Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Mνημόνιο μέχρι να μας καταπιεί η Τουρκία

Τουρκία: Θέλει να εκγαταστήσει πυρηνικό σταθμό στη Θράκη
Τις προθέσεις της Άγκυρας γνωστοποίησε ο υπουργός Ενέργειας και φυσικών πόρων της Τουρκίας – και κουμπάρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Μπεράτ Αλμπαϊράκ  κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε τηλεοπτικά δίκτυα.
Όπως δήλωσε ο Αλμπαϊράκ «η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη Θράκη είναι πολύ υψηλή και το πιθανότερο είναι το τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας να γίνει σ’ αυτή την περιοχή». Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας μετέδιδε την είδηση με τον πηχιαίο τίτλο «Ο 3ος πυρηνικός σταθμός στη Θράκη».
Στόχος της Τουρκίας είναι μέχρι το 2030 να έχει λειτουργήσει 3 πυρηνικούς σταθμούς με πρώτον τον Ακουγιού το 2023

Το τουρκικό γεωτρύπανο

Μάλιστα, ο υπουργός ενέργειας της γείτονος κινήθηκε στη γνώριμη προεκλογική ρητορική που χρησιμοποιείται από την πλειονότητα των τούρκων πολιτικών λίγο πριν τις εκλογές επιχειρώντας να δείξει ότι η Τουρκία είναι μία μεγάλη περιφερειακή δύναμη.
«Ένα ενεργειακό πρότζεκτ στην περιοχή χωρίς την Τουρκία είναι αδύνατο» υποστήριξε. Και στη συνέχεια έδωσε μία γεύση και για τις προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με τις εξορύξεις . Ανέφερε δηλαδή ότι προγραμματίζει εξορύξεις και στην περιοχής της Μαύρης Θάλασσας με το δικό της γεωτρύπανο. «Αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι θα έχουμε μία επιθετική ενεργειακή πολιτική».
Υπενθυμίζεται πως ήδη το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Fatih» βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας και η Τουρκία προγραμματίζει γεωτρήσεις στην περιοχή μέσα στο καλοκαίρι.


http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=990683