Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2010

'Γραμμή' του υπουργείου παιδείας χωρίς γραπτές εντολές η «χρήση αιθουσών του σχολείου για διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας σε μαθητές αλβανικής καταγωγής, χωρίς γραπτή άδεια από τη υπηρεσία»


Πανηγυρικά αθωώθηκαν οι δασκάλες Στέλλα Πρωτονοταρίου και Ντενάντα Καρκάλο, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, με τον Εισαγγελέα να κρίνει «αβάσιμη» την κατηγορία για παράνομη παραχώρηση σχολικού χώρου και να τονίζει ότι τόσο στη κ. Πρωτονωταρίου όσο και στους συνεργάτες της θα πρέπει να δοθούν εύσημα για την κοινωνική προσφορά τους.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της μαρτυρικής του κατάθεσης, ο Εμαννουήλ Γιουτλάκης, νυν διευθυντής του 132ου Δημοτικού Σχολείου και βασικός μάρτυρας κατηγορίας «έδειξε» ως υπεύθυνο τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας επί θητείας Ευρυπίδη Στυλιανίδη.

Ο κ.Γιουτλάκης – ο οποίος υπέβαλε τη μήνυση κατά της κας.Πρωτονοταρίου – ήταν και ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας στη σημερινή δίκη. Λίγο μετά την έναρξη της εξέτασής του, ο κ.Γιουτλάκης είπε επανειλημμένα «αθωώστε την, αθωώστε την», αναφερόμενος στην κα.Πρωτονοταρίου, ίσως λόγω της παρουσίας έξω από το δικαστήριο δεκάδων δασκάλων και γονέων οι οποίοι βρίσκονταν στην πρώην Σχολή Ευελπίδων για να εκφράσουν εμπράκτως την υποστήριξή τους στη δικαζόμενη καθηγήτρια.

Παρά την ανατροπή της στάσης του κ.Γιουτλάκη, το δικαστήριο επέλεξε να τον εξετάσει ως μάρτυρα και μεταξύ άλλων, του απηύθυνε ερωτήσεις σχετικά με την απόφασή του να καταργήσει όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα που είχαν ως στόχο την ενσωμάτωση των αλλοδαπών μαθητών, αμέσως μετά την παραλαβή της θέσης του διευθυντή από την προκάτοχό του, κα.Πρωτονοταρίου. Σύμφωνα με τη γραμματέα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, κα.Παγουλάτου, ο κ.Γιουτλάκης ήταν απόλυτος και αμετάκλητος στην απόφασή του να καταργήσει όλα αυτά τα προγράμματα, ενώ όταν οι δάσκαλοι συνέχισαν να τα πραγματοποιούν εθελοντικά, αυτός τους απείλησε με καταγγελία.

Σημειωτέον ότι ο κ.Γιουτλάκης όχι μόνο κατήργησε όλα τα εν λόγω προγράμματα, αλλά υπέβαλε και μήνυση κατά της κας.Πρωτονοταρίου για «χρήση αιθουσών του σχολείου για διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας σε μαθητές αλβανικής καταγωγής, χωρίς γραπτή άδεια από τη υπηρεσία», ενώ εμφανίστηκε στο δικαστήριο ως μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας – ενώ αντιθέτως παραστάθηκαν περισσότεροι από δέκα μάρτυρες υπεράσπισης.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του δικαστηρίου, ο κ.Γιουτλάκης ομολόγησε ότι είχε «άνωθεν πολιτικές εντολές» να διατηρήσει αυτή την σκληροπυρηνική στάση και ότι δεχόταν απειλές να χάσει τη θέση του αν δεν ακολουθούσε αυτή τη γραμμή. Ειδικότερα, «έδειξε» τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, κ.Πλατή, ως υπεύθυνο για τις «εντολές» και άφησε να εννοηθεί – λέγοντας επανειλημμένα «αθωώστε την» – ότι αναγνωρίζει το νόμιμο χαρακτήρα των αποφάσεων της κατηγορουμένης πρώην διευθύντριας.

tvxs.gr