Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Κιλιτσντάρογλου για Ερντογάν: Γιατί να συγχαρώ έναν δικτάτορα;

Τι δήλωσε ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Τουρκία
Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Τουρκία, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αρνείται να συγχαρεί τον Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας, χαρακτηρίζοντάς τον «δικτάτορα».

«Δεν μπορούμε να συγχαρούμε έναν άνθρωπο που δεν υπερασπίζεται τη δημοκρατία. Να τον συγχαρώ για ποιο πράγμα;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

«Γιατί να συγχαρώ έναν δικτάτορα;», συνέχισε μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται δύο ημέρες μετά τις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές, τις οποίες κέρδισαν ο Ερντογάν και το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του, το AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης).

Υπενθυμίζεται πως ο υποψήφιος του CHP στις προεδρικές εκλογές, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, έλαβε το 30,6% των ψήφων, ενώ ο Ερντογάν συγκέντρωσε το 52,6% κερδίζοντας την προεδρία από τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα.

Οι εκλογές αυτές σηματοδότησαν το πέρασμα από το ισχύον κοινοβουλευτικό σύστημα σε μια υπερπροεδρία, στο πλαίσιο της οποίας ο Ερντογάν θα διαθέτει σαφώς ενισχυμένες εξουσίες.

Ο Κιλιτσντάρογλου επικρίνει τακτικά τον αρχηγό του κράτους, ιδιαίτερα για το ζήτημα των εκτεταμένων διώξεων που πραγματοποιήθηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Ανάμεσα στους περισσότερους από 77.000 ανθρώπους που έχουν φυλακιστεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, περιλαμβάνεται ένας βουλευτής του CHP, ο Ενίς Μπερμπέρογλου, ο οποίος έχει καταδικασθεί επειδή έδωσε εμπιστευτικές πληροφορίες στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ.