Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Kαι τώρα φοβούνται κατάσταση αστάθειας στην περιοχή! ''Την υπογραφή σου, να προσέχεις που την βάζεις''

Ο Κοτζιάς κάλεσε Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Γαλλία να μην αποσταθεροποιήσουν τα Βαλκάνια
Έκκληση στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, που έχουν εκφράσει ενστάσεις, να μην μπλοκάρουν
την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, απηύθυνε ο Νίκος Κοτζιάς μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο Euroactiv.
  
Αναφερόμενος στις ενστάσεις των Δανίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Γαλλίας, όπως και σε «ορισμένες αντιφάσεις στη γερμανική πολιτική», ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε:
«Έχουν διατυπώσει σε γράμμα τις ενστάσεις τους. Η συζήτηση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα με το πρωινό που θα συζητηθεί η Αλβανία και θα συνεχίσουμε την Τρίτη που το πρώτο θέμα είναι η διεύρυνση.
»Θεωρώ ότι υπάρχουν κράτη σημαντικά που έχουνε μια διαφορά: το αν θα πρέπει να συνεχίσει η Ευρώπη με διεύρυνση ή εμβάθυνση.
»Κατά τη γνώμη μας, από την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε και έθεσε τον ορίζοντα φέτος το καλοκαίρι να ξεκινήσουμε τις τυπικές διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, θα πρέπει να υπόσχεση που δώσαμε να την υλοποιήσουμε.
»Κάνω έκκληση προς όλες τις πλευρές να κατανοήσουν ότι υπάρχουν πράγματι προβλήματα με αυτές τις χώρες, εμείς πρώτοι τα θέσαμε, αλλά αυτά μπορούν να λυθούν πιο αποτελεσματικά εάν ενταχθούν σε μια διαδικασία “monitoring” και “screening”.
»Λέω στους συναδέλφους μου ότι μπορούν να είναι όσο πιο αυστηροί θέλουν. Αλλά δεν πρέπει να κόψουμε αυτή την προοπτική.
»Φοβάμαι ότι εάν δεν δοθεί ημερομηνία ένταξης των διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία, όλη αυτή η προσπάθεια που κάναμε με μεγάλες θυσίες και συμβιβασμούς, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο.
»Επίσης, εάν ξεκινήσει την διαδικασία μια από τις δύο χώρες και μείνει πχ η Αλβανία εκτός, θα δημιουργηθεί κατάσταση αστάθειας στην περιοχή.
»Εάν κάποιοι είχαν προβλήματα, καλό θα ήταν να μην φθάσουμε στην έκθεση της Επιτροπής και στην πρόταση να εξετάσουμε το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης.
»Τώρα φθάσαμε και πρέπει να το κάνουμε. Η Ευρώπη πρέπει να κρατάει τον λόγο της.
»Η Γερμανία πρέπει επίσης να ανταποκριθεί περισσότερο στις προτάσεις Μακρόν ή να τις απαντήσει τουλάχιστον αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης.
»Η κα Μέρκελ έδωσε μια απάντηση, αλλά υποθέτω χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις.
»Και η γαλλική πλευρά θα πρέπει να συναινέσει να ξεκινήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις λαμβάνοντας υπόψη και μια πιο θετική διάθεση που θα δείξει το Βερολίνο.
»Δεν έχουμε να χάσουμε ή να κερδίσουμε ή να χωριστούμε σε δύο στρατόπεδα ηττημένων και κερδισμένων. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προωθήσουμε το ευρωπαϊκό όραμα», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε:
«Στη Γερμανία υπάρχει μια σύγκρουση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού και αυτό κάνει την κα Μέρκελ αρκετά επιφυλακτική σε μέτρα που θα ενσωματώνουν τρίτους ή στον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό. Εγώ το καταλαβαίνω.
»Οι Γάλλοι δεν είναι ευχαριστημένοι από το πώς προχωρά η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.
»Και οι Ολλανδοί έχουν εκφράσει διαφωνίες, αλλά νομίζω θα είναι πιο εύκολο να τις ξεπεράσουν.
»Συνεπώς, το θέμα είναι να συνεννοηθεί η Γαλλία με τη Γερμανία και να μην οδηγήσουμε σε αποσταθεροποίηση τα Βαλκάνια», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς.
Απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχουν ενστάσεις από κάποιες χώρες και για ένταξη στο ΝΑΤΟ, απάντησε ότι «εάν δούμε τις ενστάσεις από ευρωπαϊκά κράτη ένα μέρος της επιχειρηματολογίας τους δεν αφορά στο ΝΑΤΟ. Ένα άλλο μέρος το αφορά.
»Ωστόσο στο ΝΑΤΟ, ο συσχετισμός των δυνάμεων που τάσσονται υπέρ και αυτών που έχουνε αμφιβολίες είναι διαφορετικός».
«Η Ελλάδα είναι φίλος όλων των Βαλκανικών χωρών», είπε ακόμα ο Νίκος Κοτζιάς.
«Έχουμε μια μεγάλη παραδοσιακή φιλία με τη Σερβία αλλά εγώ αναρωτιέμαι πόσο θα αντέχει η Αλβανία να βλέπει τη Σερβία να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις και να τις ολοκληρώνει και εκείνη να μην τις έχει αρχίσει ακόμη;
»Αυτά είναι στοιχεία αποσταθεροποιητικά διότι δεν θα τα αντέξουν οι κυβερνήσεις.
»Και οι ανακατατάξεις στα Βαλκάνια, πλην της Ελλάδας, δεν είναι πάντα εύκολες και ευχάριστες».
Η Ελλάδα, λέει το ρεπορτάζ, σταθεροποιεί τα Βαλκάνια αποκόπτοντας Αλβανία και ΠΓΔΜ από την ισλαμιστική τουρκική διείσδυση.
Η επικινδυνότητα της τουρκικής διείσδυσης έχει επισημανθεί και από την Αυστρία.
Παράλληλα μπαίνει και ένα όριο σε πρώτη φάση στη ρωσική επιρροή.
Μέσα από την ευρωπαϊκή πορεία Αλβανίας και ΠΓΔΜ, η Ελλάδα κανονίζει και ασφαλίζει την ΑΟΖ της, εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα για όσους αντιλαμβάνονται, εξάλλου μιλάμε και για ευρωπαϊκή ΑΟΖ, και παράλληλα επεκτείνει τον ζωτικό της χώρο στην ΠΓΔΜ, σπάζοντας το βόρειο σκέλος της τουρκικής και πανσλαβικής δαγκάνας.
Αυτή η στρατηγική δεν ακολουθείται επειδή ωφελεί μόνο την Ελλάδα, αλλά εγγυάται συνολικά την ασφάλεια της Δύσης, τόσο από τον πανσλαβισμό όσο και από την εξτρεμιστική ισλαμιστική ιδεολογία που συνεχώς ενισχύεται.
Τα παιχνίδια με τα Βαλκάνια μπορούν να οδηγήσουν ολόκληρη την Ευρώπη σε περιπέτειες, όπως συνέβη στο παρελθόν και αυτό ακριβώς προειδοποιεί ο Νίκος Κοτζιάς.
https://www.tribune.gr/politics/news/article/480011/o-kotzias-kalese-dania-ollandia-velgio-kai-gallia-na-min-apostatheropoiisoyn-ta-valkania.html