Πρόκληση από δεύτερο χέρι: Η Αθήνα που παρέλαβε από την Γαλλία τα Ραφάλ, κλιμακώνει την ένταση.
Ενοχλημένη από την παγκόσμια δραστηριότητα της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου, και εχθρική προς τους πρόσφυγες, η Αθήνα στράφηκε ξανά σε προκλήσεις. Αιτία του θράσους της Αθήνας που σε 15 μέρες παραβίασε δεκάδες φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο, υπήρξε η αγορά από την Γαλλία 18 μαχητικών αεροσκαφών (12 εκ των οποίων μεταχειρισμένα).
Οι προκλήσεις της Ελλάδας αυξήθηκαν, ιδιαίτερα μετά τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο, ως αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας για την αύξηση της περιφερειακής και παγκόσμιας επιρροής της Τουρκίας. Τέλος, η Ελλάδα που δέχτηκε χτύπημα από την ΕΕ που δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Frontex ως αποτέλεσμα της απάνθρωπης μεταχείρισης των μεταναστών στο Αιγαίο.
Η Ελλάδα, που μπήκε σε κούρσα εξοπλισμών κατά της Τουρκίας και επένδυσε τα χρήματα του ελληνικού λαού σε αμυντικές δαπάνες, υπέπεσε σε καπρίτσια με τα Ραφάλ στο Αιγαίο. Η Ελλάδα, που αγόρασε πολεμικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία, αύξησε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί αεροσκάφη Ραφάλ για μεγαλύτερη εμβέλεια “κλειδώματος” σε αυτές τις παραβιάσεις.
ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ
Η Τουρκία, η οποία προειδοποίησε την Ελλάδα, η οποία από τις 26 Απριλίου ως τώρα έχει παραβιάσει δεκάδες φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο , λόγω των σχέσεων καλής γειτονίας τις πρώτες ημέρες μοιράστηκε τα αρχεία ραντάρ της με τις αρμόδιες αρχές, ενώ ανταποδίδει πολλαπλάσια τις επίμονες παραβιάσεις. Στην κατεύθυνση των ευαίσθητων ισορροπιών και εντολών/οδηγιών, οι ηρωικοί πιλότοι απαντούν διπλάσια φορές κατά των ελληνικών αεροσκαφών. Πέρα απ’ τον αγώνα στο πεδίο ενάντια στην επιθετικη συμπεριφορά της Ελλάδας, η παραπληροφόρηση και η προπαγανδιστική δραστηριότητα στην εξωτερική πολιτική διαψεύδονται με στοιχεία και ντοκουμέντα.
ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΜΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΕΡΙ
Η Ελλάδα είχε αγοράσει 18 μαχητικά αεροσκάφη Ραφάλ από τη Γαλλία, 12 εκ των οποίων μεταχειρισμένα αεροσκάφη από τον γαλλικό στρατό. Η πρώτη παρτίδα των 6 αεροσκαφών παραδόθηκε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία 2,3 δισ. ευρώ με τη Γαλλία τον Ιανουάριο του 2021 συνολικά για 18 πολεμικά αεροσκάφη.
Ανακοινώνοντας αμυντικό πρόγραμμα 11,5 δισ. ευρώ, η διοίκηση της Αθήνας υπέβαλε επίσημη αίτηση στις ΗΠΑ για 24 F-35 τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο του αμυντικού της προγράμματος, που περιλαμβάνει την αγορά και τον εκσυγχρονισμό φρεγατών, τορπιλών και πυραύλων.
Δύο αμφιβολίες σχετικά με τους πιλότους
Θέμα προς διερεύνηση είναι η ταχεία προσαρμογή της Αθήνας που παρέλαβε τα Ραφαλ τον Ιανουάριο. Αναφέρεται πως είτε οι Έλληνες πιλότοι εκπαιδεύτηκαν εδώ και πολύ καιρό, είτε τα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται από Γάλλους πιλότους.
Δεν προσέρχεται στο τραπέζι
Η Ελλάδα, την οποία η Τουρκία κάλεσε στο τραπέζι με ειρηνικές προσπάθειες, για μία ακόμη φορά δεν προσήλθε στην συνάντηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που οπως είχε αποφασιστεί στην συνάντηση των ηγετών στις 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, ήταν να γίνει τον Απρίλιο στην Άγκυρα. Ενώ η τέταρτη συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών, παρά τις επίμονες προσκλήσεις της Τουρκίας, δεν μπόρεσε να γίνει τον τελευταίο χρόνο καθώς η Ελλάδα κλείνει τα αυτιά της στι εκκλήσεις για διάλογο.
https://www.yenisafak.com/gundem/ikinci-el-provokasyon-fransadan-rafale-alan-atina-gerilimi-tirmandiriyor-3818791
9/5/2022