Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Το ΝΑΤΟ στέλνει τέσσερα «ισχυρά» τάγματα στα σύνορα με τη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει τέσσερα «ισχυρά» τάγματα στις τρεις βαλτικές χώρες και στην Πολωνία, σε απάντηση για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Συμφωνούμε να αναπτύξουμε, εκ περιτροπής, τέσσερα πολυεθνή ισχυρά τάγματα στις βαλτικές χώρες και στην Πολωνία. Αυτό θα στείλει σαφές μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υποστηρίξει όλους τους συμμάχους», σε περίπτωση εξωτερικής επίθεσης, δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της συνάντησης των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας την Τρίτη και την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Η απόφαση της αποστολής των δυνάμεων στα ανατολικά σύνορα της Ατλαντικής Συμμαχίας, την οποία η Μόσχα εκλαμβάνει ως πρόκληση, θα ληφθεί την Τρίτη από τους 28 υπουργούς Άμυνας, αλλά όλες οι λεπτομέρειες για το μέγεθος, την έκταση και τη σύνθεση των ταγμάτων αυτών θα καθοριστούν στη συνέχεια.
«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση για πόσο καιρό θα έχουμε τα τέσσερα τάγματα στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία», τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Η ανάπτυξη έρχεται να συμπληρώσει σειρά από μέτρα που έχουν ληφθεί από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης, την άνοιξη του 2014, για την αύξηση των δυνατοτήτων ανταπόκρισης των συμμαχικών στρατών και τη στήριξη των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ που έχουν κοινά σύνορα με τη Ρωσία, «αν χρειαστεί και με τριπλασιασμό του μεγέθους της δύναμης αντίδρασης του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
«Δεν μπορεί να υπάρχει καμιά αμφιβολία για το γεγονός ότι αυτά που κάναμε είναι μια απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας» στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε τον Μάρτιο του 2014 και στην Ουκρανία, όπου οι δυτικές χώρες κατηγορούν τη Μόσχα ότι στηρίζει τους αποσχιστές αντάρτες, υπογράμμισε ο κ. Στολτενμπεργκ.
«Πριν από αυτό, δεν ετίθετο θέμα συζήτησης για στρατιωτική παρουσία του είδους αυτού που θα έχουμε στο εξής στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σε συνέντευξη Τύπου.
«Η άμυνά μας και η αποτροπή μας δεν στηρίζονται μόνο σε τέσσερα τάγματα. Αυτά αποτελούν μέρος μιας πολύ πιο βαθιάς αλλαγής της αμυντικής διάταξής μας ως απάντηση στις απαιτητικές προκλήσεις με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι».
Πρόσθεσε ότι τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ θα αυξήσουν το 2016 τις συνολικές τους αμυντικές δαπάνες κατά 1,5% ή τρία δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συνεδριάσουν στις 8 και 9 Ιουλίου στη Βαρσοβία και αναμένεται να εγκρίνουν την ανάπτυξη των δυνάμεων αυτών και να κοινοποιήσουν όλες τις λειτουργικές λεπτομέρειες.
tribune