Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Rua Mat η κίνηση του Πούτιν, η Ουκρανία είναι αμερικανικό προτεκτοράτο!


 Γιατί οι ΗΠΑ «διαρρέουν» ότι σκοτώνουν στρατηγούς της Ρωσίας;

Η αποκάλυψη των NYT για άμεση, σε ζωντανό χρόνο, παροχή πληροφοριών προς την Ουκρανία από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ συνιστά ποιοτική αναβάθμιση.

ι New York Times (φωνή του βαθέος αμερικανικού κράτους) σε άρθρο της 4ης Μαΐου αποκάλυψαν ότι, σύμφωνα με εκμυστηρεύσεις Αμερικανών αξιωματούχων, οι ΗΠΑ συντέλεσαν καθοριστικά στον θάνατο δώδεκα Ρώσων στρατηγών, χάρη στις πληροφορίες που δίνουν σε ζωντανό χρόνο στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, η αντικατασκοπεία των ΗΠΑ δίνει τις πληροφορίες ως προς την θέση των επιχειρησιακών κινητών αρχηγείων και τις τακτικές κινήσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ώστε κατόπιν οι ουκρανική πλευρά να καταφέρει σημαντικά (από άποψη συμβολισμού αλλά και ουσίας) πλήγματα στους Ρώσους.


Πρόκειται για πολύ σημαντική αποκάλυψη, αλλά ακόμα σημαντικότερο είναι ότι το ρεπορτάζ συνειδητώς, δόθηκε από τις αμερικανικές υπηρεσίες προς δημοσίευση. Αποτελεί πολυδιαφημισμένο γεγονός ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στέλνουν τα όπλα, με τα οποία πολεμούν οι Ουκρανοί, εκπαιδευτές και στρατιωτικό προσωπικό υπό μορφή «εθελοντών»-μισθοφόρων. Η άμεση, σε ζωντανό χρόνο, παροχή πληροφοριών ωστόσο, προς την Ουκρανία από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ συνιστά ποιοτική αναβάθμιση: οι ΗΠΑ δεν συνδράμουν απλώς στον πόλεμο αλλά συμμετέχουν άμεσα. Η συλλογή πληροφοριών για τις κινήσεις του εχθρού αποτελεί το πρώτο κρίσιμο στάδιο κάθε στρατιωτικής επιχείρησης. Χωρίς το ένα, δεν μπορεί να διεξαχθεί με αποτελεσματικότητα το δεύτερο.


Το γεγονός λοιπόν ότι οι υπηρεσίες των ΗΠΑ αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν το γεγονός ότι συμπολεμούν άμεσα με την Ουκρανία μόνο τυχαίο δεν είναι.


Επιπλέον, συνοδεύτηκε και από την είδηση του CNN ότι και για την βύθιση του πλοίου «Μόσκβα», οι ΗΠΑ παρείχαν τουλάχιστον την κρίσιμη πληροφόρηση στους Ουκρανούς.


Ο ρωσο-νατοϊκός πόλεμος είναι προφανής πλέον και διαρκής, αλλά δεν διεξάγεται ακόμα με επισήμως ανακοινωμένη εμπλοκή των ΗΠΑ. Η διακίνηση των ειδήσεων λοιπόν, αποτελεί ποιοτική αναβάθμιση: οι ΗΠΑ λένε στον λαό και στον πρόεδρο της Ρωσίας ότι εξοντώνουν τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία και ότι κατάφεραν ένα σημαντικότατο πλήγμα στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό.


Σύμφωνα με άλλες διαρροές, ο λόγος για αυτό είναι το να γνωρίζει η ρωσική πλευρά ότι η Ουκρανία έχει τις πλάτες της Ουάσιγκτον και στο πεδίο. Πρόκειται για μάλλον αστεία προσέγγιση. Είναι σαφές για όλους ότι η Ουκρανία δεν έχει μόνο τις πλάτες των ΗΠΑ αλλά ότι πολεμάει για τις ΗΠΑ και υπό τις ΗΠΑ.


Φαίνεται ότι η αμερικανική πλευρά έχει αποφασίσει να εκθέσει πολλαπλώς την ηγεσία της Ρωσίας στον λαό της, προκειμένου να επιταχυνθεί το σχέδιο αλλαγής ηγεσίας στο Κρεμλίνο. Η εικόνα που φιλοτεχνείται από την Ουάσιγκτον είναι εκείνη των αποτυχιών της ρωσικής προέλασης , από την μια και από την άλλη, πλέον, των διαρκώς εντεινόμενων αμερικανικών χτυπημάτων, τα οποία ο πρόεδρος Πούτιν αδυνατεί ή δεν τολμά να ανταποδώσει.


Περιττεύει να επισημάνουμε ότι πρόκειται για πολύ επικίνδυνο παιχνίδι. Η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να απαντήσει και θα απαντήσει. Είτε θα επιχειρήσει να το κάνει με αντίστοιχη βοήθεια για χτύπημα εναντίον αμερικανικών στόχων κάπου αλλού στον πλανήτη και ενδεχομένως με παραδόσεις κρίσιμου πολεμικού υλικού σε αντιπάλους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, είτε με απευθείας χτύπημα εναντίον αμερικανικών δυνάμεων ή υποδομών, που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Χτύπημα το οποίο αν συμβεί θα λάβει χώρα με καταλυτικό πλήγμα.


Το πώς θα κλιμακωθεί από εκεί και πέρα η σύγκρουση μένει να φανεί. Πρέπει να δούμε όμως την τάση: δύο μήνες πριν, στην έναρξη του πολέμου, μια τόσο άμεση εμπλοκή ΗΠΑ-Ρωσίας φαινόταν αδιανόητη. Δύο μήνες μετά, όχι μόνο αυτό έχει συμβεί αλλά επιπλέον διαρρέει, με αποτέλεσμα η Ρωσία να εξωθείται να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο.   

Θέμης Τζήμας

kosmodromio.gr/