Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

«Σφαγή» στα Σκόπια: Ο Ιβανόφ δεν υπογράφει και απειλεί βουλευτές με φυλάκιση

Εκτός ελέγχου αλλά και πολιτικού πεδίου ξεφεύγει πλέον η πρωτοφανής σύγκρουση στην πΓΔΜ μεταξύ του Προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ και του Πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, με αφορμή τη συμφωνία για την ονομασία της γείτονος, την οποία στην Ελλάδα ΝΔ και Χρυσή Αυγή χαρακτηρίζουν κατά τα άλλα «μειοδοσία».
  
Ο προερχόμενος από το εθνικιστικό VMRO Πρόεδρος της χώρας, ο οποίος έχει κάνει λόγο για «προδοτική και ταπεινωτική συμφωνία», αναφέροντας μάλιστα ότι «η Ελλάδα τα πήρε όλα και εμείς τίποτα», όχι μόνο ανακοίνωσε πως δεν προτίθεται να υπογράψει τη συμφωνία, επιβεβαιώνοντας τις απειλές της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά προχώρησε ένα βήμα περαιτέρω, απειλώντας ευθέως με φυλάκιση όσους βουλευτές την υπερψηφίσουν.
Σε επιστολή του αναφέρει ότι δεν έχει την εντολή να υπογράψει τη συμφωνία υπενθυμίζοντας ότι μια από τις βασικές θέσεις του το 2014 όταν ανέλαβε το αξίωμα ήταν ότι δεν θα αποδεχθεί αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.
«Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την εθνική ταυτότητα των «Μακεδόνων», την ιδιομορφία του «Μακεδονικού» έθνους και της «Μακεδονικής» γλώσσας. Στις προεδρικές εκλογές 534.910 πολίτες υπερψήφισαν τις συγκεκριμένες θέσεις και εμένα ως πρόεδρο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Η συμφωνία αυτή ξεπερνάει τα ψηφίσματα 817 (1993) και 845 (1993) γιατί αυτά αναφέρονται στη διαφωνία σχετικά με την ονομασία του κράτους και όχι γενικά σε διαφωνίες όπως κάνει αυτή η συμφωνία» ανέφερε ο Ιβανόφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο η συμφωνία δεν έχει συνταγματική βάση και δεν συμβαδίζει με τις προβλέψεις του Συντάγματος της χώρας. «Η συμφωνία φέρνει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε θέση εξάρτησης και υποταγής από μια χώρα και εν προκειμένω την Ελλάδα. Σύμφωνα με το άρθρο 308 του ποινικό κώδικα όποιος πολίτης οδηγήσει τη χώρα σε αυτή τη θέση θα πρέπει να καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μετά την εξέλιξη αυτή η συμφωνία αναμένεται να αναπεμφθεί στη Βουλή και σε περίπτωση που υπερψηφιστεί εκ νέου τότε ο πρόεδρος Ιβανόφ δεν έχει πια δικαίωμα να θέσει βέτο.
Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ είχε απειλήσει με καθαίρεση τον Ιβανόφ σε περιπτωση που δεν υπογράψει τη συμφωνία όταν και αν αυτή υπερψηφιστεί σε δημοψήφισμα