Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Tο Οικουμενικό Πατριαρχείο 'ξεπουλά' τις περιουσίες Ελλήνων δωρητών.


Μετά λύπης μου πληροφορούμε, το θέμα της απομάκρυνσης, και αλλαγής του Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Δημητρίου, και μένω άναυδος.
Διότι είναι ένας Ιεράρχης πού έκανε τόσα πολλά για την ομογένεια μας όπως:
Την διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας στα σχολεία για τα παιδιά των Ελληνοαμερικανών, ακόμα και τέταρτης γενιάς.
Το φιλανθρωπικό έργο που προσφέρει σε Έλληνες ομογενείς που δεν έχουν ασφάλεια για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι πολύ μεγάλο, καθώς επίσης και στους Έλληνες οι οποίοι ταξιδεύουν στην Αμερική για θέματα υγείας, βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους, τους στηρίζει με κάθε τρόπο.
Πολύπλευρη ήταν η στήριξη του Αρχιεπισκόπου, ηθική και χρηματική στους πυρόπληκτους Έλληνες το 2008.
Ακόμα δε,συνετέλεσε στην σύσφιξη των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Για έναν ιεράρχη που έχει δώσει τόσα πολλά για το ποίμνιο του, δεν είναι δυνατόν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο κ. Βαρθολομαίος, να μαγειρεύουν την απομάκρυνση του, διασύροντας έτσι τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

Όταν την 20η Αυγούστου το 1999 έγινε στο Φανάρι η διαδικασία εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου , ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσφωνώντας τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής είχε πει χαρακτιριστικά ότι, “σας εμπιστευόμεθα την μεγαλυτέραν και πλέον δυναμική επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου”.

Τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής λέγοντας..,”Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον δεν αποβλέπει εις την εξ Αμερικής υλικήν βοήθειαν, ως πολλάκις έχει παρεξηγηθή και συκοφαντηθή. Όχι διότι δεν έχει υλικάς ανάγκας. Έχει και μάλιστα μεγάλας. Αλλά το ενδιαφέρον του δια το ποίμνιον της υμετέρας Θεοσώστου Επαρχίας δεν προέρχεται εκ της αναμενομένης υλικής εξ’αυτής συμβολής και συμπαραστάσεως. Ημπορεί να ζήση και χωρίς την συμβολήν αυτήν.

Αντιθέτως η εν Αμερική Ορθόδοξος Εκκλησία χρειάζεται πολύ περισσότερον την μητρικήν στοργήν και φροντίδαν του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίον αποτελεί πνευματικήν εγγύησιν και ασφάλειαν δι’αυτήν…”
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατέληξε λέγοντας ότι, “..θα προσευχώμεθα δια την ικάνωσιν υμών από Θεού εν τη άρσει του ανατιθεμένου υμίν βαρέος σταυρού…”.

Και ερωτώ το Πατριαρχείο, αλλά και τον ίδιο τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Γιατί κόπηκε η σύνταξη του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνος;;
Μ΄ αυτόν τον τρόπο δείχνει πως ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως δεν έχει φιλανθρωπικό πρόσωπο.
Ένα άλλο σημείο στο οποίο θα αναφερθώ είναι, ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο τα τελευταία χρόνια βγάζει στο σφυρί και πουλά τις περιουσίες των Ελλήνων Ορθοδόξων δωρητών. Τα παραδείγματα είναι πολλά σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου βγαίνουν σε δημοπρασία και πωλούνται ακίνητα , πολύ κάτω και από την αντικειμενική τους αξία.

Μήπως αυτά τα χρήματα καταλήγουν σε ημέτερους;; Και δεν διατίθενται για το φιλανθρωπικό έργο του Πατριαρχείου.
Επίσης στην ατζέντα του Πατριάρχη όταν επισκέφθηκε την Αμερική ετέθη θέμα από τον ίδιο τον Πατριάρχη για τα περιουσιακά στοχεία της Ελληνοορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής.

Ένα άλλο Θέμα που θα πρέπει να απασχολεί το Πατριαρχείο, και να ασκεί εντονότατες πιέσεις προς τους Αμερικανούς, και γενικότερα τον ΟΗΕ, είναι το πότε θα λειτουργήσει η Σχολή της Χάλκης.
Όπως επίσης για το εάν οι Ιεράρχες που θα διορίζονται, ή θα εκλέγονται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα πρέπει να έχουν την Τούρκικη Υπηκοότητα;; Και εγώ διερωτώμαι. Γιατί οι Ιεράρχες να μην είναι Έλληνες Υπήκοοι;;
Για όλα τα παραπάνω περιμένω απαντήσεις από τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο.

Μετά τιμής
Νίκος Βάνης, δημοσιογράφος.

http://www.elliniko-fenomeno.gr/