Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016

Βέλγιο: Mαχητές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται καθ' οδόν για την Ευρώπη

Βέλγιο: Mαχητές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται καθ' οδόν για την Ευρώπη
Η βελγική αστυνομία έχει τεθεί σε αντιτρομοκρατική επιφυλακή εξαιτίας της πληροφορίας ότι ομάδα μαχητών του Ισλαμικού Κράτους αναχώρησε πρόσφατα από τη Συρία για την Ευρώπη και σχεδιάζει επιθέσεις στο Βέλγιο και τη Γαλλία, δήλωσε σήμερα πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας.

Το βελγικό κέντρο για την αντιμετώπιση κρίσεων, που είναι αρμόδιο για τον συντονισμό των μέτρων ασφαλείας, δήλωσε πως έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι αστυνομικές δυνάμεις στη χώρα, αλλά δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια να αυξηθεί το επίπεδο του συναγερμού στο μέγιστο, κάτι που θα σήμαινε ότι υφίσταται επικείμενη απειλή επίθεσης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Derniere Heure, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ενημέρωσε τις αστυνομικές αρχές πως η ομάδα "αναχώρησε από τη Συρία πριν από περίπου μιάμιση εβδομάδα για να φθάσει στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας με σκάφος χωρίς διαβατήρια", χωρίς να αναφέρει την ακριβή ημερομηνία αναχώρησής της.

Η Derniere Heure ανέφερε επίσης πως οι μαχητές είναι οπλισμένοι και έχουν στόχο να χωριστούν σε δύο μονάδες, η μία με στόχο να πραγματοποιήσει επιθέσεις στο Βέλγιο, η άλλη στη Γαλλία. Στους εν δυνάμει στόχους στο Βέλγιο περιλαμβάνονται ένα εμπορικό κέντρο, ένα εστιατόριο φαστ φούντ και ένα αστυνομικό τμήμα.

Η πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της ειδοποίησης. Η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομια αρνήθηκε να σχολιάσει.

Δεν αναφέρονται συγκεκριμένοι στόχοι στη Γαλlία, η οποία φιλοξενεί μέχρι τις 10 Ιουλίου το ποδοσφαιρικό τουρνουά Euro 2016 σε 10 γήπεδα σε όλη τη χώρα. Περίπου 2,5 εκατ. θεατές αναμένεται να παρακολουθήσουν τους 51 αγώνες.

Παρά τις πληροφορίες αυτές, το βελγικό κέντρο για την αντιμετώπιση κρίσεων "διατήρησε το επίπεδο της απειλής" στο 3 μιας τετραβάθμιας κλίμακας. Το επίπεδο 3 σημαίνει μια "δυνατή και πιθανή" απειλή, ενώ το επίπεδο 4 μια "σοβαρή και επικείμενη" απειλή.
onalert.gr