Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Σουλτάνος με βία και νοθεία ο Ερντογάν!

Με πάνω από 52%, είναι αδιαμφισβήτητα ο απόλυτος άρχων της Τουρκίας. «Χαστούκι» για το γόητρό του, η είσοδος των Κούρδων στη Βουλή, αφού πήραν 10%
Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου
Εν μέσω βίας -παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας- και καταγγελιών για εκτεταμένη νοθεία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε το στοίχημα, καθώς εξελέγη
 -και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή- πρόεδρος της Τουρκίας με ποσοστό μεγαλύτερο του 52% και καταμετρημέμο το 97% σε μια εκλογική αναμέτρηση που θεωρούνταν το μεγαλύτερο τεστ επιβίωσης του «σουλτάνου» στην εξουσία από την άνοδό του σε αυτήν μέχρι σήμερα. «Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή. Η Τουρκία έδωσε μάθημα δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος στην ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. Η νίκη του Ερντογάν, ωστόσο, συνοδεύτηκε και από ένα εκλογικό «χαστούκι», από τους Κούρδους, το κόμμα των οποίων κατάφερε τελικά να πιάσει το απαραίτητο 10% και να μπει στη Βουλή, όπως και το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ. Την ίδια ώρα, ο συνασπισμός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατακτά την πλειοψηφία των 600 εδρών του Κοινοβουλίου.

Ο Ερντογάν «σάρωσε» σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα, ενώ ο αντίπαλός του Ιντζέ «πήρε» τη Σμύρνη. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς του φιλοκουρδικού HDP, παρά το γεγονός ότι έκανε τον προεκλογικό αγώνα του μέσα από τη φυλακή, εξασφάλισε ποσοστό μεγαλύτερο του 63% στο Ντιγιάρμπακιρ, που αποτελεί προπύργιο των Κούρδων της Τουρκίας. Από τους πρώτους ηγέτες που συνεχάρησαν τον Ερντογάν ήταν ο «σκληροπυρηνικός» Βίκτορ Ορμπαν της Ουγγαρίας, οι ηγέτες της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, της Βοσνίας Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς και του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.
Ρεκόρ συμμετοχής
Οι κάλπες έκλεισαν στις 5 το απόγευμα, αλλά -αντίθετα με τις υπόλοιπες δημοκρατικές χώρες, όπου τα μέσα ενημέρωσης ανακοινώνουν τα αποτελέσματα των exit polls αμέσως- η ρητή απαγόρευση της κυβέρνησης έβαζε «φρένο» σε οποιαδήποτε ενημέρωση έως τις 9 το βράδυ, με εξαίρεση τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις! Ωστόσο, τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδιδαν πληροφορίες από τα αρχηγεία των υποψηφίων, γεγονός που ανάγκασε τις τουρκικές Αρχές να άρουν τη σχετική απαγόρευση δύο ώρες νωρίτερα!

Το ποσοστό συμμετοχής στις χθεσινές εκλογές ήταν πολύ μεγάλο, αφού, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, άγγιξε το 87%. Ακόμα και μια γιαγιά 116 ετών πήγε στο εκλογικό κέντρο της περιοχής της, στη νοτιοανατολική επαρχία Γκαζιάντεπ, και άσκησε το εκλογικό δικαίωμά της!

Από πολύ νωρίς, όταν τα αποτελέσματα έδειχναν θρίαμβο του Ερντογάν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για εκτεταμένη νοθεία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τόσο ο Μουχαρέμ Ιντζέ όσο και διεθνή δίκτυα (BBC, «Guardian») υποστήριζαν ότι το κρατικό πρακτορείο «Ανατολή» -κατά την πάγια τακτική του- δημοσίευε τα πρώτα αποτελέσματα που έδειχναν εξαιρετικά ενισχυμένο τον Ερντογάν. Σύμφωνα με τον Ιντζέ, αυτό έχει στόχο να κάνει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους των υπόλοιπων κομμάτων να εγκαταλείψουν τα εκλογικά κέντρα πριν από την τελική καταμέτρηση. Για τον λόγο αυτόν, ο Ιντζέ -έπειτα από σειρά καταγγελιών για νοθεία εκ μέρους του κυβερνώντος AKP- ζήτησε μέσω twitter από τους ψηφοφόρους του να μη φεύγουν από τα εκλογικά κέντρα πριν υπογραφεί η τελική καταμέτρηση!
Tέσσερις νεκροί και επτά τραυματίες στο Ερζερούμ
Ματωμένες ήταν οι χθεσινές εκλογές στην Τουρκία, καθώς ύστερα από συμπλοκή που σημειώθηκε σε εκλογικό κέντρο του Ερζερούμ ανάμεσα σε μέλη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αυτού της Μεράλ Ακσενέρ έπεσε νεκρός από πυρά ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του Καλού Κόμματος (Iyi Party).
Τα αίτια της συμπλοκής που προκάλεσαν τον θάνατο του Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ και ακόμα τριών ψηφοφόρων που βρίσκονταν στο σημείο δεν έχουν εξακριβωθεί, ενώ σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ υπάρχουν ακόμα επτά τραυματίες. «Ο Ντουρμάζ δολοφονήθηκε βίαια από άτιμους ανθρώπους» έγραφε χθες ο επίσημος λογαριασμός του Καλού Κόμματος στο twitter, προσθέτοντας ότι το κόμμα θα αναζητήσει τη Δικαιοσύνη με κάθε ένδικο μέσο. Αυτόπτες μάρτυρες, μεταξύ των οποίων ο Χουσνού Γιλάν του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), απέδωσαν τη συμπλοκή στη δυσαρέσκεια που δημιουργήθηκε από την παρουσία περίπου 24 αξιωματούχων του υπουργείου Εσωτερικών και ενός βουλευτή του ΑΚΡ. «Μετά τη λεκτική αντιπαράθεση βγήκαν τα όπλα» ανέφερε ο Γιλάν.

Την ίδια ώρα την εκλογική διαδικασία στη γείτονα καλύπτουν περισσότεροι από 600 δημοσιογράφοι -635 για την ακρίβεια- από 34 χώρες, οι οποίοι εξασφάλισαν την πολυπόθητη διαπίστευση από τη Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών της Τουρκίας (BYEGM). Για τη διευκόλυνσή τους η Γενική Διεύθυνση έχει στήσει ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα στην Αγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη και στο Ντιγιάρμπακιρ, όπου οι εκπρόσωποι του Τύπου θα παρακολουθούν ζωντανά τα αποτελέσματα της καταμέτρησης.
Σύλληψη ξένων με «γκρίζες» εξηγήσεις
Οι αρχές της Τουρκίας συνέλαβαν 10 ξένους υπηκόους με την κατηγορία ότι επιχείρησαν να προσποιηθούν τους διεθνείς παρατηρητές. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται τρεις Γάλλοι, τρεις Γερμανοί και τρεις Ιταλοί. Ωστόσο, σύμφωνα με το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF), οι τρεις Γάλλοι που συνελήφθησαν ήταν μέλη της αντιπροσωπίας του γαλλικού κόμματος, που είχαν φτάσει στη χώρα ως παρατηρητές των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών της Τουρκίας.

Στη γαλλική αντιπροσωπία, που συνελήφθη χθες στην ανατολική περιφέρεια Αγκρί, συμμετείχε και η γερουσιαστής Κριστίν Πρινό. «Η τουρκική εξουσία θέλει έτσι να πνίξει όλες τις φωνές που καταγγέλλουν τις μαζικές νοθείες που γίνονται, ισχυριζόμενη στο twitter πως τα μέλη της αντιπροσωπίας ήταν ψεύτικοι παρατηρητές που επιχειρούσαν να χειραγωγήσουν τις εκλογές» κατήγγειλε το PCF λίγο μετά τις συλλήψεις των μελών του. Λίγο αργότερα το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε πως οι δικαστικές διαδικασίες εναντίον των 10 Ευρωπαίων είχαν ήδη αρχίσει. Ωστόσο, μόλις έκλεισαν οι κάλπες, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο Τόμας Ράιμερ, εκπρόσωπος της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έχει αναπτύξει εκλογικούς παρατηρητές στην Τουρκία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «δεν έχει καμιά πληροφορία» αν πρόκειται για μέλη της αποστολής του. Στην Τουρκία, ωστόσο, βρίσκονται εκατοντάδες άλλοι παρατηρητές από το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους διεθνείς φορείς.