Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Στην Αθήνα έκαναν το χατίρι των μουσουλμάνων, ούτε δέντρο ούτε φάτνη!! Βρυξέλλες: "Θρησκευτική μάχη" για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

"Το πιο αμφιλεγόμενο χριστουγεννιάτικο δέντρο κοσμεί το κέντρο της Ευρώπης". "Χωρίς χριστουγεννιάτικο δέντρο φέτος οι Βρυξέλλες, λόγω Μουσουλμάνων".
Αυτοί είναι ίσως οι πιο ενδεικτικοί τίτλοι που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης, όταν στην ιστορική πλατεία Gran Place και μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, τοποθετήθηκε το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Στα τέλη Νοεμβρίου, οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με μία ευφάνταστη ηλεκτρονική εγκατάσταση από τηλεοπτικές οθόνες, ύψους 25 μέτρων, σε σχήμα ελάτου, αντί του παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Η αιτιολογία της δημοτικής αρχής ήταν σαφής. "Λάβαμε την απόφαση, προκειμένου να μην προσβληθεί ο τοπικός μουσουλμανικός και εν γένει αλλόθρησκος πληθυσμός".
Από τότε η πόλη διχάστηκε. Πάνω από 11.000 κάτοικοι του Βελγίου ένωσαν την οργή τους στο Facebook, συλλέγοντας υπογραφές, με στόχο την άμεση αποκαθήλωση του δέντρου – φαρμακείου.
Το ΝEWS 247 ταξίδεψε μέχρι το κέντρο των Βρυξελλών και συνομίλησε με κατοίκους, προκειμένου να διαπιστώσει ποιά η συνέχεια της οξύτατης θρησκευτικής διαμάχης που έχει μεταφερθεί από το διαδίκτυο, στα καφέ και από τις πλατείες του κέντρου της ευρωπαϊκής μητρόπολης, μέχρι τα σχολεία.
"Για εμάς είναι προσβολή. Αλλά πρέπει να συμβιβαστούμε", υποστηρίζει η Νάταλι Γουάιρς, υπάλληλος σε εταιρία επικοινωνίας στις Βρυξέλλες, που αν και θιγμένη από το αντι- χριστιανικό αποτέλεσμα, δεν θέλησε να λάβει μέρος στην online συλλογή υπογραφών.
Ο 45χρονος τουρίστας Άντριου, δηλώνει ότι δεν θυμάται σε καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα να συνάντησε πιο κακόγουστο δέντρο. "Δεν μπορεί καμία δημοτική αρχή να παραγκωνίζει τα χριστιανικά σύμβολα".
Κατά την διάρκεια της ημέρας μάλιστα, οι επισκέπτες της πλατείας του 15ου αιώνα, έχουν τη δυνατότητα να ανέβουν στην κορυφή του ηλεκτρονικού δέντρου και από εκεί να θαυμάσουν την θέα της πόλης. Ακόμα όμως και το ότι το δέντρο, μετατράπηκε σε τουριστικό πόλο έλξης, δεν φάνηκε να πείθει.
Αρκετές ημέρες μετά τα "αποκαλυπτήρια" του πιο αμφιλεγόμενου δέντρου, ο βελγικός Τύπος εξακολουθεί να κάνει λόγο για μία "κίνηση με πολιτική και θρησκευτική ορθότητα".
Οι μουσουλμάνοι άλλωστε, εκπροσωπούν το 22% του πληθυσμού της βελγικής πρωτεύουσας και πρόσφατα εξέλεξαν δύο εκπροσώπους στο δημοτικό συμβούλιο.
"Δεν μπορούμε να αγνοούμε το πολυπληθές κομμάτι της πόλης. Ζουν ανάμεσά μας. Η όποια αντίδραση, πρέπει να σταματήσει", καταλήγει άλλος κάτοικος στο Βέλγιο, ο 32χρονος Αρίστ.
news247.gr