Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Το υπερόπλο του «σουλτάνου»

Σούπερ drone που θα πετάει με τέσσερις πυραύλους! «Οχι» από τις ΗΠΑ για τα F-35
Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη
Σε εξοπλιστικό... ντελίριο συνεχίζει να βρίσκεται η Αγκυρα, που επιμένει να προκαλεί -και βέβαια να απειλεί- τους πάντες, προκειμένου να αποκτήσει είτε μόνη της είτε με τη βοήθεια συμμάχων (ευκαιριακών και μη)
όλα εκείνα τα υπερσύγχρονα όπλα με τα οποία ο Ερντογάν ονειρεύεται να προμηθεύσει τον στρατό του!

Απειλή -και- για την Ελλάδα στα χέρια του «σουλτάνου» βέβαια αποτελεί το Akinci, το νέο όπλο των Τούρκων, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα εξελιγμένο μη επανδρωμένο βομβαρδιστικό αεροσκάφος βάρους 4,5 τόνων, το οποίο θα φέρει τέσσερις πυραύλους και θα μπορεί να πετά σε ύψος 12.000 μέτρων επί 24 ώρες!

Ο Ερντογάν, όπως είναι αναμενόμενο, άλλωστε, εν όψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου, στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στο «ιπτάμενο ψάρι», όπως ήδη το αποκαλούν στην Τουρκία, υποσχόμενος πως το Akinci θα είναι έτοιμο σε λίγα χρόνια - συγκεκριμένα, το 2021, οπότε αναμένεται τα πρώτα «κομμάτια» να τεθούν στην υπηρεσία της πολεμικής αεροπορίας της χώρας. «Το Akinci είναι πιο υπέροχο από όλα τα άλλα. Εχει βάρος 4,5 τόνους, αλλά θα μεταφέρει όπλα βάρους 1,5 τόνου. Ο χρόνος παραμονής του στον αέρα είναι διαφορετικός. Με το Akinci ερχόμαστε σε διαφορετική θέση σε σχέση με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Είναι ένα όπλο που μας κάνει πολύ ισχυρούς σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, κομπάζοντας ο Ερντογάν.

Ωστόσο, αν ο «σουλτάνος» μπορεί να ορίσει τα του οίκου του αναφορικά με τα εξοπλιστικά όνειρά του, τα πράγματα φαίνεται να μην είναι τόσο απλά σε ό,τι αφορά τα «ψώνια» που θέλει να κάνει η Τουρκία από τους Αμερικανούς. Χθες τα νέα που έφταναν στην Τουρκία από τις ΗΠΑ μόνο ευχάριστα δεν ήταν.

Και αυτό γιατί η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τροπολογία η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για να εμποδιστεί είτε για να καθυστερήσει σημαντικά η μεταφορά του προηγμένου μαχητικού F-35 και της τεχνολογίας του στην Τουρκία. Η στάση των Αμερικανών προκάλεσε πάντως την οργή του Μπιναλί Γιλντιρίμ, που χαρακτήρισε «ατυχή» και «αντίθετη με το πνεύμα στρατηγικής σύμπραξης» την απόφαση της Γερουσίας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έλεγε χθες πως η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει την αγορά των ρωσικών S-400.

Αν και η Τουρκία ποντάρει πολλά στη Μόσχα τον καιρό αυτό, την Τρίτη οι Ρώσοι εμφανίστηκαν... φειδωλοί όταν ρωτήθηκαν σχετικά. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της κρατικής Δούμας Γιούρι Σβίτκιν δήλωσε ότι είναι πρόωρο να πει κανείς ότι η Μόσχα θα πουλήσει στην Τουρκία ρωσικά μαχητικά SU-57 που θα αντικαταστήσουν τα F-35.