Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Ζάεφ: Ο Κοτζιάς ασκεί καθημερινά πιέσεις για τη «Μακεδονία» στην ΕΕ σαν να πρόκειται για τη δική του χώρα

«Θα παραιτηθώ αν χάσω στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία» δηλώνει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός
     Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού στην περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών δεν εγκριθεί στο δημοψήφισμα του φθινοπώρου εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ,
 σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι των Σκοπίων

Στην ίδια συνέντευξη μάλιστα μίλησε με θερμά λόγια για την υποστήριξη που λαμβάνει από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά, στην προσπάθεια του να κάμψει τις αντιρρήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις «σαν να επρόκειτο για την ένταξη της δικής της χώρας».

Παρότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η συμφωνία θα εγκριθεί στο δημοψήφισμα και μάλιστα με αρκετά μεγάλο ποσοστό, επισήμανε ότι εάν τελικά οι προσδοκίες του διαψευστούν θα επιλέξει τον δρόμο της παραίτησης.

«Ναι θα φύγω εάν αποτύχει το δημοψήφισμα για τη Μακεδονία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ, αναφερόμενος επανειλημμένα καθ' όλη τη διάρκεια της συνέντευξης στην χώρα του ως «Μακεδονία» και όχι ως «Βόρεια Μακεδονία» όπως προβλέπει η συμφωνία. «Είμαι βέβαιος πάντως ότι η συμφωνία θα εγκριθεί με ποσοστό 75% με 85%, δηλαδή με ποσοστό ανάλογο των πολιτών που τάσονται υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
 
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV, ο κ. Ζάεφ επισήμανε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καταλήξει ακόμα στο ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος. Όπως ξεκαθάρισε πάντως, σίγουρα θα σχετίζεται με την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, αλλά βεβαίως και με το ονοματολογικό.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αποκάλυψε επίσης ότι οι νομικές υπηρεσίες του κράτους προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να μην υπογράψει ο Πρόεδρος της χώρας, Ιβανόφ, την κύρωση της συμφωνίας από την Βουλή της χώρας.

Αναφερόμενος στη θέση της Γαλλίας που εκφράζει ενστάσεις στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ είπε τα εξής: «Με χαροποιεί που πολλές χώρες ενθαρρύνουν τη Γαλλία να πάρει μια θετική απόφαση. Πιθανόν η θέση της Γαλλίας να οφείλεται σε κάποιες διαφορές στο εσωτερικό της χώρας. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πραγματοποιεί τηλεφωνικές επαφές κάθε μέρα σαν να ασκεί πιέσεις για τη δική του χώρα».