Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Σοκαριστική δήλωση Ξυδάκη για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά: Δεν είναι και κάτι τραγικό...

Πέρα από το σοκ που προκαλεί το ίδιο το γεγονός, ότι δηλαδή χθες διαβάστηκε μέσα στην Αγιά Σοφιά η πρωινή προσευχή από το Κοράνι, σοκ προκαλεί και η ανήκουστη δήλωση επί του θέματος του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Νίκου Ξυδάκη:
«Δεν είναι τίποτα τραγικό...». 

Χθες, για πρώτη φορά μετά το 1934, ύστερα από 82 χρόνια δηλαδή, διαβάστηκε μέσα στην Αγιά Σοφιά η πρωινή προσευχή από το Κοράνι (χθες ήταν η πρώτην ημέρα του Ραμαζανιού). Μάλιστα, το παρών έδωσε και ο γγ Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας ο οποίος δήλωση υπερήφανος για το εν λόγω σκηνικό. 
Το ίδιο θα επαναληφθεί και τις επόμενες ημέρες του Ραμαζανιού (για 30 ημέρες), καθώς καθημερινά θα διαβάζεται το Κοράνι μέσα από την Αγιά Σοφιά και θα προβάλλεται από μουσουλμανική εκπομπή της τουρκικής τηλεόρασης. 
Και ενώ η κατάσταση αυτή, η μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε «τζαμί» για 30 μέρες, έχει προκαλέσει το θυμό και τη λύπη όλου του ελληνικού λαού, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Ξυδάκης δήλωσε χθες ότι... δεν είναι και τραγικό. «Δεν είναι τίποτα τραγικό, δεν είναι έλλειψη σεβασμού να διαβαστεί ένα θρησκευτικό κείμενο...Έλλειψη σεβασμού θα ήταν να γίνουν απρέπειες…», είπε χαρακτηριστικά. 
Το ΥΠΕΞ, πάντως, χθες το απόγευμα, σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Καταδικάζουμε ως οπισθοδρομική την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού. Εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες».
Αργότερα, μάλιστα, με διαρροή επανήλθε στο θέμα, μετά και τις οξύτατες αντιδράσεις της ΝΔ: «Η ανακοίνωση του τουρκικού κρατικού καναλιού ΤRΤ περί καθημερινής ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία, φαίνεται να έρχεται από μια άλλη εποχή”. Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ακόμη ότι “Τυχόν τέτοιες ενέργειες είναι αναχρονιστικές και ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων που αποτελούν σύμβολα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς”.
Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επί του θέματος πολύ αργότερα αναφέροντας σε ανακοίνωσή του:  «Καταδικάζουμε ως οπισθοδρομική την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού.  Εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες».


Πηγή: Σοκαριστική δήλωση Ξυδάκη για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά: Δεν είναι και κάτι τραγικό... | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/270955/sokaristiki-dilosi-xydaki-gia-tin-anagnosi-toy-koranioy-stin-agia-sofia-den-einai-kai#ixzz4Asocs1d5