Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

«Να ακυρωθεί η επαίσχυντη υπογραφή των Πρεσπών»

Μακεδονικός φορέας ζητά δημοψήφισμα
Θέμα ακυρότητας της επαίσχυντης συμφωνίας των Πρεσπών θέτει ο «Φορέας Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία», με τα στελέχη του, Μιχάλη Πατσίκα και Οθωνα Ιακωβίδη, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα να τονίζουν ότι θα πιέσουν για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι νομικοί Πέτρος Χασάπης, Αριάδνη Νούκα, Αναστάσιος Καραΐσκος, καθώς και ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, η συμφωνία Αθήνας και Σκοπίων είναι άκυρη και ασύμβατη με το Διεθνές Δίκαιο και το ελληνικό Σύνταγμα για τους εξής λόγους:
Παραβιάζει τις αρχές
Οι κυβερνήσεις είναι αναρμόδια όργανα, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως αρχηγός του κράτους και «διεθνής παραστάτης της χώρας» έχει αρμοδιότητα να υπογράφει τέτοιου τύπου διεθνείς συμφωνίες, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση δεν είχε την πολιτική νομιμοποίηση, λόγω της διαφωνίας των ΑΝ.ΕΛ.

Η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ για την ονομασία, τη «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα, παραβιάζει τις αρχές της σαφήνειας, της ορθότητας και της αλήθειας, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Επίσης, αντιτίθεται στις διεθνείς συμβάσεις για την πολιτιστική κληρονομιά και προκαλεί σύγχυση για την πολιτιστική ταυτότητα λαών και εθνών. Συγκρούεται με το ελληνικό Σύνταγμα, όπως επίσης και με την ευρωπαϊκή σύμβαση περί ιθαγένειας. Παράλληλα, παραβιάζει άλλες διεθνείς συνθήκες, όπως του Βουκουρεστίου (1913) και της Λωζάννης, ενώ επιτείνει την κρίση της κρατικής κυριαρχίας της Ελλάδας.