Υπάρχουν στοιχεία για το πού μπορεί να κρύβεται ο Ράτκο Μλάντιτς, αλλά χρησιμεύουν πρώτα απ’ όλα στους ανθρώπους που συμμετέχουν στις επιχειρησιακές δραστηριότητες με στόχο τον εντοπισμό του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου και δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν, δήλωσε ο πρόεδρος του σερβικού Εθνικού Συμβουλίου για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Ρασίμ Λιάγιτς.
Ο κ. Λιάγιτς, ο οποίος στο τέλος του 2009, όπως είχε προαναγγείλει, παραιτήθηκε από μέλος της ομάδας δράσης για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο κατηγορούμενων, που διαφεύγουν τη σύλληψη, του Γκόραν Χάτζιτς και του Ράτκο Μλάντιτς, δήλωσε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σερβίας (RTS) ότι για όλες τις πληροφορίες που αφορούν τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Κροατίας και τον πρώην διοικητή του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ενημερώνονται εκπρόσωποι του Δικαστηρίου της Χάγης.
Χάρη σε αυτό, είπε ο κ. Λιάγιτς, η Σερβία και οι στρατιωτικές και οι πολιτικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας και του ICTY και γι αυτό η πρόσφατη έκθεση του γενικού εισαγγελέα του δικαστηρίου, Σερζ Μπράμερτζ, ήταν θετική για τη Σερβία.
Ο κ. Λιάγιτς, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, τόνισε ότι σήμερα είναι πολύ πιο εύκολο το έργο αναζήτησης του Μλάντιτς σε σύγκριση με το 2004 και απέρριψε τις κατηγορίες ότι ύψωσε «λευκή σημαία» όσον αφορά στη σύλληψη των καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου.
Τόνισε επίσης, ότι δεν θέλει να πέσει σε παγίδα υποστηρίζοντας ότι ο Μλάντιτς βρίσκεται ή δεν βρίσκεται στη Σερβία, καθώς, όπως είπε, το μοναδικό ακριβές στοιχείο είναι ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν πού ακριβώς βρίσκεται.
Ο επικεφαλής του σερβικού Εθνικού Συμβουλίου για τη συνεργασία με το ICTY χαρακτήρισε μέσο πολιτικής πίεσης προς τη Σερβία τη δήλωση του αναπληρωτή ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Αμερικανού διπλωμάτη Ράφι Γκρεγκόριαν, ότι ο Μλάντιτς κρύβεται στη Σερβία και ότι τον βοηθούν ορισμένες προσωπικότητες από τη Βοσνία.
«Πρόκειται για πολιτική δήλωση που έχει στόχο την αύξηση της πίεσης στη Σερβία», τόνισε ο κ. Λιάγιτς.
Ανέφερε τέλος, ότι μεταξύ της Σερβίας και του ICTY, εκτός από τους Μλάντιτς και Χάτζιτς, δεν υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα.