Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Η Αγία Σοφία του Κίεβου, σχεδιάστηκε για να φτάσει σε φήμη την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούλης.


Οι αγιογραφίες αποτελούν αναπόσπαστο πολιτιστικό στοιχείο της ορθόδοξης πίστης. Περισσότερα από 15.000 χρωματιστά αυγά, φιλοτοχνημένα στο χέρι σχηματίζουν το πρόσωπο της Παρθένου Μαρίας που κοσμεί τον Καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο. http://www.enet.gr/
Η Αγία Σοφία του Κίεβου, σχεδιάστηκε για να φτάσει σε φήμη την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούλης, από το λαό του Κιέβου, και να συμβολίσει επίσης τη “νέα Κωνσταντινούπολη” του 11ου αιώνα, μετά τη βάπτιση του Άγιου Βλαδίμηρου το 988. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1037 και τελείωσε 20 χρόνια αργότερα. Με τους 13 τρούλους της και την υπέροχη “ελαφριά” κατασκευή της, η Αγία Σοφία πέρασε πολλές περιπέτειες, μέχρι τη σημερινή τελική της διάσωση :
 Οι Τάρταροι Μογγόλοι πρώτα, οι Ουνίτες αργότερα και τέλος το Σοβιετικό καθεστώς του 1917 που διέταξε τη κατεδάφισή της, ήταν ορισμένοι από τους κινδύνους αυτούς. Σώθηκε χάρη στην επέμβαση διεθνών οργανώσεων, επιστημόνων και καλλιτεχνών.
Χτισμένο από έναν έλληνα ορθόδοξο μοναχό από τη Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, το μοναστήρι Pechersk Lavra ήταν ένα από τα μεγάλα κέντρα της Ορθοδοξίας κατά τον 17ο και 19ο αιώνα. Περικλείει πολλές αξιόλογες εκκλησίες και πάνω απ΄όλα τα περίφημο καμπαναριό του, ένα σύμβολο όχι μόνο για το Κίεβο, που με τα 98 μέτρα ύψος του, ήταν το ψηλότερο καμπαναριό της Ευρώπης τον 17ο αιώνα. Καταστράφηκε κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και ξαναχτίστηκε ακριβώς όπως ήταν.
Στη Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO από το 1990
unescohat.wordpress.com