Οι «γάτες της ερήμου» που έγιναν ο εφιάλτης των άγριων του Ισλάμ
Οι γυναίκες κομάντος του ισραηλινού (επίλεκτου) τάγματος Caracal είναι εκπαιδευμένες να παίζουν τα όπλα στα δάκτυλά τους και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά λαθρεμπόρων, τρομοκρατών και τζιχαντιστών
Από την
Αλεξία Κοσίνα
Αλεξία Κοσίνα
Είναι νέες, όμορφες και «γάτες». Με βλέμμα διαπεραστικό, κορμοστασιά γυμνασμένη, κίνηση προσεκτικά ζυγισμένη και χτύπημα θανάσιμο... όταν χρειαστεί, είναι εκπαιδευμένες να παίζουν τα όπλα στα δάχτυλα και αποφασισμένες να τα χρησιμοποιήσουν. Είναι οι περίφημες «γάτες της ερήμου», οι θηλυκοί στρατιώτες του επίλεκτου τάγματος Caracal του Ισραήλ: το βαρύ πυροβολικό που έθεσε η χώρα στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά λαθρεμπόρων, τρομοκρατών, αλλά κυρίως κατά των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.) στα σύνορα Ισραήλ - Αιγύπτου.
Το επίλεκτο τάγμα Caracal είναι το πρώτο μεικτό τάγμα συνυπηρεσίας ανδρών και γυναικών στον κόσμο, όπου άνδρες και γυναίκες υπηρετούν και πολεμούν δίπλα δίπλα. Ιδρύθηκε το 2000 ως τμήμα της 512ης Ταξιαρχίας της Νότιας Διοίκησης, με έδρα την Ερημο Negev, φέροντας τον αριθμό 33 από τις 33 επίλεκτες μαχήτριες Palmach που σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις του Σώματος Palmach μεταξύ 1941-1948.
Το όνομα
Πήρε το όνομά του από ένα είδος μικρόσωμης αγριόγατας της ερήμου, της οποίας το φύλο δύσκολα διακρίνεται. Για το Ισραήλ η δημιουργία του αποτελεί μια πράξη υπέρ της ισότητας των δυνατοτήτων αλλά και των ευκαιριών στράτευσης των γυναικών. Επίσης είναι ένας τρόπος αύξησης του έμψυχου υλικού πολέμου. Από το 2009 μάλιστα οι γυναίκες αποτελούν το 70% των στρατιωτών του. Μεταξύ αυτών, η Elinor Josepf, η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που εντάχθηκε στο σώμα, η ανθυπολοχαγός Noy, η πρώτη αξιωματικός που ανέλαβε τη διοίκηση μιας διμοιρίας ελεύθερων σκοπευτών, η λοχίας Talia Ben Tuvia, η Shalev και η Sarah, που εντάχθηκαν στο σώμα για ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει. Αλλά και η Βραζιλιάνα Εβραία Stela που στα 18 της άφησε το σπίτι της στο Ρίο, για να γίνει... «γάτα» και να ζήσει «μια εμπειρία ζωής, υπηρετώντας τον λαό και τη χώρα της».
Η 21χρονη λοχίας Ben Tuvia εν ώρα υπηρεσίας «σκανάρει» τον ορίζοντα, ώστε να διακρίνει οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση ή πιθανή επίθεση τζιχαντιστών στα ισραηλοαιγυπτιακά σύνορα. «Μπορεί να μην τους βλέπουμε, αλλά οι τζιχαντιστές βρίσκονται στη Χερσόνησο του Σινά και απειλούν να βλάψουν το Ισραήλ» αναφέρει και συμπληρώνει: «Είμαστε προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή ή επίθεση σήμερα ή αύριο, όποτε συμβεί». Δηλώνει πολύ περήφανη που είναι γυναίκα στρατιώτης και ότι δεν φοβάται το Ι.Κ., αφού «δεν έχει σημασία αν είμαι αγόρι ή κορίτσι. Αν φέρω ένα όπλο τότε μπορούμε να κάνουμε όλοι το ίδιο πράγμα». Σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας και εμπειρογνώμονες του Ισραήλ, 2.000 μαχητές της οργάνωσης Ι.Κ. βρίσκονται στην περιοχή του Σινά και σχεδιάζουν επίθεση στα σύνορα. Οι περισσότεροι στρατολογήθηκαν κατά την περίοδο της πολιτικής αστάθειας στην Αίγυπτο επί Abdel-Fattah el-Sissi και, όπως υποστηρίζει ο Michael Barak, ερευνητής στο διεθνές ινστιτούτο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Herzliya, το Ι.Κ. επιδιώκει μια «δραματική» επίθεση στο Σινά, κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, προκειμένου να εντείνει τη δημοτικότητά του.
Τι λένε όμως οι άνδρες συνάδελφοί τους για τη συνύπαρξη ανδρών - γυναικών στο ίδιο τάγμα; Οπως με ειλικρίνεια παραδέχεται ο λοχίας Rubi Ayash, του χρειάστηκε χρόνος για να συνηθίσει να έχει γυναίκες στην ομάδα του, αλλά αισθάνεται οικεία πλέον μαζί τους: «Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα. Οι γυναίκες φέρνουν έναν νέο τρόπο θεώρησης των πραγμάτων». Ενώ, σύμφωνα με τη Stela, «φοράμε τα ίδια ρούχα, έχουμε τα ίδια όπλα και, αν ένας συνάδελφος πληγωθεί, ξέρει ότι θα τον μεταφέρω σε ασφαλές μέρος».
Δεδομένου ότι το τάγμα Caracal είναι η κύρια δύναμη που προστατεύει τα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, το πλέον πιθανό είναι ότι, αν μαχητές του Ι.Κ. επιχειρήσουν να περάσουν, θα έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τις γυναίκες του Caracal.
Πανέτοιμες
Στην ερώτηση αν φοβούνται οι «γάτες της ερήμου» απαντούν με σιγουριά κι ένα γατίσιο χαμόγελο όλο νόημα: «Τους περιμένουμε... χωρίς φόβο. Αλλωστε, γι' αυτό είμαστε προετοιμασμένες». Και δεν έχουν κανέναν απολύτως ενδοιασμό να χρησιμοποιήσουν τα όπλα αλλά και τα «νύχια» τους, αν χρειαστεί, για να πραγματοποιήσουν τον χειρότερο εφιάλτη ενός φανατικού τζιχαντιστή: να σκοτωθεί από γυναίκα και να χάσει τη θέση του στον παράδεισο.
Οκτώ μήνες βασικής και επίπονης εξάσκησης και τρία χρόνια υποχρεωτικής θητείας
Ο «συνδυασμός που κερδίζει»! Αυτό είναι το μότο του τάγματος Caracal. Η συμμετοχή στο τάγμα απαιτεί από τις νεοσύλλεκτες και τους νεοσυλλέκτους να περάσουν σχεδόν οκτώ μήνες βασικής εκπαίδευσης στα όπλα και να αντιμετωπίσουν επιτυχώς ψυχικές και σωματικές προκλήσεις. Στην ιστοσελίδα του ο στρατός του Ισραήλ προειδοποιεί τα «κορίτσια» -όπως αποκαλεί τις εθελόντριες υποψήφιες- ότι «η πορεία είναι επίπονη και ταυτόσημη με εκείνη οποιουδήποτε άλλου αποκλειστικά αρσενικού τάγματος». Στο τέλος της εκπαίδευσης υπηρετούν υποχρεωτικά τρία χρόνια θητείας. Οι δυνάμεις του χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων επιχειρήσεων στη δεύτερη Παλαιστινιακή Ιντιφάντα (2000), κατά την απόσυρση των Ισραηλινών από τη Γάζα (2005), στον πόλεμο Ισραήλ - Λιβάνου (2006). Τον Σεπτέμβριο του 2012 και τον Οκτώβριο του 2014 ενεπλάκη σε μάχες με τρομοκράτες στα αιγυπτιακά σύνορα επιτυχώς και χωρίς απώλειες.
Πριν από τον σχηματισμό Caracal οι γυναίκες αποκλείονταν από την υπηρεσία σε άμεση μάχη. Μετά την ίδρυσή του το Ισραήλ εγκαινίασε ακόμη ένα μεικτό τάγμα (50-50), το Bardelas (τα τσιτάχ/οι γατόπαρδοι). Η λοχίας Kineret Hamada κατατάχθηκε στο Bardelas ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα, των αδελφών, θείων και εξαδέλφων της. «Ηταν πολύ σημαντικό για μένα να αισθάνομαι ότι δίνω περισσότερα στη χώρα» δηλώνει. «Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ασέβεια τον αγώνα των γυναικών στρατιωτών, αλλά θέλω τα κορίτσια μου να κρατούν το κεφάλι τους ψηλά, να είναι υπερήφανα και να ξέρουν ότι κάνουν κάτι σημαντικό».
Πριν από τον σχηματισμό Caracal οι γυναίκες αποκλείονταν από την υπηρεσία σε άμεση μάχη. Μετά την ίδρυσή του το Ισραήλ εγκαινίασε ακόμη ένα μεικτό τάγμα (50-50), το Bardelas (τα τσιτάχ/οι γατόπαρδοι). Η λοχίας Kineret Hamada κατατάχθηκε στο Bardelas ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα, των αδελφών, θείων και εξαδέλφων της. «Ηταν πολύ σημαντικό για μένα να αισθάνομαι ότι δίνω περισσότερα στη χώρα» δηλώνει. «Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ασέβεια τον αγώνα των γυναικών στρατιωτών, αλλά θέλω τα κορίτσια μου να κρατούν το κεφάλι τους ψηλά, να είναι υπερήφανα και να ξέρουν ότι κάνουν κάτι σημαντικό».
dimokratianews.gr