Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

S-400: "Έφτασαν ήδη τα πρώτα κομμάτια των ρωσικών πυραύλων στην Τουρκία" αναφέρει η Yeni Safak

 
Και ενώ το τρίγωνο ΗΠΑ - Ρωσίας και ΗΠΑ περιπλέκεται ολοένα και περισσότερο με την υπόθεση αγοράς
 των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία και παράλληλα το "πάγωμα" του προγράμματος F-35, νέες εξελίξεις ανατρέπουν τα δεδομένα.

Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak σε πρόσφατο δημοσίευμά της, αναφέρει ότι έχουν φτάσει ήδη στην Τουρκία τα πρώτα κομμάτια των πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400.

Μιλώντας αποκλειστικά στο Yeni Şafak, πηγές ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι η Τουρκία έχει λάβει πράγματι "μικρά κομμάτια" που είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση του συστήματος από τη Ρωσία, τις τελευταίες ημέρες.

Οι ίδιες πηγές, οι οποίες είναι εξοικειωμένες με το θέμα, δήλωσαν ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν όλες τις αποστολές εξοπλισμού για τα F-35 και άλλων τμημάτων στην Τουρκία ήταν αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της εξέλιξης με τους S-400, ΠΟΥ αναμένεται να "παγώσει" ακόμα περισσότερο τους δεσμούς μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.

Οι Αμερικανοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα την Τουρκία για την αγορά των S-400, προειδοποιώντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κρυφά για να αποκτήσει κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με το stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς F-35, αναφορικά με τα προηγμένα λειτουργικά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους που είναι πολύ πιθανό να μεταφερθούν στη Ρωσία.

Υπογραμμίζοντας ότι τα παραδοθέντα μέρη δεν σχετίζονταν με τους μηχανισμούς πυροδότησης ή ραντάρ του S-400, οι τουρκικές πηγές επιβεβαίωσαν ωστόσο ότι τα τμήματα αυτά είναι σημαντικά για την διαδικασία εγκατάστασής τους.

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν τις αποστολές εξοπλισμού στην Τουρκία που ήταν απαραίτητο για την προμήθεια του μαχητικού αεροσκάφους F-35, λόγω της πρόθεσης της Άγκυρας να αγοράσει το αντιαεροπορικό σύστημα
S-400 της Ρωσίας.

Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Patrick Shanahan δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα θα «λύσουν το πρόβλημα έτσι ώστε να έχουν το σωστό αμυντικό εξοπλισμό τόσο με το πυραυλικό σύστημα Patriot όσο και με τους F-35».

Μετά από παρατεταμένες προσπάθειες για την αγορά συστημάτων αεράμυνας από τις ΗΠΑ χωρίς επιτυχία, η Άγκυρα αποφάσισε το 2017 να αγοράσει το S-400, ενώ σχεδιάζει επίσης να αγοράσει 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35 από τις ΗΠΑ και Τούρκοι πιλότοι εκπαιδεύονται αυτές τις μέρες στην Αριζόνα.

Η Τουρκία προσχώρησε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter το 2002 και έχει επενδύσει περισσότερα από 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια στο έργο, ενώ κατασκευάζει επίσης διάφορα εξαρτήματα αεροσκαφών για όλες τις παραλλαγές και τους πελάτες του προγράμματος F-35.


Πηγή: Yeni Safak