Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Μύρισαν την δειλία των Ελλήνων πολιτικών, Αιγαίο και Τσαμουριά έρχονται

Τουρκία: Οι Ελληνες έχουν κατακτήσει... 18 νησιά μας
Σε παράκρουση και οι αντίπαλοι του «σουλτάνου»! Μιλούν για «γκρίζες ζώνες»
Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη
Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι εν όψει των διπλών εκλογών στις 24 Ιουνίου, στρεφόμενοι, βέβαια, κατά κύριο λόγο εναντίον της Ελλάδας.
Η τελευταία παραληρηματική δήλωση προήλθε αυτήν τη φορά από τους πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν, και δη από τον Χαλούκ Πεκσέν, βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Σε σχετική ερώτησή του στη Βουλή ο Πεκσέν κατηγόρησε για αδράνεια το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) όσον αφορά το γεγονός ότι η Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται, επέκτεινε τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ έθεσε ξανά ζήτημα «γκρίζων ζωνών».

«Η Ελλάδα αψήφησε τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ΑΚΡ το αγνόησε. (...) Δεκαοκτώ νησιά μας κατακτήθηκαν από την Ελλάδα και το ΑΚΡ έμεινε σιωπηλό» ανέφερε ο Πεκσέν. Ισχυρίστηκε δε με προκλητικό τρόπο ότι η Αθήνα «εξόπλισε τα νησιά, κάτι που απαγορεύεται, κάνοντας μάλιστα και ασκήσεις».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Πεκσέν, η εικόνα αυτή πρόκειται να αλλάξει μετά τις εκλογές, καθώς δεσμεύτηκε πως το CHP «θα υπερασπιστεί χωρίς δισταγμό τα εθνικά μας συμφέροντα». Χθες, πάντως, η γερμανική «Die Welt» σε εκτενές άρθρο της περιέγραφε αναλυτικά το «επιτελικό», όπως το χαρακτήριζε, σχέδιο του Ερντογάν όσο και τους στόχους του στο Αιγαίο. «H Τουρκία αναπτύσσει εδώ και δεκατρία χρόνια το ναυτικό της. Ο στρατηγικός στόχος ήταν σαφής από την αρχή: Η Τουρκία ήθελε να μετατραπεί σε μια περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια και, γιατί όχι, σε παγκόσμια δύναμη» σημείωνε η εφημερίδα.

«Από το 2015 ένα νέο δόγμα επέμβασης περιγράφει αυτό στο οποίο αποσκοπεί ο Ερντογάν με τη ναυπήγηση ενός πανάκριβου στόλου. Οπως αναφέρεται στο δόγμα αυτό, ο στόλος αποτελεί ένα εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής, κυρίως για το Αιγαίο και την Κύπρο.
Η Τουρκία αντιλαμβάνεται δήθεν ως νόμιμο συμφέρον της τη διεκδίκηση γκρίζων ζωνών στα ελληνικά χωρικά ύδατα απέναντι από τις τουρκικές ακτές, όπου πολλά νησιά ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά και των κοιτασμάτων φυσικού αερίου μπροστά από την Κύπρο» υπογράμμιζε η γερμανική εφημερίδα.
Ο Ερντογάν στέλνει στην Ανταρκτική επιστήμονες!
«Τα δίνει όλα» ο Ερντογάν λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου. Μεταξύ των αμέτρητων δεσμεύσεων -υλοποιήσιμων ή μη- ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε την ένταξη της χώρας του στην ομάδα των χωρών που διαθέτουν επιστημονικές βάσεις στην Ανταρκτική!
«Εως το 2019 θα δημιουργήσουμε μια επιστημονική βάση για να κάνουμε την Τουρκία μία από τις περίπου 30 χώρες που διαθέτουν ερευνητικούς σταθμούς στην Ανταρκτική» έγραψε με περηφάνια στον λογαριασμό του στο twitter ο «σουλτάνος» και πρόσθεσε: «Αυτή είναι μια εποχή παγκόσμιου οράματος. Είναι η εποχή της αυγής της Τουρκίας!»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγκυρα το 1959 υπέγραψε τη Συνθήκη της Ανταρκτικής, η οποία υποχρεώνει τα έθνη να βρεθούν στη νότια πολική ζώνη της Γης μόνο για λόγους επιστημονικής έρευνας. Τη συνθήκη -εκτός από την Τουρκία- έχουν υπογράψει περισσότερες από 50 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Αργεντινή και αρκετές ευρωπαϊκές. Η Τουρκία, που έχει ήδη στείλει τρεις αποστολές στην Ανταρκτική, δεν περιλαμβάνεται στις 29 χώρες που έχουν δικαίωμα ψήφου και μπορούν να συναποφασίζουν για τις δραστηριότητες στην περιοχή. Ενας από τους όρους για να ενταχθεί κανείς σε αυτήν την ομάδα λήψης αποφάσεων είναι να διεξάγει ουσιαστικές επιστημονικές έρευνες εκεί.