Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Παιχνίδια Νατοϊκά και Τουρκικά σε βάρος της Ελλάδος

Η Τουρκία μπλοκάρει την ΝΑΤΟϊκη αποστολή στο Αιγαίο
Την στιγμή που η αποστολή του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων στο Αιγαίο λαμβάνει υποστήριξη απο τις ΗΠΑ,
 το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γερμανία η Τουρκία επιδιώκει να μπλοκάρει οποιαδήποτε προσπάθεια επέκτασης της αποστολής και να φέρει το τέλος της, σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal .

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη οτι θα στείλουν στο Αιγαίο το πλοίο διάσωσης, USNS Grapple (φωτο κάτω), για να συμμετέχει στην αποστολή όπου εδω και κάποιους μήνες πολεμικά πλοία έχουν ξεκινήσει περιπολίες στο Βόρειο Αιγαίο γύρω από τη Λέσβο και τη Χίο.



Ωστόσο, η Τουρκία φέρεται να έχει μπλοκάρει τις προσπάθειες να επεκταθεί η αποστολή στα νησιά της Κω και της Σάμου δηλώνοντας οτι είναι αποστρατικοποιημένη ζώνη. Έχει επίσης ζητήσει το τέλος της αποστολής από τον επόμενο κιόλας μήνα, καθώς "η επιχείρηση έχει επιτύχει το στόχο της", γράφει Wall Street Journal επικαλούμενη αξιωματούχους του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος αντιπρόσωπος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, Berat Conkar, δήλωσε οτι οι διελεύσεις προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά από την αρχή του τρέχοντος έτους, ειδικά αφου η Τουρκία επέκτεινε τις προσπάθειες της στον τομέα αυτό.

"Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι θα ήταν πιο επωφελής και παραγωγικό για το ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει τις περιορισμένες στρατιωτικές δυνατότητες του για να πραγματοποιήσει το πρωταρχικό καθήκον του στην προστασία των συμμάχων," δήλωσε ο Conkar στην WSJ σε πρόσφατη συνέντευξή του. Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει την έκκληση της Τουρκίας προς τερματισμό της αποστολής του ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειώσουμε οτι η Τουρκία ζήτησε από το ΝΑΤΟ να αναπτύξει ένα στόλο στη Μαύρη Θάλασσα για την αντιμετώπιση της ρωσικής επέκτασης ωστόσο οι Συμμάχοι του ΝΑΤΟ θέλουν η αποστολή του Αιγαίου να συνεχιστεί, καθώς υποστηρίζουν ότι αποτρέπει τους διακινητές αλλά και τους πρόσφυγες.

Η Ευρώπη έχει υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία για να κλείσει την κύρια οδό διέλευσης των προσφυγών που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη, μειώνοντας έτσι τις μεταναστευτικές ροές στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ ευχαρίστησε τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Firki Işık για τις προσπάθειες της Άγκυρας στην αντιμετώπιση της «παράνομης μετανάστευσης» προς την Ευρώπη, στο περιθώριο της συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Τρίτη.
http://www.onalert.gr/stories/tourkia-na-fygi-nato-aigaio-nato-aigaio-maurh-8alassa/50370