Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Ολόκληρη η Ευρώπη προσκύνησε το ρούβλι



«Βόμβα» Ντράγκι: Πολλοί εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια για την Gazprom

 Σε μια αποκάλυψη-βόμβα προέβη ο Μάριο Ντράγκι μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής των ρωσικών ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη,

 λέγοντας ότι η απαίτηση της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλια δεν συνιστά εμπόδιο και συμπληρώνοντας πως «στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια με την Gazprom», σύμφωνα με το Reuters.

Σημείωσε επίσης πως κατά την άποψή του ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Γερμανία έχει ήδη πληρώσει σε ρούβλια, ενώ απέφυγε να κατονομάσει συγκεκριμένη εταιρεία.

Υπενθυμίζεται πως το ποσοστό ιταλικών εισαγωγών ρώσικου φυσικού αερίου για το έτος 2021 άγγιξε το 40%, γεγονός που καθιστά επείγουσα την αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών για την γείτονα χώρα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός μάλιστα δήλωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει καταστήσει ισχυρότερους τους δεσμούς μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιταλίας, σύμφωνα με το Reuters. Με την άποψη αυτή φάνηκε να συμφωνεί και ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε βασικά θέματα για την ατζέντα των δύο πολιτικών αρχηγών αναδείχθηκαν τόσο η ενεργειακή όσο και η επισιτιστική ασφάλεια.

«Υπάρχουν τόσες πολλές δυνατότητες, αλλά πριν καν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, υπάρχει μια προσπάθεια που πρέπει να γίνει και είναι μια προσπάθεια που πρέπει να κάνουν όλοι οι σύμμαχοι, ιδιαίτερα η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για να καθίσουν σε ένα τραπέζι» υπογράμμισε ο Ντράγκι

Ενώ υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο«να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε πώς θα οικοδομήσουμε την ειρήνη» στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Δεν παρέλειψε μάλιστα να διευκρινίσει ότι η ειρήνη θα πρέπει να αντανακλά στις επιθυμίες της Ουκρανίας, να μην προκύψει δηλαδή ως προϊόν εξωτερικής επιβολής. «Όλα τα μέρη πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να φτάσουν στο σημείο να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

https://www.tribune.gr/world/news/article/815286/vomva-ntragki-oi-perissoteroi-eisagogeis-fysikoy-aerioy-echoyn-anoixei-logariasmoys-kai-plironoyn-se-royvlia-tin-gazprom.html