Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2010

Αμερικανοί και Βρετανοί πράκτορες, εντολοδόχοι του σιωνισμού έκαψαν την συναγωγή στα Χανιά, δημιουργώντας την τέλεια προβοκάτσια


Ενας Ελληνας, δύο Βρετανοί και δύο Αμερικανοί εμπλέκονται σύμφωνα με την Αστυνομία στη διπλή εμπρηστική επίθεση σε βάρος της εβραϊκής συναγωγής των Χανίων, στις 5 και 16 Ιανουαρίου αντίστοιχα. Οι τρεις πρώτοι έχουν συλληφθεί, ενώ αναζητούνται οι Αμερικάνοι. Υστερα από αξιοποίηση μαρτυριών αλλά κυρίως του βιντεοσκοπημένου υλικού που περιήλθε στη διάθεση των διωκτικών Αρχών, προέκυψε ότι: - Στην πρώτη επίθεση κατά της συναγωγής τη φωτιά προκάλεσε ο ένας εκ των δύο Αμερικανών, που εισήλθε στον αύλειο χώρο, ενώ οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι βρίσκονταν απ’ έξω.
- Στη δεύτερη εμπρηστική επίθεση, πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ένας εκ των Βρετανών.  Από την Αστυνομία αναφέρεται ότι ο 33χρονος που έχει συλληφθεί μπήκε στη συναγωγή από παρακείμενο κατάστημα που δεν λειτουργεί τους χειμερινούς μήνες και, αφού παραβίασε την πόρτα του πρώτου ορόφου, έβαλε φωτιά. Τον χώρο επιτηρούσαν ο 24χρονος Ελληνας (είναι Ηρακλειώτης) και ο δεύτερος Βρετανός, 23 ετών.


Ομολογία
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο 24χρονος Ελληνας ομολόγησε την εμπλοκή του στην υπόθεση και μάλιστα προχθές τη νύχτα έγινε αναπαράσταση στον χώρο της συναγωγής. Για την Αστυνομία ως βασικός δράστης φέρεται ο 33χρονος Βρετανός, ο οποίος αρνείται κάθε εμπλοκή, όπως και ο συμπατριώτης του.

Ο διευθυντής της εβραϊκής συναγωγής, Νίκος-Χαναάν Σταυρουλάκης, εξαρχής είχε εκφράσει την άποψη ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο και όχι μεμονωμένα περιστατικά. «Από τη μία τα νέα είναι ευχάριστα. Τόσο εγώ όσο και η κοινότητα εδώ στα Χανιά νιώθουμε ανακούφιση. Από το πρώτο κιόλας χτύπημα, προσπάθησα να τους εμψυχώσω. Από την άλλη μας βασανίζει το «γιατί». Προσωπικά θα επιδιώξω να συναντήσω αυτούς τους ανθρώπους προκειμένου να μάθω την αλήθεια», δήλωσε στο «Εθνος».

Ευαγγελία Καρεκλάκη - ΕΘΝΟΣ

ΧΑΝΙΑ: ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ 3 ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ - ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΔΥΟ

ΕΛ.ΑΣ.: Αμερικανός και Βρετανός έκαψαν τη συναγωγήΤου ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ Δύο Βρετανοί και ένας Ελληνας συνελήφθησαν και κατηγορούνται για τους εμπρησμούς στην εβραϊκή συναγωγή στα Χανιά ενώ αναζητούνται δύο Αμερικανοί! Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων ύστερα από εντατικές έρευνες πολλών ημερών. Οι πέντε συνολικά εμπλεκόμενοι φέρεται ότι είχαν συστήσει ομάδα, στο στόχαστρο της οποίας ήταν η Συναγωγή.

Τόσο ο Ελληνας, ηλικίας 23 χρόνων -ο οποίος σύμφωνα με τις Αρχές, ομολόγησε- όσο και οι Αγγλοι, οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες, ηλικίας 32, ο ένας και 22 χρόνων ο άλλος, οδηγήθηκαν χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων.

Τώρα αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. «Εγκέφαλος» θεωρείται ο μεγαλύτερος εκ των δύο Βρετανών οι οποίοι, όπως και ο Ελληνας, εργάζονταν περιστασιακά, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, ως «κράχτες» σε καταστήματα στο παλιό λιμάνι της πόλης. Ο δε Ελληνας έχει καταγωγή από το Ηράκλειο και διέμενε στα Χανιά.

Σε ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων αναφέρεται ότι, κατόπιν μεθοδευμένης προανάκρισης που διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και υλικού βιντεοσκόπησης, προέκυψε ότι ο δράστης, ο οποίος στις 5 Ιανουαρίου στη 1.15 τα ξημερώματα «εισήλθε στον αύλειο χώρο της εβραϊκής συναγωγής και προκάλεσε πυρκαγιά σε εξωτερική σκάλα αυτής, προκαλώντας φθορές και υλικές ζημιές, είναι ένας πολίτης ΗΠΑ, ο οποίος αναζητείται». Επίσης, διαπιστώθηκε ότι κατά την ίδια επίθεση, έξω από τη συναγωγή επόπτευαν τον χώρο περιμένοντάς τον οι δύο Βρετανοί και ο Ελληνας, οι οποίοι συνελήφθησαν, και ο δεύτερος Αμερικανός, ο οποίος αναζητείται.

Ακολούθησε στις 16 Ιανουαρίου στις 4 τα ξημερώματα η δεύτερη επίθεση. Τότε ο ένας από τους Βρετανούς μπήκε μέσα από γειτονικό θερινό κατάστημα, το οποίο δεν λειτουργούσε, στον αύλειο χώρο της εβραϊκής συναγωγής και «αφού παραβίασε θύρα πρώτου ορόφου αυτής, προκάλεσε πυρκαγιά σε διώροφο κτίσμα με ενδιάμεσο ξύλινο πάτωμα με αποτέλεσμα την καταστροφή μέρους του αρχείου και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, προκαλώντας παράλληλα φθορές». Κατά την επίθεση αυτή, τον χώρο επιτηρούσαν ο άλλος Βρετανός και ο Ελληνας.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο υποδιευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, Φώτης Λιοτσάκης, είπε ακόμα ότι οι κατηγορίες είναι σε βαθμό κακουργήματος, σύμφωνα με το άρθρο 187 του ποινικού κώδικα. Σε ερώτηση αν η ομάδα των πέντε ήταν ακροδεξιού προσανατολισμού, ο κ. Λιοτσάκης απάντησε: «Δεν έχουμε μέχρι στιγμής τέτοια στοιχεία. Εκτιμούμε ότι είναι προσωπικές θέσεις και αντιπάθεια προς τη συναγωγή εκ μέρους των δραστών».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ