουμε αυτό που έχει να μας πει ο Λαχντάρ Μπραχίμι και στη συνέχεια θα πάρουμε μια απόφαση σχετικά με μια νέα τριμερή συνάντηση ανάμεσα στη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ", δήλωσε ο Μπογκντάνοφ, διευκρινίζοντας πως μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς είχε δηλώσει χθες πως είναι απαραίτητο να αναληφθούν "ενεργητικές και αποφασιστικές πρωτοβουλίες για να σταματήσει το λουτρό αίματος".