Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Παρέμβαση ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας για την Αγιά Σοφιά: Διατηρήστε το χαρακτήρα του μνημείου

Παρέμβαση για το θέμα της Αγιάς Σοφιάς μετά την απόφαση να διαβάζεται το Κοράνι μέσα στον ιερό ναό κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, έκανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega από την Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κάλεσε την τουρκική πλευρά να σεβαστεί το χαρακτήρα του μνημείου.
Παράλληλα, μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η Αγιά Σοφιά είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας προσθέτοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να σεβαστεί, επισης, την πολύπλοκη ιστορία της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Δημήτριος και η ηγεσία της οργάνωσης «Ηγεσία των 100» έχουν έρθει σε επαφή το προηγούμενο 48ωρο με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου σε μια προσπάθεια να πιέσουν την αμερικανική διοίκηση να καταδικάσει τις κινήσεις της Άγκυρας.
Επίσης παράγοντες της ομογένειας, εν όψει των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου, σχεδιάζουν να κινητοποιηθούν και προς την κατεύθυνση των δύο προεδρικών υποψήφιων των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τράμπ με σκοπό να αποσπάσουν την καταδίκη τους για την συμπεριφορά της Τουρκίας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ελληναμερικανική κοινότητα στο παρελθόν είχε κινητοποιηθεί στο ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς.
Ηταν το 2013 η οργάνωση Hellenic American Leadership (Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας - HALC), συγκέντρωσε χιλιάδες υπογραφές με αφορμή τις τότε εξαγγελίες Τούρκων αξιωματούχων για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τζαμί.
Η αντιπροσωπεία του HALC είχε συναντήσεις με στελέχη του Κογκρέσου, όπου τους επέδωσε επιστολή με 25 και πλέον χιλιάδες υπογραφές απ' όλο τον κόσμο, με την οποία εκφραζόταν η έντονη διαμαρτυρία και ζητείτο η παρέμβαση των ΗΠΑ για να μην αλλάξει ο χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας.
Τα στελέχη του σημαντικού αυτού ομογενειακού αυτού φορέα επέδωσαν την ίδια επιστολή με τις υπογραφές και στην UNESCO, η οποία έχει ανακηρύξει την Αγία Σοφία σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η Γερμανία ΥΠΕΡ της Τουρκίας για την Αγία Σοφία! "Είναι θέμα της Τουρκίας τι θα γίνει..."

Όχι μόνο δεν πήρε αποστάσεις από την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί....την Αγιά Σοφιά κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού με τις καθημερινές αναγνώσεις του Κορανίου αλλά χτύπησε και φιλικά την... πλάτη των Τούρκων η Γερμανία. Και όπως είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών «είναι υπόθεσή της (της Τουρκίας) η χρήση της Αγιάς Σοφιάς».
Τους εχθρούς σου, αν δεν μπορείς να τους νικήσεις καν’ τους φίλους σου. Μάλλον έτσι σκέφτεται η γερμανική κυβέρνηση, που μπορεί τις προηγούμενες μέρες να ενεπλάκη σε έναν διπλωματικό πόλεμο με την Τουρκία εξαιτίας της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, αλλά όταν κλήθηκε να πάρει θέση για το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς, μάλλον τάχθηκε στο πλευρό του Ερντογάν. Ίσως να θέλει να ρίξει τους τόνους στη δική τους αντιπαράθεση μετά τις απειλές του Τούρκου προέδρου...
«H χρήση της Αγίας Σοφίας αποτελεί υπόθεση της Τουρκίας», είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, αναφερόμενος στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, κατά την περίοδο του Ραμαζανίου.
Αλλά έσπευσε να προσθέσει, σε μια προσπάθεια να... κρατήσει τις ισορροπίες και να κάνει τη Γερμανία αρεστή σε όλους, πως «η Αγία Σοφία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και θα επιθυμούσαμε να υπάρχει μια χρήση η οποία δεν αγγίζει το καθεστώς της ως Μνημείου».
Πρόσθεσε δε ότι δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει ότι η Τουρκία εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που συνδέονται με το καθεστώς Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο απολαμβάνει η Αγία Σοφία.
Απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί τυχαίο το γεγονός ότι η Τουρκία επιλέγει τώρα να χρησιμοποιήσει την Αγία Σοφία ως τζαμί, ο Σέφερ επισήμανε: «Η Αγία Σοφία έχει χρησιμοποιηθεί επί αιώνες ως τζαμί. Το τι πιστεύω δεν παίζει ρόλο, νομίζω. Και το τι πιστεύουν άλλοι σε αυτό το έδρανο (ενν. των εκπροσώπων της κυβέρνησης) δεν παίζει ρόλο. Σαφή απάντηση μπορείτε να βρείτε ίσως με το να μην απευθύνετε το ερώτημα σε μας, αλλά σε αυτούς που έλαβαν τα μέτρα σχετικά με την Αγία Σοφία».