Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Η Ιεραρχία σιωπά και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πάρτι

Οι ευθύνες της ηγεσίας της Εκκλησίας, που φοβάται μη στενοχωρήσει τους κυβερνώντες, οι οποίοι διαλύουν με μέθοδο τα πάντα
Aπό τον
Δημήτρη Ριζούλη

Τα αντανακλαστικά της Εκκλησίας είναι τα τελευταία χρόνια πολύ αργά. Ανοίγουν πολύ σοβαρά θέματα και η ηγεσία δεν τα παίρνει χαμπάρι ή παριστάνει ότι δεν τα αντιλαμβάνεται.
 Η «κεφαλή» σιωπά και τον ίδιο δρόμο ακολουθούν και οι περισσότεροι αρχιερείς.

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό η Εκκλησία αντέδρασε πολύ χλιαρά και μόνο λίγοι μητροπολίτες της βόρειας Ελλάδας έδωσαν πραγματική μάχη. Οι περισσότεροι κρύφτηκαν ή τοποθετήθηκαν κατά της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ με διπλωματικό τρόπο.
Προηγουμένως είχε υπάρξει η υποτονική αντίδραση για το σύμφωνο συμβίωσης και την αναδοχή παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια. Ο θρησκευόμενος κόσμος δικαίως έφτασε στο σημείο να αναρωτιέται: «Υπάρχει Εκκλησία;»
Αλήθεια, τι συμβαίνει; Γιατί παρακολουθεί σχεδόν απαθής ο Αρχιεπίσκοπος να νομοθετούνται όλες αυτές οι κοσμογονικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία και δεν αντιδρά; Τα κατά καιρούς μισόλογα και οι νερόβραστες δηλώσεις, κακά τα ψέματα, δεν συνιστούν σοβαρή απάντηση. Τις ίδιες ευθύνες έχει βέβαια και η πλειονότητα των ιεραρχών, που φοβάται μη στενοχωρήσει τους κυβερνώντες, οι οποίοι διαλύουν με μέθοδο και συγκεκριμένη ατζέντα τα πάντα.

Και φτάσαμε λοιπόν τώρα στο κυρίως «μενού». Σε αυτό που πάντα ήθελαν οι αριστεροί και τα κομματικά υπολείμματά τους: τον λεγόμενο χωρισμό κράτους - Εκκλησίας. Ηδη το θέμα ετέθη από την κυβέρνηση (μέσω διαρροών) και ουσιαστικά δεν διαψεύστηκε. Στην επικείμενη συνταγματική αλλαγή ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει προς ψήφιση κάποια τέτοια ρύθμιση, χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλει να αλλάξει και τι να πετύχει.

Με το «καλημέρα» έσπευσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να επιδοκιμάσουν αυτές τις προθέσεις και να αναπτύξουν τις θεωρίες τους περί δήθεν αριστερής προοδευτικής διακυβέρνησης. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Εκκλησία μοιάζει να βρίσκεται σε πρόωρες καλοκαιρινές διακοπές. Κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Αφησε επί ημέρες το θέμα να σέρνεται χωρίς να αντιδράσει. Ούτε μια λέξη δεν έκρινε σκόπιμο να πει ο Αρχιεπίσκοπος.

Γιατί τέτοια αφωνία; Γιατί τέτοια ηττοπάθεια; Υπάρχει άραγε κάποια συμφωνία που δεν γνωρίζουμε;
Η ηγεσία της Εκκλησίας όλο και περισσότερο εκτίθεται και χάνει κάθε λαϊκό έρεισμα. Δεν ξέρω αν φταίει ότι πέρασαν τα χρόνια και βάρυναν τα πόδια, αλλά πλέον η Ιεραρχία μοιάζει ακέφαλη. Να λοιπόν γιατί οι συριζαίοι ανοίγουν τώρα όλα τα «δύσκολα» θέματα. Γιατί αισθάνονται ότι δεν έχουν αντίπαλο. Πιο... βολική και υποταγμένη Ιεραρχία δεν θα ξαναβρούν στο μέλλον.

Ενα πρόσφατο γεγονός, που αποδόθηκε σε fake news, απέδειξε το χάσμα μεταξύ πιστών και εκκλησιαστικής ηγεσίας. Στη διάρκεια της τελευταίας διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος για τα Σκόπια διαδηλωτές κινήθηκαν εναντίον αυτοκινήτου νομίζοντας ότι μετέφερε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Μάλιστα κυκλοφόρησε και σχετικό βίντεο (όμως δεν έδειχνε το αυτοκίνητο), στο οποίο ακούγονταν ύβρεις κατά του Αρχιεπισκόπου και καταγραφόταν κανονικό «ντου».

Η Αρχιεπισκοπή εξέδωσε διάψευση και υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για το αυτοκίνητο του κ. Ιερωνύμου. Ακόμα κι έτσι να είναι όμως, μερικές εκατοντάδες πολίτες πατριωτικού φρονήματος ήταν έτοιμοι να εκδηλώσουν την οργή τους κατά του Αρχιεπισκόπου ξεπερνώντας τα όρια του επιτρεπτού.
Εχουν κατατάξει, όπως φαίνεται, τον Αρχιεπίσκοπο στους «εχθρούς» ή, αν θέλετε, σε αυτούς που κάνουν πλάτες στον ΣΥΡΙΖΑ. Το περιστατικό αυτό, ασχέτως αν παραποιήθηκε, κατέδειξε το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει σήμερα. Το χάσμα μεταξύ ηγεσίας της Εκκλησίας και λαού. Και, όπως φαίνεται, αυτό το χάσμα δεν γεφυρώνεται πλέον με τίποτα. Πόσο μάλλον όταν ο κ. Ιερώνυμος εξακολουθεί να σιωπά για όσα συμβαίνουν.