Καταδιώξεις και διακρίσεις εις βάρος κληρικών και πιστών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας: τέλη Απριλίου του 2022
Στις 28 Απριλίου του 2022, στην πόλη Ουκραΐνκα της Περιφέρειας Κιέβου, στην έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου της πόλης, οι βουλευτές πήραν απόφαση να απαγορευτεί η λειτουργία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΟΟΕ) στην πόλη και στα τρία χωριά της περιοχής, στο χωριό Πλιούτι, Τριπόλιε και Ζουκοβτσί. Αυτά ανακοίνωσε η ιστοσελίδα «Obuchiv.info».
«Σήμερα έχουμε καταλήξει στην ξεκάθαρη και μονοσήμαντη θέση αναφορικά με την ανάγκη να σταματήσει η λειτουργία της ΟΟΕ στην επικράτεια της κοινότητάς μας» - δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της πόλης Ουκραΐνκα Α.Τουρένκο.
Την παραμονή του Πάσχα, στην κωμόπολη Πεσκόβκα της Περιφέρειας Κιέβου, ο πρόεδρος της τοπικής Ενιαίας Αυτοδιοικητικής Κοινότητας, μαζί με βουλευτές και ακραίους εθνικιστές, μπλόκαραν την είσοδο στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ, στερώντας τους πιστούς τη δυνατότητα να υποδεχτούν την Λαμπρή Ανάσταση του Χριστού. Το γεγονός αυτό αναφέρει το Τμήμα Ενημέρωσης και Διαφωτισμού της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Κατάληψη του Ναού της ΟΟΕ, στην κωμόπολη Πεσκόβκα της Περιφέρειας Κιέβου
Όπως τόνισε ο ιερέας, στην πόρτα του Ναού έβαλαν αλυσίδες με κλειδαριές και έδιωξαν από την εκκλησία τον εφημέριο με τους ενορίτες, απειλώντας τους με εξόντωση. Όταν ο ιερέας μπήκε στην αυλή της εκκλησίας, στις 24 Απριλίου, για να τελέσει την γιορτινή ακολουθία, έστω στην ύπαιθρο, ο επικεφαλής της Ενιαίας Αυτοδιοικητικής Κοινότητας του το αρνήθηκε, απειλώντας τον με «αιματοχυσία».
Ο ίδιος αξιωματούχος, στην ίδια κωμόπολη, έκλεισε την πρόσβαση στους πιστούς και σε έναν άλλο ναό της ΟΟΕ, τον Ναό του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ.
Όπως αφηγήθηκε ο ιερέας: «Εκεί βρίσκονταν πάλι αυτοί οι ακτιβιστές (…) Στις 5 το πρωί, την ημέρα του Πάσχα, έκλεισαν τις πύλες και το Ναό, απαγόρευσαν στον ιερέα να τελέσει την ιερή ακολουθία. Όταν το πρωί οι άνθρωποι με καλάθια πήγαιναν στην εκκλησία, ο ίδιος ο επικεφαλής στεκόταν στις πύλες και δεν επέτρεπε σε κανέναν να μπει, και τους πρότεινε να τους πάει “στον ιερέα της ΟΕΟ” (στο χωριό είχαν κτίσει πέρσι μια νέα εκκλησία της “ΟΕΟ”)».
Σύμφωνα με τον πατέρα Γεώργιο, τα γεγονότα συνοδεύονταν με άμεση απειλή της ζωής.
Ο επικεφαλής της Ενιαίας Αυτοδιοικητικής Κοινότητας Πεσκόβκα, Βλαντίμιρ Λουτσκόβ, απαγόρευσε στον ιερέα να εμφανίζεται στην περιοχή της κωμόπολης Πεσκόβκα και τώρα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να απαγορεύσει τη λειτουργία της ΟΟΕ στην κωμόπολη.
«Αυτοί ελέγχουν όλες τις εισόδους και τους δρόμους προς την εκκλησία, όλες τις εισόδους στην κωμόπολη. Δόξα τω Θεώ, πρόλαβα να πάρω το αντιμήνσιο και τα Ιερά Σκεύη από το Ναό», - τόνισε ο ιερέας.
Σύμφωνα με ενορίτες του Ναού, τους απειλεί και ο διευθυντής του τοπικού δασαρχείου ότι θα απολύσει από τη δουλειά όσους υποστηρίζουν την ΟΟΕ.
«Από την πρώτη ημέρα του πολέμου όλα τα χρήματα που είχαμε στην εκκλησία (…) τα δώσαμε στους ίδιους τους ακτιβιστές (πολιτοφυλακή), οι οποίοι τώρα ήρθαν να κάνουν κατάληψη του ναού. Μαζί με τους ενορίτες, με όλες τις δυνάμεις μας, προσπαθούσαμε να βοηθάμε όσο μπορούσαμε. Αλλά, μόλις σταμάτησε να υπάρχει η απειλή, ήρθαν να καταστρέψουν την ενορία», - τόνισε ο Πρωθιερέας Γεώργιος.
Στο χωριό Σελιτσέβκα της Περιφέρειας Κιέβου, οπλισμένοι πολίτες, με την υποστήριξη της «ΟΕΟ», κατέλαβαν τον Ιερό Ναό της Ανάληψης του Κυρίου της ΟΟΕ, ανακοινώνοντας τη λεγόμενη «εκούσια ένταξη της κοινότητας», όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Τύπου της εκκλησιαστικής επαρχίας Μπορίσπολ.
Όπως δήλωσαν στην επαρχία: «Η πρόεδρος του χωριού, Νεονίλα Πετρόβνα Κουμπράκ, επιβεβαίωσε ότι δε θα επιτρέψουν στη δική μας ορθόδοξη θρησκευτική κοινότητα την είσοδο στο ναό. Οι ενορίτες του ναού ζήτησαν να τους αφήσουν να μπουν στο ναό για την ιερή ακολουθία, αλλά ξανά έλαβαν αρνητική απάντηση από την κ. Κουμπράκ. Ταυτόχρονα, η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι του χωριού σκοπεύουν να μετακινηθούν στην “ΟΕΟ”».
Επιπλέον, εκπρόσωποι της πολιτοφυλακής ανάγκασαν τον εφημέριο του ναού, τον πατέρα Βλαντίμιρ, να παραδώσει τα κλειδιά του ναού στο Συμβούλιο του χωριού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι αυτοί που πήραν απόφαση στη σύσκεψη του χωριού για τη «ένταξη», δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκευτική κοινότητα και ποτέ δεν έχουν συμμετάσχει στις ιερές ακολουθίες καν. Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη, εκτός από τους εκπροσώπους των αρχών και οπαδούς της «ΟΕΟ», εμφανίστηκαν και οι «ιερείς της ΟΕΟ» από τα χωριά Βολοσίνοβκα και Μπαρίσεβκα.
Εκτός αυτού, στους ενορίτες του Ναού που διατηρούν την πιστότητα στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, άρχισαν να φτάνουν απειλές εξαιτίας του γεγονότος ότι δε υποστήριξαν την ένταξη στην «ΟΕΟ». Επίσης, τους είχαν προειδοποιήσει ότι δε θα επιτρέψουν στους ιερείς της ΟΟΕ να μπαίνουν στο ναό. Και πράγματι, πολύ γρήγορα εφάρμοσαν τις «υποσχέσεις» τους.
Εκπρόσωποι της κοινότητας του χωριού, με επικεφαλής την πρόεδρο του χωριού και με την καθοδήγηση των «ιερέων» της «ΟΕΟ», μπήκαν στο ναό της ΟΟΕ. Ενορίτες της ΟΟΕ κάλεσαν την αστυνομία, ωστόσο, οι αστυνομικοί απλώς παρατηρούσαν το πώς έκαναν κατάληψη του ορθόδοξου Ναού. Ο εφημέριος του Ναού υπέβαλε μήνυση για το έγκλημα. Οι πιστοί του χωριού παραμένουν πιστοί στην κανονική ΟΟΕ.
Στην Περιφέρεια Βολίν, στις 27 Απριλίου, στην έκτακτη σύσκεψη της κοινότητας του χωριού Λοκατσί, οι βουλευτές δέχτηκαν αίτημα με πρόσκληση για την «εκούσια ένταξη στην ΟΕΟ» των κοινοτήτων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το έγγραφο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της κοινότητας Λοκατσί.
Οι βουλευτές δήλωσαν ότι τώρα «είναι αποδεκτή κάθε εκδοχή θρησκεύματος» σε οποιαδήποτε θρησκευτική κοινότητα, εκτός από το να «θρησκεύεσαι στα αυτοκέφαλα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».
Την ίδια μέρα, στην «ΟΕΟ» δήλωσαν ότι τάχα η κοινότητα της ΟΟΕ του χωριού Περενιάτιν της Περιφέρειας Ρόβνο, σε σύσκεψη «αποφάσισε να ενταχθεί» στους σχισματικούς. Ωστόσο, η Υπηρεσία Τύπου της επαρχίας Ρόβνο διέψευσε την ψευδή πληροφορία, ανακοινώνοντας ότι σήμερα στο χωριό Περενιάτιν είναι εγγεγραμμένη μόνο μια κοινότητα της ΟΟΕ, η οποία δεν σκοπεύει να αλλάξει δικαιοδοσία.
Η «ένταξη» γινόταν με σενάριο που από καιρό είχε σχεδιαστεί από τους σχισματικούς.
«Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του χωριού, όχι της θρησκευτικής κοινότητας, αλλά του χωριού. Στη σύσκεψη δεν κάλεσαν τον εφημέριο και την ενεργή θρησκευτική κοινότητα της ΟΟΕ. Την απόφαση την έχουν πάρει 50 άτομα, τα οποία ψήφισαν ομόφωνα, χωρίς να υπολογίσουν τη γνώμη της άλλης πλευράς», - τόνισε ο Γραμματέας Τύπου της εκκλησιαστικής επαρχίας Ρόβνο, Πρωθιερέας Βασίλειος Νάτσεβ.
Με βάση αυτή τη σύσκεψη, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης ενέκρινε το καταστατικό της νεοσυσταθείσας «κοινότητας», το οποίο ήδη έχει δημοσιεύσει η επαρχία Ρόβνο της «ΟΕΟ».
Σύμφωνα με τον πατέρα Βασίλειο, η κοινότητα του Ναού της ΟΟΕ, ήδη δύο βδομάδες πριν, είχε παραδώσει στην Περιφερειακή Διοίκηση έγγραφο που πιστοποιεί ότι οι ενορίτες δεν σκοπεύουν να αλλάξουν δικαιοδοσία, ωστόσο αυτό για κάποιο λόγο το «ξέχασαν».
Επιπλέον, όπως τόνισε η νομικός της επαρχίας, η Ρ.Πριχόντκο, από την αρχή των πολεμικών συρράξεων στην Ουκρανία, όλα τα κρατικά μητρώα είναι κλειστά για καταχώριση αλλαγών, γι΄ αυτό, η απόφαση του προέδρου της Στρατιωτικής Διοίκησης δεν είναι έγκυρη.
Όμως, αυτό δε σταματάει τους σχισματικούς. Μόλις πήραν το τροποποιημένο καταστατικό, εκπρόσωποι της «ΟΕΟ» πρότειναν στον εφημέριο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας, στο χωριό Περενιάτιν, να ενταχθεί στην «ΟΕΟ». Ο ιερέας απάντησε αρνητικά.
«Θα προσφύγουμε στο δικαστήριο για τις παράνομες πράξεις που αφορούν στους πιστούς της ΟΟΕ. Είναι η δική μας θρησκευτική κοινότητα που είναι ο νόμιμος χρήστης της εκκλησίας. Έχουμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα για αυτό», - δήλωσε ο εφημέριος του Ναού, ιερέας Αλέξανδρος Γκνες.
Αυτήν την στιγμή, στο χωριό Περενιάτιν η θρησκευτική κατάσταση προκαλεί ανησυχίες.
Στην πόλη Λβοβ, ένας άντρας με όπλα απαιτούσε να κλείσει ο Ναός της ΟΟΕ, Στην πόλη Λβοβ, στις 25 Απριλίου, ένας τοπικός επιχειρηματίας, ο Βαντίμ Αμπράμοβ, με όπλα στα χέρια πλησίασε τον Ιερό Ναό του Αγίου Βλαδίμηρου της ΟΟΕ, στην περιοχή Λβοβ-Σίχοβ, και δήλωσε ότι η εκκλησία θα ισοπεδωθεί. Το βίντεο με το περιστατικό αυτό δημοσιεύτηκε στο κανάλι YouTube «Pravoslavnyi Journalist» (ελλ: Ορθόδοξος Δημοσιογράφος).
Ο άντρας όπλισε το όπλο του και δήλωσε: «Θα τα ισοπεδώσουμε όλα. Από τη Δευτέρα αρχίζουμε, τα αδέλφια ήδη ετοιμάζονται». Στη συνέχεια, τριγύριζε με το δικό του εκτός δρόμου αυτοκίνητο και εκτόξευε απειλές.
Ταυτόχρονα, οι άντρες της Εθνικής Αστυνομίας, οι οποίοι, σύμφωνα με ενορίτες, βρίσκονταν δίπλα στο Ναό, δεν εμπόδισαν τον Αμπράμοβ.
Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης της πόλης Σούμι, ο Ντμίτρι Ζιβίτσκι, επίσης εκφράστηκε εναντίον της ΟΟΕ. Υπογράμμισε ότι οι ενορίτες της ΟΟΕ πρέπει να αποφασίσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ενταχθούν στην «ΟΕΟ».
«Θα κάνω ό, τι μπορώ, ώστε η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Περιφέρεια Σούμι να μην υπάρχει», - τόνισε.
Ίδια θέση υποστηρίζει και ο δήμαρχος της πόλης Τσορτκόβ της Περιφέρειας Τερνόπολ, Βλαδίμηρος Σματκό, για το οποίο έγραψε στο λογαριασμό του.
«Ντρέπομαι που στην πόλη Τσορτκόβ ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν σε Μοσχοβίτικη εκκλησία. Παρεμπιπτόντως, ανάμεσά τους υπάρχουν και γνωστοί άνθρωποι της πόλης. Ήδη, και ορισμένοι εκτοπισμένοι έχουν ενωθεί με αυτήν την κοινότητα», - είπε.
Ο δήμαρχος συμπλήρωσε ότι στην έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου της πόλης, οι βουλευτές «πήραν απόφαση να απευθυνθούν στους ενορίτες αυτής της “εκκλησίας”, ώστε να αποφασίσουν να ενταχθούν όλοι μαζί στην ΟΕΟ».
Στην Περιφέρεια Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ουκρανοί τρομοκράτες απήγαγαν ιερέα στην πόλη Σεβεροντονέτσκ. Αφορμή για αυτό, όπως υποθέτουν, ήταν όσα είχε πει για την αναγκαιότητα ένωσης όλων των σλαβικών λαών στους εργαζόμενους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επίσης, είχε αβάσιμα κατηγορηθεί ότι δήθεν μετέφερε σε Ρώσους στρατιωτικούς δεδομένα για τις θέσεις Ουκρανών στρατιωτικών.
Ο πρόεδρος της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΑΕ ΡΟ), Α.Μπαστρίκιν, διέταξε να σχηματιστεί φάκελος για την απαγωγή ιερέα της Επαρχίας Σεβεροντονέτσκ της ΟΟΕ από Ουκρανούς εθνικιστές, όπως ανακοινώθηκε από την Υπηρεσία Τύπου της ΑΕ ΡΟ.
Στο χωριό Τόβτρι της Περιφέρειας Τσερνοβτσί, απειλούν τους ενορίτες του ναού της ΟΟΕ ακόμα και για τη βοήθεια στους πρόσφυγες από την περιοχή Ντονμπάς. Οι ενορίτες που νωρίτερα είχαν υποστεί επιθέσεις από την πλευρά οπαδών της «ΟΕΟ».
Ένα από τα τελευταία επεισόδια καταπίεσης των πιστών έγινε την παραμονή του Πάσχα. Οι ενορίτες της ΟΟΕ του χωριού Τόβτρι, μαζί με τον εφημέριό τους, τον Πρωθιερέα Αλέξανδρο Στεφάνιτσα, συγκέντρωσαν και πήγαν στο χωριό Μάλιϊ Κουτσούροβ ανθρωπιστική βοήθεια για τους εκτοπισμένους που μένουν εκεί.
Την επόμενη μέρα, στις πόρτες εισόδου και στα παράθυρα του παιδικού σταθμού, όπου δουλεύει μια από τις ενορίτισσες της ΟΟΕ του χωριού Τόβτρι, άγνωστοι άφησαν απειλητικές επιγραφές και κατηγορίες.
Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα