Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Πόλεμος για μια καρέκλα στο ΔΣ της Εθνικής. Με τόσα σοβαρά θέματα που απασχολούν τους πιστούς, σίγουρα 'κάποιοι' θα γελούν με το χάλια σας.


Ενοχλημένος ο Αρχιεπίσκοπος επειδή δεν έβαλαν τον δικό του άνθρωπο στο ΔΣ της Εθνικής, αποφάσισε ως έμμεσα αντίποινα να απαιτήσει 24 εκατ. ευρώ ως μέρισμα!
Γιατί κυβέρνηση και Εθνική έκλεισαν την πόρτα στον συνεργάτη του Ιερώνυμου.
Η πάγια άρνηση της κυβέρνησης και της διοίκησης της Εθνικής στο επίμονο αίτημα των συνεργατών του Αρχιεπισκόπου να τους… συμπεριλάβουν στο νέο ΔΣ της κρατικής τράπεζας προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.
Η «ξαφνική» απαίτηση της Εκκλησίας της Ελλάδος να διεκδικήσει την καταβολή μερίσματος 23,8 εκατ. ευρώ για το κεφάλαιο που διαθέτει στην Εθνική Τράπεζα κρύβει πλούσιο παρασκήνιο. Μία μόλις ημέρα πριν από τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου έστειλαν υπόμνημα στον υπουργό Οικονομικών ζητώντας του να καταβληθεί στην Εκκλησία από την κρατική τράπεζα ένα τεράστιο ποσό μερικών εκατομμυρίων ευρώ ως μέρισμα και να τους… εξασφαλίσει θέση στο νέο της διοικητικό συμβούλιο!
 Επικαλούμενοι τη «δεσπόζουσα θέση» της Εκκλησίας στη μετοχική σύνθεση της Εθνικής και την «προάσπιση των δικαιωμάτων των μετόχων», οι άνθρωποι των οικονομικών υπηρεσιών της Συνόδου (ΕΚΥΟ), με τη σύμφωνη γνώμη του Αρχιεπισκόπου, απαίτησαν εμμέσως την τοποθέτησή τους στο ΔΣ της τράπεζας. Μάλιστα για να πείσουν για το δίκαιο των επιχειρημάτων τους και να κάνουν πιο γνωστές τις θέσεις τους, διοργάνωσαν και έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Λέγεται επίσης ότι η συνέντευξη Τύπου διοργανώθηκε φύρδην μίγδην, καθώς δεν είχε καμία σκοπιμότητα «ενημέρωσης», αλλά χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση και τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Πίεση για να αλλάξουν γνώμη και να τοποθετήσουν ανθρώπους της Εκκλησίας στο νέο διοικητικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο διευθυντής της ΕΚΥΟ Α. Ζαμπέλης δύο ημέρες πριν είχε εισπράξει από κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα ένα βαρύγδουπο «όχι», όταν απαίτησε (θεωρώντας εαυτόν μεγαλομέτοχο της Εθνικής και όχι έναν απλό εκπρόσωπο του μεγαλομετόχου της τράπεζας, δηλαδή της Εκκλησίας) να τοποθετηθεί στο ΔΣ της τράπεζας. Και αφού στην ΕΚΥΟ διαπίστωσαν ότι οι πιέσεις δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα, αντέδρασαν σπασμωδικά απαιτώντας ξαφνικά ένα τόσο μεγάλο μέρισμα και δίνοντας συστάσεις προς τους μετόχους να πιέσουν στη γενική συνέλευση να εκπροσωπηθεί με περισσότερα μέλη η Εκκλησία!

Γιατί αρνήθηκαν

Στο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας συμμετέχει ο εκάστοτε Μητροπολίτης Ιωαννίνων (ως εκπρόσωπος των κληροδοτημάτων των Ιωαννίνων, επειδή από εκείνα ιδρύθηκε η τράπεζα). Ως εκ τούτου, τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι θα ήταν περιττή μια επιπλέον παρουσία των ανθρώπων της Εκκλησίας στο ΔΣ της Εθνικής. «Αν δεν μπορεί ένας Μητροπολίτης να εκφράσει καλύτερα τις θέσεις της Εκκλησίας, τότε ποιος μπορεί;» επισημαίνει πρώην στέλεχος των οικονομικών υπηρεσιών της Συνόδου. «Και ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός συμμετείχε ως διευθυντής της ΕΚΥΟ στο ΔΣ της Εθνικής, αλλά αυτό δεν είναι επιχείρημα για να συμμετέχουν και οι διάδοχοί του. Άλλωστε εκείνος είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του» τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζαμπέλης, δύο ημέρες πριν από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής, ασκούσε πιέσεις σε υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες, ώστε να αποδεχθούν τη συμμετοχή του στο νέο διοικητικό συμβούλιο, επισημαίνοντας, όπως φημολογείται, ότι μεταφέρει την απαίτηση του Αρχιεπισκόπου να ικανοποιηθεί το αίτημα. Στους τραπεζικούς κύκλους κυκλοφορεί επίσης το σενάριο ότι το «στίγμα» των προθέσεων του κ. Ζαμπέλη μετέφερε σε στενό φίλο του και κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης. Η «ενημέρωση» του κ. Ταμβακάκη λέγεται ότι ήταν αυτή που έκοψε άδοξα και τις φιλοδοξίες του διευθυντή της ΕΚΥΟ να ξεκινήσει μια σπουδαία καριέρα στην κρατική τράπεζα…

Αρκετοί στη Σύνοδο, ωστόσο, δεν εξεπλάγησαν από την άρνηση της κυβέρνησης και της διοίκησης της Εθνικής να συμμετέχουν άτομα της Εκκλησίας στο νέο ΔΣ της τράπεζας. «Πώς θα ήταν δυνατόν να αποδεχτούν τη συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής ενός ανθρώπου που συνεχίζει να αμείβεται πλουσιοπάροχα από άλλη ιδιωτική τράπεζα; Και το περίεργο είναι ότι τον πληρώνει μια ιδιωτική τράπεζα για να… διευθύνει τα οικονομικά της Εκκλησίας!» υπογραμμίζει υψηλόβαθμος κληρικός των συνοδικών υπηρεσιών. Με λίγα λόγια, στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας, εκπροσωπώντας την Εκκλησία, ζήτησε να συμμετέχει στο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας. Και, όπως λέγεται, άφησε να διαρρεύσει εμμέσως η φήμη ότι αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά του, τότε μπορεί η Εκκλησία να προχωρήσει σε ενδεχόμενη πώληση των μετοχών της (είδηση που αναστάτωσε εκείνη την ημέρα πολλά χρηματιστηριακά γραφεία που δεν γνωρίζουν ότι η Εκκλησία δεν είναι καθόλου εύκολο να κάνει αγοραπωλησίες μετοχών). Το σενάριο πάντως απείλησε να κλονίσει την κορυφαία κρατική τράπεζα (με εθνική σημασία) και να προβληματίσει μια κυβέρνηση που έχει να αντιμετωπίσει μια τεράστια οικονομική κρίση. Και όλα αυτά για μια καρέκλα στο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας (με όσα οφέλη και αν έχει για εκείνους που την κατέχουν). Για την ιστορία πάντως, η γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΤΕ πραγματοποιήθηκε και κατέληξαν ότι το νέο ΔΣ θα συμπεριλαμβάνει από την Εκκλησία μόνο τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων…