Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Νέος Πατριάρχης των Σέρβων ο επίσκοπος Νύσσης .


O επίσκοπος Νύσσης Ειρηναίος Γκαβρίλοβιτς 80 χρόνων είναι ο νέος Πατριάρχης των Σέρβων, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Σερβίας.Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ανέφερε ότι από την κληρωτίδα προέκυψε ότι προηγούνταν τρεις υποψήφιοι: ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος Ράντοβιτς, ο Επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος Μπούλοβιτς και ο επίσκοπος Νύσσης Ειρηναίος.
O Πατριάρχης εκλέχθηκε με κλήρωση στην οποία συμμετείχαν οι τρεις επικρατέστεροι.
Ο επίσκοπος Νύσσης, Ειρηναίος (Γκαβρίλοβιτς) είναι ο 45ος πατριάρχης των Σέρβων. Στην εκλογική συνεδρίαση της Ιεραρχικής Συνόδου, ο κ. Ειρηναίος αναδείχθηκε πατριάρχης, έπειτα από κλήρωση που έγινε μεταξύ τριών υποψηφίων.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι ήταν ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, Αμφιλόχιος και ο επίσκοπος Μπάτσκας, Ειρηναίος.

Σύμφωνα με το καταστατικό της Σερβικής Εκκλησίας, για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να λάβει περισσότερες από τις μισές ψήφους των Ιεραρχών που συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Ο κάθε ιεράρχης έχει δικαίωμα να ψηφίσει τρία πρόσωπα και γίνονται διαδοχικές ψηφοφορίες μέχρι να υπάρξουν τρεις υποψήφιοι.

Ο νέος πατριάρχης των Σέρβων γεννήθηκε το 1930, στην πόλη Τσάτσακ της Κεντρικής Σερβίας. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα. Πριν από την εκλογή, το όνομά του είχε αναφερθεί μεταξύ των επικρατέστερων για τον Πατριαρχικό Θρόνο. Ανήκει στους αποκαλούμενους μετριοπαθείς ιεράρχες.